1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford predstavio električni e-Transit Custom
Ford predstavio električni e-Transit Custom
0

Ford predstavio električni e-Transit Custom

173
0
Podelite sa prijateljima:

Ford će nam s ponosom reći da je najveći proizvođač komercijalnih vozila na svetu. Ruku na srce, treba odmah priznati da većinski deo prodaje otpada na čuveni model Serije F na američkom tržištu, ali i Transit je ikona za sebe u kategoriji kombija. Toliko je popularan da su pored standardnog Transita u ponudu kasnije učvršteni i neki manji modeli kao što su Transit Connect, Transit Custom i Transit Courier.

Onaj standardni model je brzo dobio svoje električno izdanje i već nekoliko meseci se uspešno prodaje „preko bare“.

Kao logičan naslednik, u prirodnom sledu događaja sada nam stiže i e-Transit Custom, a on je samo jedan korak američkog proizvođača vozila u smislu realizacije proklamovanog cilja da do 2024. godine ponudi pet komercijalnih vozila na struju u Evropi.

Proizvodnja će se odvijati u Fordovoj fabrici u Turskoj, a kupcima će biti dostupan u drugom delu 2023. godine. Proizvođač očekuje da će većina kupaca biti u Velikoj Britaniji gde je Transit Custom prošle godine bio bestseler i nadmašio najbližeg rivala Vauxhall Corsu za preko 25%.

Paralelno sa njim ćemo videti i sledeću generaciju modela Volkswagen Transporter nakon potpisanog ugovora koji reguliše saradnju američkog i evropskog giganta s željom da zajedno razvijaju određeni broj modela. Ranije je najavljeno da će se Ford postarati za komercijalna vozila, a Volkswagen za one na struju, pa samim tim nismo sigurni ko je ovde vodio glavnu reč pošto e-Transit Custom spada u obe kategorije.

U svakom slučaju, za razliku od standardnog Transita gde se dizajnerski ne mogu razlikovati benzinac, dizel i električni adut, Transit Custom donosi mnogobrojne stilske linije specifične isključivo za model na struju.

Možemo ih primetiti na maski hladnjaka i LED farovima i veoma su slični onima koje viđamo na manjim modelima kao što su Fiesta i Focus. Ono što nam je ipak najbitnije je to šta se krije ispod haube. Ford nije bio voljan da još uvek objavi takve detalje, ali mediji smatraju da će mehanika biti identična onoj sa velikog Transita.

To u praksi znači da bismo mogli videti motore sa 180 ili 265 konjskih snaga (najviši obrtni momenat iznosi identičnih 430 Nm u oba slučaja) i bateriju zapremine 68 kWh. S takvom kombinacijom, ovaj kombi bi mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje od sedam sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 135 km/h, bez da pritom izgubi one radne mogućnosti koje su proslavile benzince i dizele.

Mediji takođe spekulišu da će vozač biti u stanju da pređe 378 kilometara s jednim punjenjem baterije. Enterijer bi takođe mogao da bude veoma sličan, s 12,0-inčnim monitorom, raznovrsnim utičnicama za obavljanje posla i najnovijom generacijom Fordovog sistema Sync 4.

Ford kaže da će objaviti više informacija u septembru i da bi početna cena u Velikoj Britaniji mogla da iznosi 40 hiljada funti (oko 46.785 evra).

AutoRepublika

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments