1. Home
  2. Prezentacije
  3. Sedan Volkswagen (zategnutih) Bora
Sedan Volkswagen (zategnutih) Bora
0

Sedan Volkswagen (zategnutih) Bora

439
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački model plasiran na tržištu države s najvećim brojem stanovnika na plate, a koji nudi četvoro vrata, renoviran je kako spolja, tako i iznutra. Što se tiče tehnoloških rešenja, a sudeći prema preliminarnim podacima, bazični atmosferski motor je izuzet iz game, pa će tako novajlija moći biti dobijen samo s jednim od dva opciona turbo motora.

Podsetićemo da su i kupci na našem kontinentu nekada imali priliku da pazar sedan s imenom Volkswagen Bora, ali mi je nemački proizvođač taj gušt onemogućio povlačenjem limuzine s evropskog tržišta, negde početkom ovog milenijuma, kako bi se oslobodio prostor za Jettu. Međutim, indeks Bora je itekako aktivan u Narodnoj Republici Kini.

Tamo se VW Bora istovremeno proizvodi i prodaje kao model dve različite generacije, dok je za organizaciju ciklusa sklapanja vozila zadužen zajednički poduhvat FAW Volkswagen.

Dakle, trozapreminski četvorotočkaš lansiran 2016. godine se smatra modelom treće generacije i on je utemeljen na arhitekturi starog Golfa. Sedan četvrte generacije je u službi od 2018. godine, i on već leži na platformi MQB. Prethodni model, onaj iz trećeg naraštaja Bore, od same premijere nije provučen kroz proces značajnih izmena što bi moglo da indikuje blizak kraj, ali je zato limuzina novije konstrukcije prošla kroz proces planirane restilizacije.

Sam Volkswagen se još uvek nije odlučio na predstavljanje ažuriranog Bore, ali je u januaru došlo do objave slika novajlije na sajtu kineskog Ministarstva industrije, što je uobičajena pretpremijerna praksa u ovoj državi, a zarad potrebe za homologacijom. Iako bez zvanične ceremonije povodom debija, novi Bora je već krenuo ka lokalnim izložbeno-prodajnim salonima, pa je novajlija na jednom takvom parkingu i uslikan od strane foto reportera, ili „špijuna“ publikacije Autohome.

Limuzina se sada ima pohvaliti promenjenim prednjim svetlosnim grupacijama, maskom hladnjaka, pa i branicima. Na sve to se mogu dodati i naplaci novog stila. Uzgred budi rečeno, traka locirana po sredini je sada postala više sjajna, pa je vizuelni utisak snažniji. Dodatno, nakon restilizacije, dužina Bore je narasla za nekih 9 milimetara, pa sada iznosi 4.672 mm, dok je i sedan i po visini malo nabubreo, i to do kote od 1.478 mm (+16 mm). Zato su širina i međuosovinski razmak ostali identični: 1.815 i 2.688 mm, redom.

Glavna stvar koju treba reći, a koja se tiče prezentacije kabinskog sadržaja, jeste veliki ekran multimedijalnog sistema. Izvire, nadvija se nad čeonim panelom, dok je kod nemačkog sedana pre ovog zahvata on bio ugrađen u sam greben. Primetićete da skoro svi taze Volkswageni namenjeni Kinezima nude sličan tablet, pa tu kao primer možemo navesti restilizovane modele marke: Teramont , Tiguan i Sagitar.

Zamenjeni su i obruč upravljača i raspoloživi paketi opreme. VW Bora četvrtog pokolenja je dobio virtuelnu instrumentaciju i panel namenjen upravljanju radom uređaja za klimatizaciju, a koji bi bio osetljiv na dodir, i pre ovog estetskog zahvata.

Braća automobilska iz Kine pišu da je, kako rekosmo, jednoipolitarski atmosferac sa 113 konjskih snaga poslat u penziju, a da će mu tamo „s dominama“ drušvo praviti i petostepeni ručni, ali i šestostepeni automatski menjač. Tako je osveženi Bora ostao dostupan sam s jedinicama: 1.2 TSI (116 konjskih snaga) i 1.4 TSI (150 konjskih snaga). To su turbobenzinski motori koji se najbolje slažu sa sedmostepenim robotizovanim menjačem DSG. Poznat je po integrisanju dvostruke spojnice.

Restilizovani sedan će verovatno ipak dobiti zasluženu ceremoniju zvanične premijere, i to u bliskoj budućnosti. Predrestilizacijski Bora je s cenom kretao od 21 hiljade američkih dolara, ako pričamo o turbo izdanju, dok se atmosferac mogao dobiti počev od 17 hiljada dolara. Cene noviteta ćemo tek da saznamo.

AutoRepublika

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments