1. Home
  2. Vesti
  3. Najavljeni misteriozini novitet Fiata je zapravo kros verzija Tipa
Najavljeni misteriozini novitet Fiata je zapravo kros verzija Tipa
0

Najavljeni misteriozini novitet Fiata je zapravo kros verzija Tipa

1.25K
0
Podelite sa prijateljima:

Jesenes smo krenuli sa najavama zatezanja bora za popularni italijanski hedžbek s turskim državljanstvom, Fiat Tipo. Prema informacijama koje cirkulišu, inicijalno kroz apeninske, a potom i globalne automobilske medije, novitet će biti predstvaljen tokom ove godine, možda već na martovskom Salonu automobila u Ženevi.

Fiat Tipo će doživeti brojna estetska i tehnološka unapređenja. Pored modernizacije izgleda spoljašnosti pristupačnog hedžbeka, i u unutrašnjosti ćemo videti brojne komponente izrađene od kvalitetnijih materijala u odnosu na one kod aktuelnog modela, kao što ćemo videti i dodatne novine koje uključuju i osavremenjenu generaciju multimedijalnog sistema FCA grupe, nazvanu Uconnect.

S mehaničke strane, najzanimljiviji detalj pretpostavlja primenu sistema lakog hibrida (48V), kao i palete novih pogonskih grupa koje nose komercijalnu oznaku Firefly i koje je Fiat ustupio i ostalim članovima FCA grupacije. To su malolitražni agregati od 1 litra sa tri cilindra i 1,3 litra sa četiri cilindra. Pomenuti motori su u skladu sa Euro6d propisima koji se zasnivaju na WLTP protokolu testiranja emisije štetnih gasova i potrošnje goriva.

Firefly pogonske jedinice su u potpunosti izrađene od aluminijuma te imaju i malu masu od 93 do svega 100 kilograma. Zahvaljujući svojoj modularnoj arhitekturi zahvalni su za proizvodnju ali i lako prilagodljivi uklapanju sa elektromotorima.

Međutim, ono što je verovatno najpikantniji detalj u vezi s premijerom novog Fiata Tipa jeste to što se očekuje i prvo prikazivanje kros verzije, odnosno pseudo krosovera utemeljenog na “civilnoj” varijanti hedžbeka.

Na taj način bi se i Fiat, nakon Fordove Active verzije Focusa i mnogih drugih, priključio pomodarskom trendu izdizanja vozačke pozicije u regularnim hedžbek modelima, odnosno sklonosti brojnih konstruktora ka koketiranju sa segmentom SUV-ova.

Prema nekim izvorima iz nekadašnjeg centra Vizantijskog carstva, upravo to će i biti taj misteriozni model kojeg je nedavno najavio jedan od rukovodilaca Fiata za EMEA regiju, Luka Napolitano.

AutoRepublika

(1247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments