1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Abarth 695 Esseesse – najbrži „fića“ u gami (GALERIJA)
Abarth 695 Esseesse – najbrži „fića“ u gami (GALERIJA)

Abarth 695 Esseesse – najbrži „fića“ u gami (GALERIJA)

1.14K
4
Podelite sa prijateljima:

Abarthovi, odnosno Fiatovi inženjeri i dizajneri navode da su se prilikom stvaranja ovog automobila ugledali na izvorni istoimeni model iz daleke 1964. godine. 

Pres predstavnici italijanske marke ističu da je Abarth 695 Esseesse namenjen onim kupcima koji žele „ekskluzivnost, performanse i trkačku dušu“. Pomenuti hot heč biće proizveden u svega 1.390 primeraka, od čega će 695 biti crne boje, a preostali četvorotočkaši nosiće „sivo odelo“.

Dizajneri su želeli da belim elementima u eksterijeru dočaraju retro izgled ovog mališana. U tome su i uspeli, pre svega kada se govori o točkovima od 17 cola kroz koje proviruju crvena klešta sa „Brembo“ natpisom, sve u skladu sa performantnim ambicijama bilo kog vozila koje dolazi iz Abartha.

Na zadnjem delu vozila dominira poveći spojler, a pozadi vidimo i dvostruki završetak izduvnih cevi. One stižu iz kompanije Akrapovič i izrađene su od titanijuma. Abarth ističe i da je hauba od aluminijuma, te da je 695 Esseesse za 10 kg lakši od 595 Competizione.

U samoj kabini vidimo odraz eksterijera, odnosno dominira boja koja je upotrebljena i za spoljašnjost. Osim toga, tu su i sportska sedišta presvučena Alkantarom sa vrlo lepim kontrastnim crvenim štepom, a Abarth se potrudio da ekskluzivnost opravda umetanjem ugljeničnih vlakana na nekoliko mesta u enterijeru.

Što se tiče pogonske jedinice – ovde je ubačen 1,4-litarski turbo benzinski motor sa četiri cilindra, što je u moderno doba automobilizma postalo prava retkost, pogotovo što se ovde ipak radi o vozilu iz A segmenta.

Abarth se hvali da 695 Esseesse poseduje odnos kg i ks od 5,9/1. Vozaču je ukupno na raspolaganju vrlo ozbiljnih 180 ks (pri 5.500 o/min) i 250 Nm (pri 3.500 o/min), koji se na točkove prenose putem petostepenog manuelnog menjača, što je pomalo čudna odluka, jer bi se uz ovakav motor ipak očekivala šestostepena transmisija. Opcionalno je dostupan i petostepeni sekvencijalni menjač.

Performanse su vrlo dobre – italijanski hot heč ubrzava do „stotke“ za 6,7 s, dok maksimalna brzina iznosi 225 km/h. Proizvođač ističe i da uprkos potentnom pogonskom sklopu, ovaj model nije naročito „žedan“. U kombinovanom ciklusu vožnje, Abarth 695 Esseesse troši 6,3 litra na pređenih 100 kilometara.

AutoRepublika 

(1138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Ako ova cipela troši 6.3 l ja sam Enzo Ferrari. 😄

Pomponije

Kapa dole za ovo… Sve je manje hot heceva I kod B segmenta, ne znam da li ima jos neki sem ovog fićka kod A segmenta.

don

Sladak pravo. Juče kad je zagrmio u Beču mislim da je competizione bio , četiri auspuha , pravo ga se čulo a onog lamba – ništa. Baš sam se iznenadio bio.

Matori

Pa, performanse skoro kao Abarth 1000 iz ’69. Karlo se vrti kao centrifuga.