1. Home
  2. Vesti
  3. Koje SUV-ove će lansirati Mercedes-Benz u narednih deset godina?
Koje SUV-ove će lansirati Mercedes-Benz u narednih deset godina?
0

Koje SUV-ove će lansirati Mercedes-Benz u narednih deset godina?

340
0
Podelite sa prijateljima:

Kako znamo da portal vrvi od ljubitelja Mercedesove istorije i svega onoga što je marka uradila u automobilskoj industriji, tako smatramo i da je lepo da pokušamo da ih animiramo za ono što je Mercedesova budućnost. Kako je segment krosovera i dalje generalno najpopularniji među kupcima (bilo koje marke), evo i kompletne geneze ideje o članku pred vama. Da krenemo redom, od najmanjeg ka najvećem.

Jedan od najtraženijih predstavnika Mercedesove postavke modela s povišenim odstojanjem od tla puni dve godine ovih dana. Stoga je novi Mercedes GLA na nekih godinu i po do dve od premijere restilizovane modifikacije. Koristi arhitekturu MFA 2 i proizvodi se na dva mesta, to jest u Nemačkoj (Raštat) i u Narodnoj Republici Kini (Peking). Sledeća generacija malenog krosovera dospeva na premijerni prikaz u 2027. godini i trebalo bi da se oslanja na platformu MMA (Mercedes Modular Architecture).

Jedan stepenik iznad pomenutog krosovera inače 4,4 metra dugog, je smešten veći brat koji po toj osi meri 4.634 milimetara i naziva se GLB. Njegov temelj je isti (MFA 2) a predstavljen je 2019. godine. Kao i manji član game, i GLB se sklapa u Nemačkoj, Kini, ali i u Meksiku. Proizvodnja bi trebalo da potraje do trećeg tromesečja 2026. godine, uz opasku da ćemo stilsku evoluciju i revidiranu paletu motora videti u 2023. godini.

Plovimo dalje kroz Mercedesovu paletu lažnih terenaca i dolazimo do modela kodnog imena BR 254/W 254, iza kog se skriva druga generacija GLC Klase, a za nju smo juče dobili najavu kroz tizer i fotografiju (iznad i ispod pasusa), uz reči da premijera sledi s prvim danom najtoplijeg godišnjeg doba.

Daimler je još u aprilu 2019. godine najavio da će ovaj model biti izraživan u Zindelfingenu počev od 2022. ogdine, bez navođenja na koji način će se to odraziti na Bremen. Konfirmacija u pogledu toga koja će glavna fabrika za ovaj model biti, još se čeka…

Nema sumnje ipak da ćemo ga videti i na proizvodnim trakama pogona trokrake zvezde i u Narodnoj Republici Kini, odnosno na tržištu koje je broj jedan za aktuelni GLC. Mislimo na jedan od pogona pod kontrolom zajedničkog poduhvata nazvanog Beijing Benz. Novi model bi trebalo da se sklapa do trećeg kvartala 2029. godine, uz planirano zatezanje bora u 2025. godini.

Druga generacija GLC-a u kupe izdanju će malo okasniti u odnosu na konvencionalno stilizovan krosover iz D segmenta. Pričamo o periodu u trajanju od pola godine. To bi značilo da bi proizvodnja istog mogla biti pokrenuta najranije s početkom sledeće godine. Očekuje se da u životu ostane tradicionalnih sedam godina.

Sada nam je na red došao i jedan model koji i nije SUV u tradicionalnom smislu te reči. Naime, pišemo o prvoj izdignutoj C Klasi u istoriji, onoj koja je svetski debi doživela u septembru 2021. godine u Minhenu, na manifestaciji IAA (koju smo dugo vezivali za Frankfurt). Jasno, to je C Klasa sa sufiksom All-Terrain, i ona kao takva prati isti obrazac kao i veći brat (E Klasa). To znači da nudi povišen sistem vešanja, plastične oplate na lukovima iznad točkova i redizajnirane branike. Životni vek ovog četvorotočkaša bi pratio zbivanja s osnovnom C Klasom, što će reći: restilizacija u 2024. a novi model u 2028. godini.

Kako u ponudi Švabe nemaju GLD, tako dolazimo i do sledećeg po veličini aduta, a on nosi indeks GLE Klasa. Proizvodnja je pokrenuta pre nešto više od tri gdoine i to znači da momenat restilizacije nije daleko. Nadamo se premijeri tokom tekuće godine, ali je moguće da se ona dogodi i početkom naredne godine. Nova generacija velikog krosovera bi trebalo da stigne 2026.

Za sledeću godinu je viđena i premijera kupe modifikacije SUV-a s oznakom GLE, a ta verzija se nalazi na proizvodnim trakama počev od februara 2020. godine. Naslednik kupe krosovera bi prema najavama trebalo da debituje krajem 2026. godine, ili pak početkom godine koja će uslediti. Taj model će verovatno biti elektromobil na mnogim tržištima. Dakle, veoma je verovatno da neće biti ponuđen čak ni u formi dopunjivog (niti bilo kakvog drugog) hibrida.

Prošle su četiri godine otkako je Magna Steir počela da proizvodi drugu generaciju G Klase u svojoj fabrici u Gracu. Da li će Mercedes-Benz zbog toga uskoro uskoro „popraviti“ robusni 4×4? Nije nužno da je odgovor afirmativan, imajući u vidu stalnu potražnje i klasični izgled. Doći će do eventualnog ažuriranja, što bi se moglo dogoditi 2023. ili 2024. Detalji o EQG-u, predstojećoj električnoj G Klasi, biće dostupni nešto kasnije.

Na vrhu game Mercedesa s povišenom pozicijom sedenja se šepuri model GLS Klase. Lansiran je krajem 2019. godinei uskoro bismo trebali da vidimo stilske izmene i revidiranu paletu pogonskih sklopova. To znači da je restilizacija planirana za sledeću godinu. Nova generacija grdosije se razvija pod projektnom šifrom X 168) i kao takva dospeva na tržište 2027. godine.

AutoRepublika

(340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments