1. Home
  2. Prezentacije
  3. Tata Nexon EV „kao indijski muscle za Daciju Spring“
Tata Nexon EV „kao indijski muscle za Daciju Spring“
0

Tata Nexon EV „kao indijski muscle za Daciju Spring“

541
0
Podelite sa prijateljima:

Masovno proizvedena električna vozila nisu retkost ni u Indiji. Naprotiv, neki modeli se tamo i sklapaju, pa je tokom 2020. godine indijski koncern Tata Motors započeo s montažom sedana po imenu Tigor EV, kao i krosovera Nexon EV. Pogonski sklop im je bio isti i pripada seriji Ziptron iz sopstvenog programa razvoja. Prodajni rezultati ovog dueta automobila su bili relativno jaki, posebno imajući u vidu ekstremno slabo razvijenu mrežu punjača, pa prodajni rezulta modela Nexon EV i Tigor EV, ilustrovan s 13 hiljada isporuka u ranijem delu ove godine, treba tumačiti kao uspeh.

Sada na tržište stiže napredniji SUV koji će se zvati Tata Nexon EV Max i s kojim konstruktor veruje da će nadmašiti prodajnu brojku od 2,2 hiljade jedinica mesečno, koja je bila aktuelna pre plasmana ove modifikacije, kako i rekosmo u uvodnom pasusu.

Prisetićete se da je bazični model Tata Nexon s dužinom od 3.994 mm na proizvodnim trakama još od 2017. godine. Pre dve godine je sprovedena restilizacija modelne game, pa je i to sigurno doprinelo da ovo bude najtražniji krosover na tržištu Indije.

Električne verzije su maksimalno unificirane s benzincima i dizelima, ali je kod baterijskog izvođenja originalan podni panel, što je jasno uslovljeno imperativom ugradnje trakcione baterije. Zapremina prtljažnika je istih 350 litara, koliko iznosi i kod modifikacija sa SUS motorom.

Upravo je baterija ta koja čini glavnu razliku, predstavlja ososbenost verzije sa sufiksom Max. Kapacitet litijumu-jonske baterije je uvećan sa 30,2 na 40,5 kWh. Takođe je narasla i debljina baterijskog pakovanja, pa je propatio klirens, postavši inferiorniji za centimetar. Dodatno, električni automobil je kao posledica ove intervencije i za stotinak kilograma teži, ali je uprkos svemu tome, autonomija porasla sa 312 na 437 kilometara, prema indijskom standardu ARAI.

Trakcioni električni motor je lociran na prednjoj osovini i proizvodi 143 konjske snage uz 250 Nm obrtnog momenta. Obična varijanta razvija 129 „konja“ i 245 Nm. Ubrzanje do „stotke“ je unapređeno pa ovde nije standardnih 9,9 sekundi, već je spalo na 9 sekundi.

Sada je moguće regulisati i žestinu rekuperacije. Na sve to treba dodati da se uz standardnu mogućnost dopune priključkom od 3,3 kW, sada može poručiti i brži punjač kapaciteta 7,2 kW. Za punu dopunu u ovakvom pakovanju je potrebno pet do šest sati. Pride, Nexon EV takođe može biti dopunjavan i preko DC terminala od 50 kW.

Krosover Tata Nexon EV Max se nudi s dva paketa opreme, dok se cena kreće u rasponu od 22,9 do 24,8 hiljada američkih dolara, dok bazična verzija s baterijom od 30 kilovata košta manje: od 19,1 do 22,5 hiljada zelembaća. Kao takva, jednostavnija varijanta će i ostati u ponudi.

Prodaja „dugometražnih“ modifikacija kreće već ovaj mesec.

AutoRepublika

(541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments