1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW Alpina B5 GT kao najmoćniji model kompanije
BMW Alpina B5 GT kao najmoćniji model kompanije
6

BMW Alpina B5 GT kao najmoćniji model kompanije

1.07K
6
Podelite sa prijateljima:

Alpina, mala privatna kompanija iz Nemačke, a koja je već prodala brend velikom BMW-u, nastavlja da radi svojim tempom, a ugovor kojim su regulisana pitanja pomenute kupoprodaje, stupa na snagu s prvim danom 2026. godine. Do tog momenta će se nastaviti s razvojem i proizvodnjom vozila s oznakama BMW-a Alpine, a koja je organizovana u porodičnoj fabrici u mestu Buhloe.

Upavo ta firmica je lansirala sledeće novitete u nizu, a u pitanju su sedan i karavan nazvan BMW Alpina B5 GT.

U ovom slučaju, sufiks GT nije ni u kakvoj vezi s modelima iz palete Gran Turismo, onim koje je svojevremeno sam BMW lansirao. Uzgred, Alpina se nikada nije bavila usavršavanjem liftbeka iz Serije 5 s tom oznakom. Nov BMW Alpina B5 GT predstavlja evoluciju postojećeg modela Alpina B5 S koji je baziran na modelu BMW M550i.

Verzija GT ne samo da menja modifikaciju S u gami, već takođe i postaje najsnažniji ikada priređeni model u istoriji marke Alpina.

Svejedno, uvećanje snage je neznatno. Modifikani sistem unosa, uvećani pritisak potiska i izmenjeni kontrolni program su omogućili da moć biturbo agregata u V8 rasporedu, radne zapremine 4,4 litra, naraste sa 621 na 634 konjskih snaga, dok je erekciju doživeo i najviši obrtni moment, pa više nije nekadašnjih 800 već je 850 njutn metara.

Nanovo je podešen i osmostepeni automataski menjač koji pomaže da se snaga distribuira na sva četiri kraja školjke, pa sada bolje paše motoru uvećane snage. Ipak, to nije donelo nikakve promene u dinamičkim parametrima, pa sedan i dalje iz mesta do „stotke“ ubrzava za 3,4 sekund, dok je karavanskoj verziji potrebno dve desetinke vremena više, kako bi obavila istu misiju. Najviša brzina kretanja je 330 odnosno 322 km/h, redom.

Bilo je još nekih unapređenja. Tako verzija GT ojačan sistem oslanjanja na prednjoj osovini. Ranije su bile deo dodatne opreme, ali sada su polugice za izmenu stepena prenosa postale deo serijske opreme, a isto važi i za sedišta presvučena skupocenom kožom tipa Nappa, ili (još skupljom) tipa Merino.

Naziv modela je utisnut u naslone za glavu, a naposletku ćemo reći i da je pločica sa serijskim brojem vozila nalepljena na središnji tunel. Na svet će doći samo 250 primeraka modela BMW Alpina B5 GT.

Ove ljute mašine već mogu biti poručene ako ste kupac sa tla Evrope. Pre jula svakako nećete dobiti svoje vozilo, za koje je potrebno izdvojiti najmanje 145.500 evra ako ste limuzinski tip, dok ako preferirate karavansko izvođenje, moraćete spremiti „tri soma“ evra više.

Nekom će možda biti zanimljivo poređenje koje kaže da onaj ko radije izabere sedan s oznakom BMW M5 sa 600 konjskih snaga, može da računa i da ćemu ostati skoro u evro 18 hiljada više, ali onaj ko želi moćan karavan, u BMW-u i nema alternativu.

AutoRepublika

(1066)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Kakvu liniju ima ovaj G30 ovo nije normalno,prelijep auto.O snazi i performansama ne treba trošiti riječi,prosto brutalno.

BB

Mijenjaj nadimak…
Alpine Terminator 😜

Renault Terminator

🤣🍻

Laki

Ovo je prevozno sredstvo za tebe.

Renault Terminator

Skromno Laki nema šta😄🍻..

Fala Qrcu

U englesku s njim!