1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bentley Bentayga s više centimetara među osovinama viđen
Bentley Bentayga s više centimetara među osovinama viđen
9

Bentley Bentayga s više centimetara među osovinama viđen

466
9
Podelite sa prijateljima:

Znamo da je ostrvska marka Bentley u prošlosti imala običaj da predstavi izdužene sedane, ali evo ih sada s tom praksom i u segmentu krosovera. Izduženi model Bentley Bentayga EWB (Extended Wheelbase) je postao ideološki naslednik sedana s oznakom Bentley Mulsanne EWB. Krosover impozantnije dužene poseduje 2,5 hiljada novih delova, dok je za razvoj i fino podešavanje istog, konstruktor uložio devetocifreni iznos (u kojoj god zapadnoj valuti), pa ga kompanija smatra zasebnim, petim modelom u paleti brenda. 

Prva četiri su kupe Continental GT, kabriolet Continental GT Convertible, sedan Flying Spur, kao i bazični krosover Bentayga, koji smo inače vozali svojevremeno po Novom Sadu i okolini, ali smo i bili lenji da napišemo recenziju istog.

Između prednje i zadnje osovine Bentayga se sada nalazi razdaljina koja je za 180 milimetara impozantnija nego kod standardne verzije, pa ona meri 3.175 mm, iako je ukupna dužina vozila narasla za 197 mm (do kote od 5.322 milimetara).

Umetak je tradicionalno obogatio prostor za kolena putnika sa zadnje klupe, pa su izmenjeni krov, krovni paneli i zadnja vrata. Staklena sekcija na krovu je izmeštena unazada za 12,5 centimetara. Gledano sa spoljne strane,  Bentayga EWB se od verzije s „kratkim međuosovinskim razmakom“ i po jedinstvenoj rešetki hladnjaka gde vidimo uspravne pregrade umesto saćaste matrice, i po točkovima koji integrišu felne promera 22 inča.

Bazična kabinska konfiguracija podrazumeva formulu za sedenje 4 + 1: što je nova šema za model zvan Bentayga, kada je jednostavan sklopivi umetak instaliran između zasebnih sedišta nazad, a na koji formalno može sesti jedan dodatni putnik.

Ali dostupne su i uobičajene verzije s opcijama koje podrazumevaju četiri ili pet sedišta. U prvom slučaju se između fotelja nazad nalazi kutija (može to biti i frižider – po želji kupca), dok se u drugoj alternativi suočavamo s jedinstvenom zadnjom klupom. Treći red nije uopšte na listi ponuda, što se pravda očuvanjem reputacije marke i modela, mada „obična Bentayga“ nudi i takvu mogućnost.

U svakom slučaju, SUV Bentayga EWB nudi izduženu centralnu konzolu koja služi putnicima na zadnjoj klupi, dodatni ekran osetljiv na dodir, a koji je integrisan u istu, kao i opciju bežične dopune sićušnih spravica povezivih na internet. Ta mogućnost je dostupna u donjoj sekciji pomenute celine.

Po prvi put se u katalogu našla i mogućnost dogrevanja naslona za ruke, kao i elektropokretanih zadnjih vrata. Što se njih tiče, moguće ih je dobiti obložena kožom koja je uz to i perforirana, a nudi i unutrašnju rasvetu. Po dvanaest LED sijalica je instalirano u strukturu prednjih vrata, dok ih je i deset više u zadnjim vratima. Kada se sve presabere, model Bentayga EWB raspolaže s 24 milijardi konfiguracija opreme.

Najviše seksi je opcija koja se zove Bentley Airline Seat a koja donosi podeljena zadnja sedišta. Navodi se da podrazumeva najviše napredna sedišta koja su ikada montirana na jednom četvorotočkašu. Nudi 22 podešavanja i zaseban uređaj za klimatizaciju, obogaćen funkcijom masaže. Grejanje i ventilacija mogu raditi simultano kako bi se optimizovao temperaturni režim.

Naslon desnog sedišta se može spustiti do nivoa od 40 stepeni. Upravljanje funkcijama sedišta je delimično ostavljeno da bude vršeno preko centralnog ekrana osetljivog na dodir, a tu su rasklopovi stočići i odmorišta za noge. Konstrukori su zasebno naveli da je visina kabine veće za jedan centimetar od one koja krasi sedan s oznakom Bentley Mulsanne.

Izduženi krosover je debitovao pogonjen jedino motorom oznake V8 4.0 sa 550 konjskih snaga, iako Bentayga nudi i agregat s jačom dozom prestiža. U pitanju je W12 jedinica. Osmostepeni automatik i stalni pogon na točkove obe osovine je deo serijskog paketa. Bentayga EWB reprizira osnovne parametre vozne dinamike one verzije koja nije produžene, pa je tako identična najviša brzina kretanja i iznosi 290 km/h, dok ubrzanje iz mesta do „stotke“ traje desetinku duže, pa je umesto 4,5 sada 4,6 sekundi.

Sistem ogibljenja dolazi već od serijskog paketa opreme s pozantim koktelom koji Ostrvljani zovu Bentley Dynamic Ride Active Stabilizers. Napaja se iz sopstvene električne mreže s naponom od 48 volti (što je na listi opcionala standardne Bentayge).

Model s više centimetara među osovina je prvi krosover koji je dobio potpuno upravljivu šasiju. Ranije je samo  sedan Bentayga Flying Spur nudio ovako nešto. Radijus okretanja je na ovaj način, uz zadnje točkove koji takođe pomažu u upravljanju, smanjen na svega 11,8 metara, što je za 7% bolji rezultat nego onaj koji beleži konvencionalna Bentayga.

Prodaja krosovera zvanog Bentley Bentayga EWB započinje u poslednjem kvartalu 2022. godine. Zanimljivo je da u Evropi, uključujući i matičnu Veliku Britaniju, ovaj model još uvek nije dostupan za poručivanje, dok su prioritetna tržišta postali Amerika, Kina i Bliski istok. Bentley prognozira da će od ukupne prodaje modela Bentayga, na produženi krosover otpasti oko 45%.

AutoRepublika

(466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

I dalje jedan od najružnijih. Spolja, unutra je odličan.

moron

Rekao bih da ima veći klirens od Joggera.
Ali, Jogger mi je spolja dosta skladniji.

BB

Obrisaće Jogger pod sa njim 😜

Matija

U prvom naletu sam procitao: „Bentley Bentayga s više centimetara među nogama!“ 🙂
Ovako produzen deluje skladnije, proporcija duzina/visina je mnogo bolja. Boja „roze zlato“ je perverzna – ali mu dobro stoji! Birace je zene! Sve ostalo ne vredi komentarisati, suvise je daleko od nas.

BB

Skupe aute ne volim zato što ih kupuju oni koji su spremni da gaze preko leševa da bi sebi obezbijedili gram luksuza. Mi im se divimo amoni nas tretiraju kao prašinu na podu…
https://www.olx.ba/artikal/48045077/bugatti-la-voiture-noire/

Evo neki škaljar ili kavač se reklamira ..

TheStig

Jos jedno u redu nacističkih vozila sa britanskim znakom. A ovaj ako uopšte ima Bugattija ne bi me cudilo da je sluzio za prevoz praškastih materija 🤣

Mustang

5.322 milimetara
to je ništa za Escalade ESV 227 in (5,766 mm)

BB

Ah to „olimpijsko“ pravilo nas ubi, Brže, bolje, više umjesto Normalno..

Matija

Ovde ces naci pregled najnovijih americkih modela: https://www.auto-motor-und-sport.de/neuheiten/gmc-yukon-denali-ultimate-luxusausstattung/

Porast dimenzija – tesko je izmisliti nesto stvarno novo, pogotovu kada se radi o publici koja ima vrlo konzervativan ukus kao sto je americka. Jedina prava „novost“ jesu vece dimenzije – to je „napredak“.