1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je Mercedesu zaista pametno da ukine A klasu u Evropi?!
Da li je Mercedesu zaista pametno da ukine A klasu u Evropi?!
1

Da li je Mercedesu zaista pametno da ukine A klasu u Evropi?!

348
1
Podelite sa prijateljima:

Prodajni podaci ukazuju na to da će Mercedesova prodaja sa napuštanjem kompaktnih vozila na Starom kontinentu biti u potpunosti desetkovana.

Desetkovanje je slaba reč za opisivanje katastrofe kakva bi očekivala nemačku marku u slučaju da se potpuno odrekne kompaktnih modela u ovom delu sveta. Počnimo od A klase koja je ove godine ubedljivo najprodavaniji automobil Mercedesa u Evropi.

Ovaj hečbek je u prvom kvartalu imao više od 22.000 registracija uz izražen pad prodaje od 37%. No, dodajmo na to i derivative kao što su CLA koji je brojao do 11.729 isporuka (-17%), ili GLA koji je došao do 12.116 potrošača (-19%).

Ukoliko bi se uračunali i B klasa i GLB sa po 6.289 odnosno 4.809 prodatih jedinica, sasvim je jasno da kompaktni četvorotočkaši drže daleko više od polovine ukupne prodaje Mercedesa u Evropi!

S druge strane, rukovodstvo nemačke marke insistira na transformaciji u EV brend. U istom periodu, dakle prvom tromesečju 2022. godine, svi električni automobili sa znakom trokrake zvezde: EQA, EQB, EQC, EQE i EQS, dakle pet modela, imali su skupa manje prodatih primeraka od A klase – ukupno nekih 13.000 dostavljenih vozila!

Kako Mercedes planira da nadoknadi više desetina hiljada izgubljenih prodatih automobila sa odlaskom A klase ostaje potpuna misterija. Pogotovo zbog činjenice da električni modeli još uvek ni izbliza nisu konkurentni kao njihovi SUS parnjaci.

AutoRepublika

(348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U komentaru na predhodni clanak na ovu temu vec sam izrazio sumnju da ova govorkanja o ukidanju A i B klase imaju neku realnu osnovu. Ako je to stvarno tako, onda iza toga stoji suvlasnik Mercedesa i vlasnik Geelya, Li Shufu. Njegova strategija mogla bi da bude sledeca: Mercedes proizvodi samo gornju klasu vozila, C, E, S i Maybach, a Geely preuzima A i B klasu. Smart se vec proizvodi u Kini, A i B mogli bi takodje, gde bi uz napredniju tehnologiju, nize troskove radne snage i energije mogla da se ostvari veca razlika izmedju prodajne i proizvodne cene,… Pročitaj više »