1. Home
  2. Vesti
  3. Kalifornija uvodi električne autobuse do 2029. godine
Kalifornija uvodi električne autobuse do 2029. godine

Kalifornija uvodi električne autobuse do 2029. godine

116
0
Podelite sa prijateljima:

Američka savezna država Kalifornija je postala prva u SAD koja će zahtevati da svi gradski autobusi pružaju nultu emisiju izduvnih gasova do 2029. godine. Ovu odluku je doneo Odbor za zaštitu vazduha (Air Resource Board – ARB), a očekuje se da će i u ostalim saveznim državama usledeti donošenje iste regulative do 2040. godine.

Kalifornija će već u ovom trenutku vodeća američka savezna država kada je reč o takvim proizvodima i na njenoj teritoriji se koristi oko polovine od ukupne flote električnih autobusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Međutim, u apsolutnim pokazateljima, cifra je i dalje izuzetno mala, a od oko 14.000 gradskih autobusa u celoj državi, samo 150 njih su e-busevi uz nedavnu narudžbinu od još 1.000 jedinica.

Ovo nije prvi put da ova savezna država donosi slično pravilo. Još pre desetak godina ARB je nagovestio da ima u planu potpuni prelazak na električne i FCEV (pogon na vodonične gorivne ćelije) proizvode. Tehnologija je tada bila nedostupna za masovnu proizvodnju, ali danas postoji najmanje tri značajna proizvođača koji su spremni da prihvate izazov.

To se pre svega odnosi na New Flyer iz američke savezne države Minesote, zatim na novu kalifornijsku firmu Proterra i na kraju BYD iz Kine, koji ima sedište i u Kaliforniji. Trenutno je 17 od oko 200 proizvođača autobusa iz SAD, spremno da pređu na električne i FCEV proizvode.

Najveći kalifornijski korisnik, LA Country Metropolitan Transportation Authority iz Los Anđelesa. želi da kompletira prelazak na efikasniju tehnologiju do 2030. godine, ali određeni delovi grada, kao što je Orange County, će uspeti u tome već do kraja sledeće godine. Oni će koristi 60 novih električnih New Flyer autobusa, a slično je najavila i kompanija San Francisco Transportation Agency.

Prosečan autobus u SAD godišnje pređe oko 65.000 kilometara, i u proseku troši oko četiri puta više goriva od porodičnih automobila. Kalifornija se nada smanjiti nivo izduvnih gasova za milion tona do 2040. godine, čime bi se kvalitet vazduha značajno oporavio – nešto što je tradicionalno veliki problem u Kaliforniji.

Međutim, takav rezultat sigurno neće biti jeftin. Prosečan autobus sa dizel agregatom košta oko 500.000 američkih dolara dok su verzije pogonjene prirodnim gasom oko 50.000 dolara skuplje. S druge strane, električni autobus ume da košta do 750.000 dolara, dok FCEV primerci sa cenom prelaze cifru od čak milion dolara.

ARB nudi kompanijama subvencije u visini od 150.000 dolara na električne proizvode, odnosno 300.000 dolara za nove FCEV transportne jedinice. Agencija namerava da pomogne i sa izgradnjom mreže brzih punjača, a novac može da nadoknadi entitetima angažovanim u pružanju usluga transporta ljudi, prevashodno zahvaljujući nižim troškovima rada i održavanja.

Pored Kalifornije, sledeće na listi bi trebale biti savezne države Oregon i Vašington. Korisnicima je naređeno da do 2023. godine moraju da započnu sa kupovinom električnih i FCEV proizvoda, a da kompletno pređu na takva vozila sedam godina kasnije. Ukoliko ne uspeju u tom planu, njima će biti zabranjeno da nastave sa radom.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments