1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi krosover GAC Trumpchi Emkoo cilja na omladinu
Novi krosover GAC Trumpchi Emkoo cilja na omladinu
0

Novi krosover GAC Trumpchi Emkoo cilja na omladinu

135
0
Podelite sa prijateljima:

GAC već nudi kompaktni krosover pod nazivom Trumpchi GS4. Debitovao je tokom 2019. godine i još uvek je relativno svež. Ali, pošto znamo da je GS4 namenjen relativno konzervativnoj publici, konstruktor je logično došao na ideju da mlađariji ponudi jedan drugi proizvod na četiri točka. Tako je na svet došao GAC Trumpchi Emkoo. Novajlija je ime dobio na isti način na koji je prošao i sedan GAC Trumphi Empow.

Novopridošlica je postavljen na istu modularnu arhitekturu nazvanu GPMA (Global Platform Modular Architecture), i zato poseduje nezavisno vešanje na zadnjoj osovini. Po veličini je blizak modelu GS4 i po dužini se prostire na nekih 4,5 metara. Ali, Emkoo deluje značajno neobičnije i više nabusito u odnosu na pandana.

Novi krosover poseduje rasvetu u punoj LED tehnologiji, sklopive ručice za otvaranje vrata, 19-inčne naplatke i veliki panoramski krovni otvor, ali bez klizne sekcije. Tu je i poveći spojler na petim vratima.

Prednji panel integriše dva ekrana koja nisu natkrivena, niti uokvirena na tradicionalan način, pa bi i taj detalj trebalo da se dopadne kineskoj omladini. Kabina skoro da i nema analognih tastera, pa ni prekidača. Muzika i klima se kontrolišu putem komandi koje su „zabodene duboko u menije“ multimedijalnog sistema čiji rad omogućava operativni sistem Adigo 5.0.

Montiran je i projekcioni ekran (HUD), ambijentalna rasveta, kao i muzički uređaj za čiji razvoj bi trebalo da se zahvalimo marki Yamaha. Na potpuno neobičan način su rešene ručice koje služe za otvaranje vrata. Da bi se to postiglo, potrebno je povući ih „u vis“, odnosno na gore.

GAC Trumpchi Emkoo je ponuđen u tri izdanja, zavisno od pogonskog sklopa koji preferira kupac. Međutim, pogon je uvek napred. Bazična kombinacija podrazumeva ugradnju turbobenzinskog motora s oznakom 1.5 TGDI. On sarađuje sa sedmostepenim robotizovanim menjačem s dvostrukom i vlažnom spojnicom.

Druga verzija je opisana skraćenicom 2.0 TGDI. Potentniji motor je takođe benzinski, ali on je „u najboljim odnosima“ s Aisinovim osmostepenim automatikom. Avaj, o karakteristikama pojma nemamo jer još nisu javne. Treću opciju pogoni hibrid dok taj pogonski sklop nosi komercijalni indeks Julang Hybrid 2.0.

Iza proizaičnog „Julang“ se krije atmosferski dvolitraš iz istoimene porodice motora, a koja je plod internog razvoja. Funkcioniše u ekonomičnom Atkinsonovom ciklusu i poseduje geometrijski kompresioni racio 15,6: 1 i veliku termičku efikasnost od čak 42%. Ako ovo pročita Goran Jurković, čuveni Toyotoljub, oduđeviće se mudrošću Kineza, koji ne samo što su načinili dizajnerski sličan automobil Toyoti, već su pozajmili i njen elektromehanički varijator THS (Toyota Hybrid System) četvrte generacije. Znamo ga iz njegove priče i automobila Toyote i Lexusa.

GAC i Toyota već dugo sarađuju u Kini i neguju zajednički poduhvat koji sklapa vozila namenjena lokalnom tržištu, pa je ovo „pozajmljivanje“ komponenti potpuno legalno. Druga generacija velikog krosovera GAC Trumpchi GS8 bi je prvi model s Toyotinim menjačem, što se desilo prošle godine.

Porodica motora Julang će se tek proširiti, pa tako GAC obećava lansiranje dopunjivih hibrida, pa čak i vodoničnih pogonskih sklopova. Dobro, da kažemo i da će krosover GAC Trumpchi Emkoo penetrirati kinesko tržište u drugom delu ove godine. Izvoz kreće u zemlje jugoistočne Azije i Bliskog istoka, ali ne pre 2023. godine.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments