1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Toyota Corolla 1.8/140 Hybrid Electric
AR test: Toyota Corolla 1.8/140 Hybrid Electric
31

AR test: Toyota Corolla 1.8/140 Hybrid Electric

1.88K
31
Podelite sa prijateljima:

Neprimetna restilizacija

Zašto promeniti ekipu koju dobija, nepotrebno investirati i eventualno rizikovati? Toyoti Corolli to nije neophodno, najprodavaniji model na svetu i dalje je savršena mašina za skupljanje para, tako da se restilizacija ograničila na par estetskih detalja i performantnije pogonske jedinice.

Kako bi se uporedila Toyota Corolla iz 2023. sa starijim godištima, neophodno je poslužiti se lupom. Razlike su gotovo nevidljive, izuzmemo li par lajsni, gril prednje maske, drugačiji svetlosni „potpis“ i nove aluminijumske naplatke, Corolla ostaje striktno identična kao po pojavljivanju 2018. godine.

Tim bolje, ništa ne treba dirati dok stvar funkcioniše, kao u onom starom vicu s Mujom i tri svinje koje su poslali raketom na Mesec. Da podsetim one koji su ga zaboravili, ili ga nikada nisu čuli, baza sa Zemlje šalje uputstvo prvoj svinji da pritisne crveno dugme i odbaci dodatne rezervoare, drugoj da proveri zalihe kiseonika, trećoj da aktivira zeleno dugme za otvaranje solarnih panela i na kraju zove Muju da mu kaže da ne zaboravi da nahrani svinje i da ništa drugo ne dira!

Nadam se da mi niko neće zameriti i pogrešno protumačiti vic, isti je star i nastao je davno pre naših nesrećnih sukoba iz devedesetih…

Dakle kao retko kada, Corolla je jednoglasno pokupila simpatije po pitanju dizajna, bez obzira da li se radi o hečbeku ili karavanu (Touring Sport), koji u Francuskoj čini čak 60 % prodaje! Do skora, Toyoti su svi odavali priznanje po pitanju kvaliteta i pouzdanosti, koja je izgled često stavljala u drugi, ukoliko ne i treći plan. Koliko puta sam se samo zapitao jesu li njeni inženjeri „operisani“ od dobrog ukusa, to jest kako su uspeli da naprave toliko neugledne, da ne kažem ružne automobile?

Nakon onog što sam mogao videti u pres centru Toyote nadomak Pariza novi modeli su estetski znatno uspešniji, gde pre svega mislim na poslednji Prius, novi C-HR i električni bZ4X (pogledajte fotografije). Iako znatno starija, Corolla se dakle uspešno oslobodila duhova prošlosti, te je posle Golfa najprodavaniji model u C segmentu u Evropi, i ujedno jedina koja poseduje klasičan hibrid, na kakve nas je navikla u poslednjih par decenija.

Konkurenti, kao što su navedeni Golf, Peugeot 308, Opel Astra, Renault Megan… Svi oni ispod skuta imaju agregate SUS, mikro hibride, hibride sa spoljašnjim punjenjem (PHEV) ili 100 % električne verzije, ne i ovakav hibridni sklop. Kod Toyote su odavno napravili radikalan rez, proizvođač je bio među prvima koji se odrekao dizela, ali i među poslednjim koji je prešao na 100 % električne agregate.

Sam stil Corolle je dinamičan, bezmalo sportski, bez obzira iz koga ugla je posmatrali deluje skladno, no kako slike govore više od reči, poštediću vas mojih opisa. Ovde predstavljena za nijansu je atraktivnija od osnovnih verzija, dobrim delom zahvaljujući dvobojnoj karoseriji i velikim aluminijumskim naplacima od 18 cola, s gumama dimenzija 225/40.

Na istoku ništa novo

Enterijer Corolle isto tako nije evoluirao, barem ne na prvi pogled. Promene ipak postoje ali se ne odnose na dizajn enterijera već na ekrane, centralni je veći i moderniji (10,5 inča), uz izmenjenu grafiku. Poboljšan je interfejs i satelitaska navigacija, koja je sada znatno brža i jednostavnija za upotrebu.

I instrument tabla je nova (12,3 inča), sada je kompletno digitalna, za razliku od bivše koja je kombinovala numeričke i analogne elemente. Njen izgled i boja podloge su promenjivi, osim toga bogata je silnim informacijama, da bi se sve pronašle treba vremena.

Sva sreća te su pojedine komande izdvojene iz ekrana, gde pre svega mislim na one za klima uređaj. Ništa bolje od klasičnih „mehaničkih“, nažalost to nije slučaj i s potenciometrom za jačinu zvuka (komande na upravljaču ili integrisane u ekranu), te sam se prvih dana greškom hvatao za dugmić kojim se podešava klima sa strane vozača.

Što se tiče stila, bez da je otišla u krajnost Toyota je podarila Corolli izvesnu orginalnost, rekao bih da je enterijer umereno sofisticiran, uz upotrebu kvalitetnih materija. Čitava centralna konzola je tapacirana, to jest presvučena nekakvim mekanim sintetičkim materijalom, prijatnim na dodir.

Opštem ambijentu veliki doprinos daju odlična sedišta, kako u ergonomskom tako i estetskom smislu, u kombinaciji platna i alkantare. Podešavaju se mehanički, osim u lumbalnom delu, koji je električni. Za upravljačem sve je uglavnom u superlativima, savršeno uglavljen u spomenuta sedišta s velikom amplitudom podešavanja, vozač se oseća odlično, ali je generalno uzevši prostor skučen.

Komotnije mi je delovao Peugeot 308 koji sam za vreme test vožnje Corolle odvezao na jug Francuske, a i prostora za odlaganja sitnica ima znatno više. Kod Corolle ne znamo šta uraditi sa svežnjem ključeva, cigaretama i mobilnim telefonom, za razliku od 308 kod kojeg se sve može odložiti u brojna udubljenja i boksove na konsoli između sedišta.

Slična situacija je i na klupi pozadi, iako se izdužila na 4,37 m Corolla je na ovom polju inferiornija od mnogih konkurenata u C segmentu. Mirne savesti mogu reći da je pre na nivou B segmenta, iza vozačevog sedišta, podešnog za korpulentniju osobu, ostaje tek desetak cm za kolena!

Podešeno za moje dimenzije (1,72 m) dozvoljava smeštaj osobe sličnih dimenzija, viši od toga glavom dodiruju plafon, spušten zbog panoramik krova (opcija). Drugo, zbog baterija smeštene ispod klupe, sunđer na sedalnom delu je tanak, tako da ova nije preterano udobna za duža putovanja.

Ukoliko ste pomislili kako se time dobilo na zapremini prtljažnika, pogrešili ste, kod vožene verzije zapremina iznosi posve prosečnih 361 lit, odnosno samo 313 lit kada se radi o snažnijem agregatu od dve litre. Gde je problem? Pre restilizacije Toyota je koristila bateriju NiMH koja je bila veća od sadašnje litijum-jonske, manja i lakša za 18 kg. No glavnog krivca, barem kada se radi o snažnijoj verziji 2.0, koju sam vozio pre dve godine, treba tražiti u koncepciji, prtljažnik je plitak zato što je u njegovom dnu klasična baterija od 12V.

To nije slučaj kod vožene Corolle 1.8, kod koje je odmah pored termičkog i električnog agregata, dakle ispod prednje haube. Srećom po Corollu te je istovremeno ponuđena i karavanska alternativa Touring Sports, koja uglavnom koriguje navedene mane. Ima međuosovinsko rastojanje produženo za 6 cm (2,7 m), te je i prostor za putnike pozadi superiorniji. Duža za 28 cm (4,65 m) ima i sasvim solidan prtljažnik od 580 lit, koji se obaranjem zadnje klupe poveća na nekih 1.600 lit, čime se objašnjava veća potražnja za karavanom nego li za hečbekom.

Bolje performanse

Za pojedina tržišta Corolla je ponuđena s benzinskim agregatom 1.5, bez elektromotora, plus sportska verzija 1.6 GR od nekih 300 KS. Ne i u Francuskoj gde su u ponudi samo dva hibrida; 1.8 i 2.0. Oba poseduju dobro poznatu Toyotinu hibridnu tehnologiju bez spoljašnjeg punjenja, proverenu i usavršenu tokom bezmalo 25 godina, s tim da je vožena prva koja se može pohvaliti naprednijom hibridacijom pete generacije.

Na test vožnju tražio sam slabiju verziju 1.8 pre svega zbog niže cene, kao i osetno veće snage koju sada razvija. Naime, do restilizacije iznosila je skromnih 122 ks, dok se sada ponosi sa 140 ks. Četvorocilindarski blok SUS od 97 ks (142 Nm) ostao je isti (Atkinsov ciklus), naprotiv snaga elektromotora podignuta je sa 72 na 95 ks (185 Nm).

Snažnija verzija 2.0 sada razvija maksimalno 196 ks (ranije 184), dok je snaga elektromotora podignuta sa 109 na 113 ks. U oba modela ujedno je ugrađena snažnija i modernija baterija (Toyota ne navodi cifre ali negde pronađoh da kapacitet iznosi 1,2 KWh), tako da na kraju imamo znatno bolje performanse.

U ciframa izraženo vožena Corolla ubrzava do 100 km/h za 9,1 sec, što je za bezmalo 2 sekunde bolje od prethodne. Osetno su bolja i međubrzanja iako se i dalje ima utisak da agregat „melje“ u prazno, što je krivica automatskog CVT menjača. Jednostavno kada se snažno pritisne na pedalu gasa benzinac glasno zareži, bez da vozilo odmah ubrza, iako je zahvaljujući snažnijem elektromotoru vreme reakcije smanjeno.

Nije ova „mašinerija“ predviđena za jurcanje i sportsku vožnju, kome je do toga bolje je da posegne za snažnijom verzijom od dve litre. To ne znači da se ne može sigurno preticati i dinamično voziti, no u tom slučaju morate se pomiriti s povišenom bukom i većom potrošnjom goriva.

U nedelju ujutru poterah ga malo brže po praznom auto putu, gde se uverih u izvesne limite ovakve koncepcije. Pravac gradić Pierrefonts s istoimenim zamkom iz XIV veka, na nekih stotinak kilometara izvan Pariza. Bez gospođe Rajković, koja obožava ovo prelepo mesto s velikim jezerom pored, no kako je „pazarila“ kovid, ostade kod kuće.

Tim bolje, jer tako sam sebi dozvoli da vozim znatno brže nego kada je na suvozačevom sedištu, kako kroz šumu kojom je okružen, tako i na autoputu. Na poslednjem u odlasku zabeležih prosečnu potrošnju od 6,7 lit, odnosno 7,4 lit u povratku, što će reći da u ovakvim okolnostima treba računati na barem 7 lit, pa i osetno više ukoliko se vozi brže od autorizovanih 130 km/h.

U poređenju s gore spomenutim 308 1.2 PureTech/130 EAT8 to je znatno više, Peugeot se zadovoljio s nekih 6 lit, što potvrđuju priložene fotografije. Jer na auto putu procenat vožnje na struju kod Corolle je mali (oko 20-25 %), za razliku od gradske upotrebe, gde često ide i do 70 %, što se pozitivno odražava na potrošnju fosilnog goriva od nepunih 5 lit.

Na otvorenom putu je ipak viša, negde između 5,5 i 6 lit, tako da na kraju test vožnje od 700 km zabeležih prosek od 5,7 lit. Osetno manje od 308 koji po gradu popije desetak litara, odnosno u proseku između 7-7,5 lit. Bez supruge koja ne podnosi cvilenje guma u krivinama u nebrojenim kružnim tokovima po Francuskoj (sva klasična ukrštanja puteva, čak i izvan naseljenih mesta zamenjena su manjim ili većim kružnim tokovima iz razloga sigurnosti), dozvolih sebi da pojačam ritam vožnje.

Odlično se ponaša ova Corolla, ne znam šta bi pre pohvalio, dobro izbalansiranu šasiju, ogibljenje ili gume, pa čak i kočnice, iako se zbog hibridne namene (čitajte rekuperiranja energije za šta su predviđena dva nivoa kočenja motorom) nema isti osećaj na stopalu.

Sve u svemu izvrsna vozna dinamika, bez da je udobnost dovedena u pitanje. Iako je priliv snage i dalje previše linearan ipak se može reći da su poboljšanja dobrodošla, lepo i lako se vozi ova Toyota. Moram ipak spomenuti povišen nivo buke od kotrljanja točkova, posebno kada je vozilo u električnom režimu, verujem da su gume dimenzija 225/40 nepotrebno široke i performantne za ovu verziju.

Ostaje nam još da se pozabavimo cenom, ukoliko je verovati podacima na zvaničnom sajtu početna akcijska kod nas iznosi 29.490 evra, uz završni nivo Luna. Ima ih ukupno pet, tako da bi nabrajanje cena i opreme oduzelo previše vremena, ukoliko ste zainteresovani za kupovinu sve je detaljno prikazano na inernet sajtu uvoznika.

Treba možda reći da je karavan skuplji za prihvatljivih 1.000 evra, a snažnija verzija 2.0 za 1.900 evra. Direktno poređenje s konkurentima je teško, praktično niko nema u poudi ovakvu vrstu hibrida. U tome je možda najveća prednost Corolle dvanaeste generacije, njen sistem je jednostavniji, jeftiniji i pouzdaniji od hibrida s spoljašnjim punjem, odnosno znatno perfoEmantniji od mikro hibrida od 48 V, s kakvim se sve češće srećemo.

Uz snažniji elektromotor, bolje perfoRmanse i moderniju tehnologiju, verovatno će do zamene zadržati jednu od vodećih pozicija u segmentu, manje-više opravdano!

Tekst i slike: Perica Rajković

Toyota Corolla 1.8/140 Hybrid Electric

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.370/ 1.790/ 1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 361-1.050 lit
Masa praznog vozila: 1.285  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzinac + elektromotor
Radna zapremina: 1.798 cm3
Snaga: 97 ks + 95 ks = 140 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 142 Nm pri 3.750 o/min + električni 185 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski e-CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/dvostruka poprečna ramena
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9;1 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara:  43 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,5/5;7
Emisija CO2: 102

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 29.490 evra

Dobre strane:

Stil, perfomanse, pozicija za upravljačem, modernija oprema, vozna dinamika, sihronizovan rad benzinskog i električnog motora, kvalitet fabrikacije, potrošnja po gradu i predgrađu, garancija od 3 godine ili 100.000 km

Loše strane:

bučan benzinski agregat u višim obrtajima, potrošnja na auto putu, spor CVT menjač, prostor za putnike pozadi, zapremina prtljažnika i rezervoara  
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,25
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7,5 Ukupno 7,75
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,75
Potrošnja: 8,5
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,583

 

(1880)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da, lepo je Peki opisao ponudu prostora u ovoj Corolli i dobro ocenio da je to više na nivou B segmenta. Ali, nekog veoma teskobnog B segmenta. Ja npr u novom yarisu na mestu vozača sednem knap. Ne diram glavom nebo ali u Corolli diram. I tačno je da je čak i teskobni pežo 308 komforniji. Ma, više mesta na poziciji vozača ima u Hyundai i10, koji je A segment. Ko ne veruje, pravac oba salona. Meni u i10 iznad glave stane skoro šaka. Ali, ovo je najprodavaniji automobil na svetu (računajući sve forme Corolle) I to je to. Prodajni… Pročitaj više »

BB

Neću provjeravati, vjerujem na riječ 😀

Ili sam ja narastao zadnjih godina ili su oni spi*dili ta auta… Jutros vozio Mokku, boli me dupe i kuk, sjednem oko podne u Berlingo, ma milina, kuknse odmah oporavio 😀.
Eno čitam na VG test Mercedes GLC, isto uska sjedišta, sprčeno, izgleda da se automobil pravi po novim EU normama gdje se računa samo prosječan vozač (77 kg, 175:cm), balkansku rasu ko j….

igi

Prave ih izgleda samo za Kineze.

BB

A svi kineski auti prostrani, i evropski koji se rade u Kini imaju 20 cm veće međuosovinsko rastojanje…

Zoran

ah 40k. i onda novi civic skup…

MRN

Ja i mislim da novi Civic 2,0 hibrid uopšte nije skup – u odnosu na hibridnu Corollu 1,8.
Ali, ta oba vozila koštaju baš mnogo para u odnosu na neke nehibride te klase. Mada ima i dosta skupih nehibrida te klase (skupih varijanti), koji takodje (kao ni Toyota i Honda) i ne pripadaju premijum segmentu, a „koštaju Boga oca“

Kitittelj

Imao sam skoro tu (ne)priliku da se vozim u ovom autu na zadnjem sedistu, i sa svojih 1.75cm jedva nekako stadoh. Udjem nekako, ali za izlaz treba dobro covek da se ispresavija. Katastrofica. Sto se plastike tice isto tako – po meni na nivou Dacie, pozadi pogotovo.

BB

Ja sam sa svojih 193 jednom ušao nazad, odlučio da to nije auto za mene i jedva nekako izašao (srećom nisam uvukao drugu nogu).

Osto tako sam gledao Corollu Cross, iako je bolje od obične, nije to za mene…

Kitittelj

Ja nekako upadoh ceo, srecom voznja bese kratka. Vozio sam se posle i u sedanu 2019. godiste, i situacija je za nijansu bolja, samo za nijansu!

MRN

Dobro je da su napokon izmenili instrument tablu u smislu da su sa nje izbacili obrtomer (i stavili prikaz angažovane snage ili sile regeneracije), jer ja kod hibrida ne vidim smisao za obrtomerom.

Branko

“U tome je možda najveća prednost Corolle dvanaeste generacije, njen sistem je jednostavniji, jeftiniji i pouzdaniji od hibrida s spoljašnjim punjem, odnosno znatno perfoEmantniji od mikro hibrida od 48 V, s kakvim se sve češće srećemo.”
1. Nije jednostavniji od PHEV, samo je manji kapacitet baterije. Osim toga, i sami PHEV se dosta razlikuju po kompleksnosti tehnologije.
2. Jeftiniji možda, ali ne bitno. Uz nemogućnost EV rada, što je nekome važno.
3. Nije znatno perfomantniji od blagog hibrida, petfomanse ovise o snazi i masi auta s kojim se uspoređuje.

Peki

Jeste jednostavniji od PHEV, nema ugradenog punjaca i krs druge elektronike, dok je baterija deset puta slabija, isto toliko i jeftinija. Tehnologija je proverena, moji prijatelji UBER vozaci kupise nedavno 5-6 Prijusa u Holandiji, stari desetak godina, presli po pola miliona kilometara i male ugradene baterije i dalje imaju preko 70 % kapaciteta! Raspitaj se koliko kosta zamena baterije od 12-13 KWh za jedan PHEV pa nam se ponovo tako autoritativno i prepotetno javi….
Trece neuporedivo je perfomantniji od mikro hibrida koji uglavnom rade na 48V i razvijaju tek desetak ks!

Branko

Pozdrav Peki, žao mi je ako sam ispao prepotentan. Pokušat ću na manje autoritativan način 😁 obrazložiti svoje mišljenje: 1. Ugrađeni punjač ili On Board Charger je AC/DC konverter, a ima ga i običan hibrid, samo manje snage. E sad, je li nešto što je manje snage jednostavnije ili ne, ovisi od tehničkoj izvedbi, a izjava da PHEV za razliku od “običnog” hibrida ima “krš druge ekektronike” je prilično paušalna. 2. Baterija kod hibrida jeste barem 10 puta slabija, međutim nije i 10 puta jeftinija. Odnos cijene i kapaciteta baterijskog paketa nije linearan, jer se baterijski paket ne sastoji samo… Pročitaj više »

Bojan

Koliko si zadovoljan sa eclipse? Moj problem sa svim tim phev vozilima je manjak prostora u prtljažniku i veća masa. Masa u državi gde živim utiče na visinu mjesečnih poreza. Mali prtljažnik je problematičan za porodice i duža putovanja. Zbog mase takođe većina tih phev ima povećanu potrošnju kada se istroši baterija …

Branko

Zadovoljan sam s Eclipse Cross-om, to mi je drugi Mitsubishi PHEV. Nije sjuo za održavanje, vrlo pouzdan i sa odličnim 4 WD pogonom. Stvarno odlično leži na cesti u svim uvjetima i vrlo je živahan u Tarmac modu. Cjenovno je jako konkurentan prema sličnim vozilima, bar u Hr. Kod nas su davanja vezana za emisiju CO2, a registracija i osiguranje su jeftiniji, jer se ne uračunava snaga elektro motora. Nedostatak je ograničena max. brzina na oko 165 km/h te relativno mali prtljažnik. Na auto cesti računaj s oko 9 l/100 km (150 km/h), po gradu do 50 km dnevno uz… Pročitaj više »

Peki

Nemamo svi iste potrebe, jos manje isti racun u banci! Navozah se s nebrojenim PHEV i ubeden sam da su prolazno (prelazno) resenje, nemaju dovoljnu elektricnu autonomiju, tesko ih je puniti ukoliko se nema kuca ili garaza su uticnicom, preskupi su i preteski, a kad se baterija isprazni trose k’o kamion. Napolju su to odavno ukapirali pa im zato i ukidaju ili su vec ukinuli subvencije. Ti Outlenderi koje spominjes imaju 30 km elektricne autonomije, o tezini, pouzdanosti i troskovima odrzavanja i opravki bolje da ni ne pricamo. Prednost „obicnog“ hybrida kao kod ove Corolle je visestruka, mada ni ona… Pročitaj više »

Branko

Pozdrav Peki, za početak, sviđaju mi se tvoji tekstovi, a posebno entuzijazam za automobilima koji se kroz njih očituje. Često su mi poveznica s nekim drugim vremenima kad smo svi bili mlađi, a život, bar naizgled, jednostavniji. Slažem se da nemamo svi iste potrebe niti mogućnosti, kupnja PHEV-a bez mogućnosti punjenja baterije nema nikakvog smisla. No u tom slučaju bi moj izbor bio blagi hibrid, jer je lakši, jeftiniji i tehnološki jednostavniji od “pravog” hibrida (tzv. BDMG tehnologija). A pri tom ne troši bitno više od “pravog” hibrida u gradu, dok na auto cesti troši manje. Stjecajem okolnosti radim u… Pročitaj više »

Bojan

Koliko vidim trenutno u DE se mogu naći novi ili veoma mladi modeli Crossa za oko 30k EUR što je dosta dobra ponuda u odnosu na druga vozila (čak i koja nisu PHEV). Čini mi se da je ok po pitanju opreme i sigurnosti, a prostor pozadi bi mogao da prođe za porodicu, jedino taj prtljažnik. Ovdje u NL su dosta kupovali Outlandere koji su zbog nižih poreza koštali skoro kao normalan auto c segmenta (eko porez 5-15k na običnog benzinca), a kuće su u NL rasprostranjeniji vid smještaja tako da punjenje obično nije problem. Uskoro stiže novi Outlander pa… Pročitaj više »

Branko

Slažem se, za porodične potrebe prtljažnik zahtijeva kompromise, ne meni su sinovi odrasli, pa mi je i više nego dovoljan. Novi Outlander PHEV za EU (MY25) dolazi u 3. kvartalu ‘24, dakle za gidinu dana. Sigurno će biti osjetno skuplji, jer je puno veći od prethodnika (+100 mm u širinu), znatno veće je baterije (20 kWh ili više) i perfomansi. Zapravo, više kao nasljednik Pajera u kontekstu cijene i gabarita. Povoljne cijene “mladih” Eclipse-a u De su posljedica ukidanja subvencija za PHEV u 23, pa je puno dilera registriralo vozila u 22. da iskoristi subvenciju. Novi je ipak od 40k… Pročitaj više »

Bojan

Po pitanju blagih hibrida, nedavno sam gledao recenziju Volvo V60 B4 mild hibrid na YT od strane majstora. On smatra da je obična T4 verzija mnogo bolji izbor po pitanju pouzdanosti i održavanja. Smatra da će mild-hibrid kasnije prouzrokovati dosta problema oko servisiranja i prouzrokovati kvarove. Ne znam šta da mislim oko toga. Kada nakon 7-10 god dođe do nekog kvara na mild sklopu vjerovatno će popravka dići ukupne troškove eksploatacije i posedovanja dosta iznad troškova običnog modela. Ko zna kako će ići sa kvarovima i troškovima popravki Renault ili tamo nekih drugih mild hibrida…ili zamisli popravku Citroen phev.. Kada… Pročitaj više »

MRN

To što taj majstor govori je klasična priča u stilu “ono čega nema, ne može se ni pokvariti”.

BB

Što nse tiče troškova, ne sikiraj se, biće skup i najobičniji benzinac, jer ke moda da se izmu sve pare od kupca, nevezano od tehnologije koju vozi 😜

Branko

Pozdrav Bojane, ne zaboravi da su Mild hibridi i hibridi nametnuti regulativom, pa “obične” verzije uskoro neće ni biti. Ako već moram birati između mild i običnog, moj izbor bi bio mild hibrid, jer je to jednostavnija i jeftinija tehnologija. Hibrid je po kompleksnosti sličan PHEV-u, ali bez ključne prednosti: pogona jeftinom energijom iz el. mreže po gradu. Kad usporedimo cijene HV i PHEV kod npr. Tucson-a iste specifikacije, razlika je oko 4.000 EUR, s tim da PHEV ima 35 KS više. Obično se u toj klasi 1 KS vrednuje s 50 EUR, što daje dodanu vrijednost PHEV-u 1.750 EUR… Pročitaj više »

Laki

Corolla nije idealna, ali se mnogo voze po Evropi.Ta njena pouzdanost je „popeglala“ sve nedostatke i to je to.

'79 DeVille

Korola je niskobudzetni automobil i od takvog ne bi trebalo mnogo ocekivati. A tek kovanje Korole u nebesa je vise nego besmisleno.

Nik900

Ne kapiram koji ce ku….. tv u kabini toyote…..taj trend kod nekih proizvođača ne kapuram uopste, kao prakticno je a izgleda uzas barem meni….

Bojan

Ova Corolla je sasvim solidan automobil, u klasi i niši kojoj pripada. Veoma pouzdan i povoljan za posedovanje (eksploatacija i održavanje). Živim u Holandiji i ovdje su veoma popularne. Ne treba zaboraviti da Toyota ima luksuzni brend Lexus, koji je zadužen za segment sa kvalitetnijom i estetski vrednijom unutrašnjošću. Zbog toga čak i rav4 za svoju cijenu ima sličnih nedostataka.

BB

Dobra je Toyota Corolla… U svemu osim što ne mogu normalno sjesti u nju, a to je u mojim očima (a i leđima) potpuno diskvalifikuje…

Bojan

Razumem te i mogao bih reći da se slažem..najgore je ako pređeš sa prostranijeg auta u to… Ja sam 180/80 i možda bi mi tražilo solidno privikavanje da pređem sa CRV na Corollu…sa druge strane eksploatacija bi bila povoljnija. Kada smo bili mali vozili smo se u Stojadinu ali sada su zahtjevi i očekivanja veći 🙂

BB

Ali taj Stojadin, ili Lada u mom slučaju, su bili dosta manji automobili ali to se unutra nije osjetilo. Tanja vrata, tanja sjedišta, nisam oskudjevao u prostoru, i tada sam imao ovu visinu (193), ali ne i težinu 😀 (sada oko 107, a bilo je i do 118)