1. Home
  2. Prezentacije
  3. Wiesmann Project Thunderball je električni kabriolet od 300.000 evra (GALERIJA)
Wiesmann Project Thunderball je električni kabriolet od 300.000 evra (GALERIJA)
5

Wiesmann Project Thunderball je električni kabriolet od 300.000 evra (GALERIJA)

142
5
Podelite sa prijateljima:

Retro šmek, EV tehnologija i 680 ks – to su aduti novog kabrioleta iz kompanije Wiesmann. 

Pomenuto preduzeće je u široj automobilskoj javnosti poznato mahom po preradama vozila iz BMW-a. Sada su stvorili autentičan proizvod pod oznakom Project Thunderball. U pitanju je električni kabriolet sa ogromnom cenom od čak 300.000 evra.

Pa, šta nude Nemci za taj novac? Pre svega retro dizajn, koji je ovde vrlo lepo uklopljen u celu priču. Wiesmann navodi da je karoserija vozila u potpunosti izrađena od ugljeničnih vlakana, kao i da automobil koristi dva elektromotora. Vozaču je ukupno na raspolaganju čak 680 ks i 1.100 Nm.

Uz upotrebu perolakih materijala, uspeli su da održe masu na relativno niskom nivou za jedan EV – 1.700 kg. Naravno, kada se tome pridoda pomenutih gotovo 700 „konjića“, dobija se četvorotočkaš kadar za izuzetne performanse. Ubrzanje do „stotke“ obavlja se za samo 2,9 s!

Kada je reč o bateriji, Wiesmann Project Thunderball oslanja se na 92 kWh kapaciteta, od čega je 83 kWh dostupno za potrošnju vozaču. Nemci ističu da i je reč o vozilu koje koristi tehnologiju od 800V, što postaje novi trend u EV segmentu. Njihova procena je da će Thunderball biti u stanju da prevali nekih 500 km sa punom baterijom.

Ipak o brzini punjenja baterije i ostalim specifikacijama u vezi sa tim procesom nema nikakvih informacija – one će verovatno uslediti tek kasnije. Unutar kabine se i dalje oseća retro atmosfera. Na centralnoj konzoli nalazi se sedam analognih instrumenata – omaž tradiciji ovog proizvođača, dok je ispred vozača digitalna instrumentalna tabla. Takođe, na centralnoj konzoli nalazi se i displej za kontrolu informativno-zabavnog sistema.

Nemačka marka upotrebila je obilje kože za enterijer uz umetke od karbona. Sve to izgleda atraktivno i skupoceno, što je bez sumnje i bila svrha takvog poteza.

Wiesmann je potvrdio da će ovaj električni kabriolet izlaziti iz njihove fabrike u Nemačkoj. Proizvodnja je vrlo limitirana – biće stvoreno svega 1.000 primeraka i Project Thunderball će biti model dostupan kupcima na globalnom nivou.

AutoRepublika 

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U maju 2014 godine Wiesmann je bankrotirao. Do tada je proizvodio model rodstera sa BMW tehnikom i sa dizajnom skoro identicnim ovome na slikama u izvestaju. Razlog za bankrotstvo – precenio je svoj auto i svoj rad. Tadasnja njegova cena kretala se od 150.000 navise. O dizajnu ovog automobila mogu da kazem da je to nekakav „puzzle“ dizajn koji se sastoji od elemenata raznih klasicnih automobila. Na primer, njegova maska hladnjaka je kopija jednog modela Jaguara a zadnji kraj Austina. Godine 2016 jedna grupa investora iz Engleske odlucila je da kupi sva prava firme Wiesmann i da investira u dalji… Pročitaj više »

TheStig

Razlog za bankrotstvo nije taj koji si naveo. To je razlog u tvojoj glavi. Razlog za bankrotstvo Wiesmann-a je jer je napravio los poslovni potez u najgore vrijeme. Naime investirao je ogroman novac u ekspanziju proizvodnje i razvoja u najgore vrijeme (2009 u finansijskoj krizi) kada je trziste generalno sportskih automobila palo za 70 %. Tada su ogromne probleme imale velike marke kao Aston Martin itd ali su te prezivjele jer imaju mnogo jace investitore i vlasnike iza sebe i mnogo veci kapital. Wiesmann je zaposljavao 125 radnika. Dakle rijec je o jako maloj kompaniji. Jako interesantan automobil sa odlicnim… Pročitaj više »

Matija

Ne znam sta ti to imas u svojoj glavi ali ne podudara se sa faktima iz fahmedija. Hronologija je sledeca: 1. Firma Wiesmann osnovana je 1988 godine. 2. Bankrotstvo je objavljeno 2013 godine. Tacno 5 godina posle finansijske krize, sto znaci da to nije bio uzrok. 3. U periodu 1988 – 2013, 25 godina, Wiesmann je proizveo 1650 automobila. U proseku 66 automobila godisnje. Posle 25 godina verovatno je doslo do zasicenja trzista i potraznja je pala na nulu. 4. Godine 2016 firmu je preuzela grupa investora iz Engleske. Konstruisan je rodster sa novim dizajnom koji uopste nije imao uspeha.… Pročitaj više »

TheStig

Pa ne bankrotira se odmah momentalno. Investiran je bio novac koji se tokom tih 5 godina nije vratio. Ostalo se bez sredstava za proizvodnju i morao je staviti kljuc u bravu. Matija ti se razumijes u automobilsku industriju ali ti je ekonomija strana pojava totalno 😅

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Bungi

Mali proizvođači su jako ranjivi na pad prodaje.Visoki troškovi razvoja rezultiraju visokim cijenama po jedinici proizvoda, njihov obim proizvodnje često ne može pokrije troškove.Ono što ubija male proizvođače su fiskni troškovi (voda,el. energija, kirija, plate,…) koji su prisutni kako god fabrika poslovala.U principu, mali proizvođači su 5 puta više izloženi riziku od bankrota u odnosu na velike firme upravo zbog svoje nefleksibilne pozicije i male ekonomske snage (finansija ).