1. Home
  2. Vesti
  3. Kompletna Fiatova gama beleži pad prodaje u Evropi
Kompletna Fiatova gama beleži pad prodaje u Evropi
14

Kompletna Fiatova gama beleži pad prodaje u Evropi

841
14
Podelite sa prijateljima:

Težina godina počela je da pritiska Fiatov portfolio na Starom kontinentu. 

Iako je situacija u celoj evropskoj automobilskoj industriji vrlo delikatna, posebno tužno deluje kada se u izveštajima vidi da cela gama nekog proizvođača ima pad prodaje. Takav je slučaj sa Fiatom u prvom kvartalu tekuće godine na evropskom tržištu.

Malecna Panda je najprodavaniji model italijanske marke sa 34.699 registracija, i padom od 18% naspram referentnog perioda prošle godine. Tik iza nje je Fiat 500 koji je stigao do 32.247 novih vlasnika, uz manjak od 13%. Na trećem mestu je subkompaktni SUV Fiat 500X sa 11.132 isporučena vozila (-34%).

Svi ostali modeli koji dolaze iz fabrika brenda iz Torina suočavaju se sa vrlo slabim prodajnim rezultatima u Evropi. Tako kragujevački proizvod – 500L ima svega 2.813 dostavljenih primeraka u prvom tromesečju 2022. godine u Evropi. To je „minus“ od čak 43%.

Nisu ni ostali članovi Fiatove familije nešto bolji… Doblo je upisao celih 70 prodatih četvorotočkaša, dok je potražnja za modelom Ducato ipak veća (7.614, -36%).

Ipak, poseban tragičar kod Fiata jeste Tipo, automobil koji je nedavo prošao kroz restilizaciju i dobio i novo izdanje Cross. To mu očito ne pomaže mnogo, jer je u periodu od januara do marta ove godine ostvario nešto manje od 4.200 isporuka. Uz to upisao je frapantan pad prodaje od čak 52%!

Očito je da su se nad Fiatovom gamom u Evropi nadvili crni oblaci!

AutoRepublika 

(841)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li sam bio drogiran ili pijan, ne sećam se, pa moguće i da sam loše čuo, ali, kao da mi je juče prodavac u FCA salonu rekao da 500L više ne može da se poručuje i da je završio tržišni život …

M M

Zakasnio si 🙂 Ukida se kočija 🙂

moron

Izgleda da jesam zakasnio za njega.

A u salonu si im ostala samo neka kola sa analognim cajgerima kao na ladi specijal 🙂

comment image

comment image

Iznogud Časni

E!probna vožnja?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Na žalost, ne 😊

M M

Beži od toga. To je za entuzijaste koji stalno obilaze mehaničare, električare, dijagnostičare, koji to maze i paze ko da je tuđa žena 🙂

Ranko

Mi smo nebitni u ovoj statistici. Možda 20-30% stanovnika kupi nov auto sve ostalo su firme. Mi smo navikli na zapadni otpad 10-15 godina star sa 300-400 hiljada kilometara.A da bi mogao da radi umesto auspuha ugradi se sulundar jer ako bi bio neki filter u auspuhu (loncu) postoji mogućnost da se zapali ćumuraš. Naravno troše 3-4 litre nafte po Beogradu i uštede vlasniku para pa čovek mora da vozi zimske gume tokom cele godine. Jedno je dal se nekom vizuelno svidja 500l ali sigurno kvalitetno odradjen i sigurno jedan od bolje sklopljenih Fiat a. Ko je mogao da ga… Pročitaj više »

Sebastian L.

Ovo su totalno iskrivljene statistike… Da Fiat može da napravi Dobla i Ducata mogao bi da ih proda desetine hiljada. Ne znam da li ste vi svesni da novih vanova i kombija u Evropi nema u prodaji već oko godinu dana i nije izvesno kada će uopšte početi da se isporučuju neke količine?! Zašto je to tako – eto vam teme da porazgovarate sa lokalnim dilerima…

Ranko

Burazer je hteo da kupi doblo na metan nema šanse. Bili neki dizeli reko šta da radi sa tim čudom. Vrte dosta km i najbolja varijanta metan. To u ponudi samo ono pikap 2 sedišta njemu trebalo ono sa više sedišta ta varijanta nema ni sa dizelom. Mislim da ova nestašica kola najviše odgovara proizvodjačima polako dižu cene i to je to. Oktavija karavan na metan pre 3 godine 18-19 hiljada sada ajde noviji model ali 24 hiljade košta. Na sajmu 2019 pasat 1.6 dizel neznam ni sam šta nije imao od opreme 19 hiljada sada je verovatno 29 isti… Pročitaj više »

M M

Štoće ti na metan, pored dizela. Ne živiš u Parizu. Samo praviš sebi problem

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Ranko

Meni ne treba ja prelazim 15 hiljada godišnje to mogu i na benzin. Nego burazer vrti 70-80 hiljada godišnje njemu treba. Za tu kilometražu nema nikakve logike voziti dizela.

M M

Kako nema logike voziti dizel 70-80 000 godišnje? Prvo, ko bi se patio s metanom na tolikoj kilometraži i gde ga sipati metan ako toliko prelaziš i koliko misliš da traju metanske dizne?? To su uzaludna posla, mani se toga

DzoniNS

Pa da, nemaju pojma nemacki taksisti sto voze E klase na metan pola miliona km vec 15 godina unazad i pre frke sa dizelom. Ne znaju da racunaju jadni, lose im isla matematika u skoli.
A i italijani ne znaju nista cim stavljaju fabricki metan u teretnjake.

N.

Pa mozda bi i imali neku prodaju da se ne treba da se ceka vise od godinu dana na nov auto, a njima je ionako zastarela ponuda, plus su cene paprene, za te pare se kupuju mnogo bolja kola, a realno volim fiat i vozio sam jedan do pre neku godinu i bio zadovoljan njime