1. Home
  2. Vesti
  3. Duster postaje deo palete Lade!
Duster postaje deo palete Lade!
1

Duster postaje deo palete Lade!

3.16K
1
Podelite sa prijateljima:

Ranije danas smo pisali kako je obznanjeno da će grupacija Renault preneti glavninu svoje imovine u Rusiji u vlasništvo države te zemlje, pa će tako NAMI dobiti udeo u Avtovazu, dok će vlasti grada Moskve dobiti nadležnost nad fabrikom u tom gradu. U isto vreme će biti obnovljena proizvodnja automobila pod logotipom Moskviča, a sada su se pojavile i nove pojedinosti ovog sporazuma. Naime, Denis Pak kao direktor sektora za automobilsku industriju i železnički sabraćaj koji je organizovan unutar ruskog Ministarstva privrede i trgovine je izašao u javnost s odnosnim novinama.

Prema njegovim rečima, fabrika Renault Russia će u bliskoj budućnosti  biti preimenovana u Moskovski automobilski kombinat Moskvič, a proizvodnja automobila ovde će početi ove godine. Još uvek je nejasno kakvi će to automobili biti i kako je moguće organizovati njihovu proizvodnju u sedam i po meseci do kraja godine. I o tome smo imali prvu vest jutros.

Možda bi neko pomislio da bi ovo bilo logično ali, malo je verovatno da će to biti varijante modela Renault Duster, Kaptur i Arkana koji se ovde proizvode. Prema rečima Denisa Paka, sa Renaultom je već postignut dogovor o mogućnosti proizvodnje krosovera Renault Duster pod brendom Lada, što bi se dešavalo u Avtovazu. Još nema informacija o sudbini modela Kaptur i Arkana. Verovatno će i oni biti prebačeni na proizvodne trake kompleksa izgrađenog u u Toljatiju.

Trenutno aktuelna, to jest druga generacija Dustera je debitovala 2017. godine, dok je proizvodnja u Renaultovoj moskovskoj fabrici je počela u januaru 2021. Upravo taj podatak Duster čini najsvežijim modelom u gami ruske kompanije. Zanimljivo je da je Avtovaz razvio sopstveni krosover pod imenom Lada Niva treće generacije, a koji je zasnovan na Dusteru. Taj projekat je već bio blizu završetka.

Drugim rečima, priprema za proizvodnju varijateta na temu Dustera je već počela u Toljatiju, dok se očekuje da će  prenos proizvodnje biti relativno lak proces. Međutim, u ovom slučaju još uvek je previše nepoznanica. Nije jasno ni kako će se vršiti nabavka komponenti iz Renaulta. Vreme početka proizvodnje krosovera pod brendom Lada takođe nije navedeno.

AutoRepublika

(3159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Platiće neku sitnu licencu, nastaviti tehnologiju, vratiti brendove u život. A Kamaz ima skoro spreman električni auto koji će vjerovatno biti rađen pod brendom Moskvič…