1. Home
  2. Prezentacije
  3. Izašao prvi hibrid nove generacije Kije Niro
Izašao prvi hibrid nove generacije Kije Niro
1

Izašao prvi hibrid nove generacije Kije Niro

225
1
Podelite sa prijateljima:

Azijski krosover je predstavljen na Salonu mobilnosti u Seulu još u novmebru, ali je Kia tada prezentovala tehničke informacije veoma skučenog obima. Tek sada, u osvit početka prodaje, pojavile su se tehničke specifikacije. Na primer, Niro nije postao samo više poklonik mode, već je i narastao, pa je tako duži za 65 milimetara (do 4.420 mm), dok je SUV dobio i 20 mm po širini (do 1.825 mm). Visina je ostala nepromenjena pa iznosi 1.545 mm, što se može reći i za koeficijent otpora vazduha Cd (0,29).

Platforma ne bi trebalo da bude fundamentalno izmenjena dok je međuosovinski razmak izdužen za dodatnih 20 milimetara (do kote od 2.720 mm), što bi moralo da odbaci pozitivan efekat na prostranost kabinskog prostora. Standardni akumulator od 12 volti je izmešten iz prtljažnika i pomeren ispod zadnje klupe, zahvljujući čemu je zapremina istog porasla na dobrih 451 litara.

Konfiguracija šasije je ostala identična, što podrazumeva da napred ostaje Mekfersonovo rešenje, dok je na zadnjoj osovini primenjen multilink.

Gama novajlije će ponovo uključivati “običan” hibrid, plug-in hibrid, i potpuno električnu verziju, ali je do sada predstavljena samo hibridna verzija bez mogućnosti priključka na spoljni izvor električne energije. SUS motor će nastaviti da radi u Atkinsonovom ciklusu kao i ranije, baš kao što je zadržano i opredeljenje za implementaciju jedinice s oznakom 1.6 GDI iza koje se krije atmosferski benzinac.

Agregat pripada novoj porodici motora zvanoj Smartstream, ali iako konstruktori olako lepe pridev „novi“ kada opisuju plodove svog rada, kod ovog „novog“ vatrena moć nije unapređena, pa i dalje odbacuje istih 105 konjskih snaga i 144 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Zato je unapređen šestostepeni “robotizovani” menjač s dvostrukom spojnicom, i u njega je integrisan električni motor sa dodatne 44 konjske snage. Stoga je najveća snaga hibridnog pogonskog sklopa dostigla identičnu 141 konjsku snagu, kakva je i bila u prvoj generaciji Nira.

Pogonski točkovi ostaju samo na prednjoj osovini, a još uvek nisu dostupne tehničke informacije o trakcionoj bateriji.

Ono što jeste navedeno se tiče činjenice da je bilo moguće redukovati potrošnju goriva sa ranijih pet litara, na aktuelnih 4,8 litara na sto kilometara, mereno prema protokolu koji propisuje korejski standard. Što se tiče hibrida, izmišljen je novi vozački režim za „ekološki“ način eksploatacije i on je nazvan Greenzone Drive Mode.

Osoben je po tome što elektronika prebacuje na čisto električni pogon u zelenim zonama, o čemu dobija informacije iz uređaja za navigaciju. Pričamo o rutama kroz parkove, pored bolnica i škola. Pored toga, moguće je i samostalno dodati nove zelene zone, na primer, pored doma vozača. Kia je vlasnicima omogućila i kontrolu određenih funkcija Nira, daljinskim putem, odnosno korišćenjem naprednog ključa.

Enterijer novajlije se u stilskom smislu snažno oslanja na ono što videsmo kod baterijske Kije EV6. I ovde se vidi upotrebljen obruč upravljača s dva kraka, a tu su i dva ekrana pod jedinstvenim staklom. Svaki od tih monitora raspolaže dijagonalom od 10,25 inča.

Vidi se i kontrolni panel s analognim tasterima za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju, dok je ovde „ručica“ menjača doneta u vidu rotacionog tastera. Ugrađen je i projekcioni ekran dijagonale 10 inča, kao što je i ambijentalna rasveta s izborom 74 nijansi. Zvučna izolacija je bila oblast na kojoj je Kia takođe dodatno radila.

Primetna je obilna upotreba materijala podložnih reciklaži u enterijeru, pa je tako plafon izrađen od recikliranih tapeta, dok su presvlake sedišta proizvedene upotrebom lišća eukaliptusa. Na dodir tastera, sedišta za smeštaj putnika zauzimaju poziciju nagiba naslona koja je podesna za opuštanje putnika.

Naposletku, Niro poseduje dve kamere montirane na nosu i na stražnjici vozila, dok zapis koji sačine ove elektronske jedinice može biti sačuvan u memoriji multimedijalnog uređaja, ili pak pametnog telefona.

Druga generacija hibrida s oznakom Kije Niro će u matičnoj državi započeti s prodajom krajem ovog meseca. Kasnije će novitet biti ponuđen i na drugim tržištima, dok će dopunjivi hibrid i čisto električni model dopuniti asortiman nešto kasnije.

Baterijsku modifkaciju već možete videti na slikama koje smo priložili, a razlikovaćete je po drugačijem linijskom dekoru na njuški Nira, gde se po sredini može videti i priključak za dopunu baterijskih ćelija novog azijskog aduta.

AutoRepublika

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

puno bolji neg aktualni, ako cijena bude pristojna…