1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac Escalade-V je najmoćniji veliki serijski SUS terenac u istoriji
Cadillac Escalade-V je najmoćniji veliki serijski SUS terenac u istoriji
4

Cadillac Escalade-V je najmoćniji veliki serijski SUS terenac u istoriji

461
4
Podelite sa prijateljima:

Za kompaniju koja posluje već 113 godina, očekivali bismo da je General Motors predstavio veliki broj legendarnih modela. I lista zaista ne bi bila kratka ako bismo ih nabrojali, od raznih konfiguracija Chevroleta Camaroa i Corvette, preko Pontiaca GTO, inovanih četvorotočkaša brenda Oldsmobile i mnogih drugih. I danas, kada svet polako prelazi na električne modele, polako se vraćamo u prošlost i želimo da sagledamo koji je najmoćniji benzinac.

Naravno, Corvette ZR1 lagano izlazi kao pobednik, ali u vrhu liste ćemo sada pronaći i jedan terenac težak preko tri tone.

Ta čast pripada upravo predstavljenoj V konfiguraciji terenca teškog tri tone pod imenom Cadillac Escalade. Da, dobro ste pročitali. Escalade-V nije moćan kao novi električni GMC Hummer i njegovih hiljadu konjskih snaga, ali sa 692 konjske snage i maksimalnih 885 Nm obrtnog momenta nadmašuje većinu terenaca u ponudi širom sveta.

Cadillac nam je ranije najavio da će sadašnje generacije njegovih modela biti poslednje koje ćemo videti sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Premijum brend General Motorsa vidi svoju budućnost isključivo u vozilima na struju, ali dok se to ne desi možemo da uživamo u nekim zaista kultnim modelima.

Evo to se recimo odnosi možda najpre na novu limuzinu sa imenom CT5-V Blackwing sa svojih 668 „grla“, ali ga je sada nadmašio Escalade. Nagoveštavan je već nekoliko godina kao „poslednje zbogom“ jednog slavnog perioda Cadillaca, i sada se konačno nalazi ispred nas.

Ono što ga zaista čini posebnim jeste spomenuti motor, koji je zasnovan na već postojećem 6,2-litarskom agregatu. U baznom izdanju razvija „samo“ 420 konjskih snaga, pa je dodavanje kompresora svakako rešilo mnogobrojne probleme. General Motors kaže da će se svaki primerak ručno sklapati u fabrici u gradu Bovling Grin (američka savezna država Kentaki) zajedno sa Chevroletom Corvettom.

Snaga se inače prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača, a Escalade dobija sistem koji je u stanju da prebaci većinu obrtnog momenta na prednje, zadnje ili pak na sva četiri točka. Cadillac nam obećava da će Escalade-V biti u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 4,4 sekunde i da pređe četvrtinu milje (402 metra) za samo 12,7 sekundi pri bzini od 176 km/h. Pri tom će i dalje moći da povuče teške terete, mada će vam proizvođač reći da ne preterujete i ne prelazite brojku od 3,5 tone.


Naučivši lekcije sa ranijim V modelima, Cadillac je odlučio da ne preteruje ni sa dekorom. Escalade-V donosi neke unikantne detalje kao što su 22-inčne felne i posebne branike, ali se ne razlikuje u velikoj meri u poređenju sa onim sa paketom opreme Platinum koji već viđamo na putevima. Napucan je opremom i prodavaće se bez ijedne opcije, što znači da kupac dobija sve ono što se poželeti može od jednog luksuznog terenca.

Spomenućemo da se Escalade inače nudi u standardnoj i produženoj konfiguraciji, ali je V rezervisan samo za ovu prvu.

Ali naravno, takvo zadovoljstvo mora i da košta. I to čak 149.990 američkih dolara što ga takođe čini najskupljim novim modelom General Motorsa u istoriji. Verujemo da će proizvodnja biti ograničena, pošto je dosadašnja prodaja svih modela s motorom, takozvanim Blackwing bila limitirana na samo tri hiljade jedinica, pa verujemo da će svi primerci biti rasprodati u roku od nekoliko minuta.

AutoRepublika

(461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

150k $ i nije puno, obzirom da gls sa 80hp manje u nemačkoj ide preko 200k €

TheStig

Pimpmobil za Americke hiphopere 😁

Rikošet

Još jedan primjer koliko su „zeleni“ u Evropi namagarčeni od Amerikanaca.

Dok se mi zamlaćujemo sa trocilindrašima, Amerikanci spaljuju tone goriva u ovakvim grdosijama.

Tesla se odlično prodaje u Evropi, a podignuta je i giga fabrika u Njemačkoj. Nisam neki ekonomista, ali ovo mi izgleda kao škloski primjer šišanja ovaca…