1. Home
  2. Vesti
  3. Karlos Tavareš: Biće novih problema sa nabavkom komponenti za automobilsku industriju
Karlos Tavareš: Biće novih problema sa nabavkom komponenti za automobilsku industriju
1

Karlos Tavareš: Biće novih problema sa nabavkom komponenti za automobilsku industriju

240
1
Podelite sa prijateljima:

„Ovo definitivno nije poslednja kriza u vezi sa dobavljanjem vitalnih delova za proizvodnju automobila“, kazao je u razgovoru sa novinarima prvi čovek Stellantisa. 

On je uveren da će proces elektrifikacije neizbežno dovesti do novih problema u lancu snabdevanja. Njegovo mišljenje je da će sledeća kriza nastupiti već za nekoliko godina, tačnije 2025. ili 2026. godine. „Tada očekujem nestašicu baterija. Potražnja za EV modelima raste iz dana u dan, ali proizvođači još uvek mogu da ispoštuju sve narudžbine“, tvrdi Tavareš.

Izvršni direktor Stellantisa je dodao da će tada biti prevelika prodaja EV modela i da dobavljači baterija neće moći da proizvedu dovoljan broj jedinica, te da je sasvim izvesno da će biti nove krize. „Kriza se može izbeći ako se proizvodni kapaciteti za baterije drastično uvećaju. Mislim da idemo ka tome, ali definitivno, u ovom trenutku, mislim da se to odvija nedovoljno brzo“, rekao je Tavareš.

Stellantis ima poprilično velike ambicije na polju elektrifikacije. Ranije su stigle najave da će ova kompanija u Evropi od 2030. godine nuditi isključivo EV četvorotočkaše. Stellantis planira da u narednih osam godina plasira više od 75 potpuno električnih automobila, a pored toga žele i sopstvenu proizvodnju baterija. Cilj im je da imaju kapacitet od 400 gWh na godišnjem planu.

AutoRepublika 

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nedostatak sirovina i komponenti, i to ne samo za e-automobile vec generalno za sve, postaje dugorocna ozbiljna tema! Da bi sebi osigurali sirovine i komponente, velike korporacije pokusavaju da zaokruze svoju proizvodnju, pocevsi od kupovine nalazista sirovina pa do proizvodnje svih strateskih komponenti. Ovaj proces je absolutna kontra dosadasnjem, 100 godina praktikovanom konceptu, kada su se kompanije oslobadjale proizvodnje komponenti i prepustale je specijalizovanim firmama.