1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: Mercedes EQS SUV (GALERIJA)
Premijera: Mercedes EQS SUV (GALERIJA)
1

Premijera: Mercedes EQS SUV (GALERIJA)

437
1
Podelite sa prijateljima:

Stigla je nova EV SUV perjanica brenda iz Štutgarta. 

Nakon EQS-a, na red je došlo i izdanje sa uvećanim odstojanjem od tla. Mercedes je upravo predstavio EQS SUV, model koji će imati ulogu admiralskog broda za sve brojniji električni portfolio u sferi krosovera ovog proizvođača.

EQS SUV proizvodiće se u SAD, i odatle će stizati u ostatak sveta. Postavljen je na modularnoj EVA platformi, koju inače koristi i bratski EQS. Za početak, trokraka zvezda je ponudila samo jedno baterijsko pakovanje kapaciteta 107,8 kWh. Ista je spakovana u pod vozila, pa stoga Mercedes navodi da upravo ovaj model ima najniže težište u čitavoj SUV gami tog brenda.

Ovde se govori o vozilu mamutskih proporcija. EQS SUV je dugačak čak 5.125 mm, širok 1.959 i visok 1.718 mm. To ukazuje da nije najveći krosover u gami nemačke marke, jer je niži i kraći od GLS-a. Ipak, na polju međuosovinsko rastojanja je sa 3.210 mm za dobrih 75 mm bolji i ipak impresivniji.

Kada je reč o dizajnu, sve je u suštini isto kao i kod već viđene braće EQS, EQE i ostalih. Dakle, Mercedes nastavlja sa stilom koji je otpočeo plasmanom EQC-a i do sada ga nije bitnije menjao kod EV modela. Ono što bi se moglo reći, jeste da se na prvi mah čini da je ovaj dizajn kod SUV-a daleko uspešniji nego kod „limuzina“, i da se čini primerenijim za ovakav tip vozila.

Na početku, Mercedes je ponudio tri verzije po pitanju pogonskog sklopa: 450+, 450 4Matic i 580 4Matic. Prve dve varijante dele istu kombinaciju – raspolažu sa 265 kW, no RWD izdanje računa na 568 Nm, a AWD na 800 Nm. Najsnažniji EQS SUV je 580 4Matic koji isporučuje ogromnih 400 kW i 858 Nm.

Što se tiče dometa, u zavisnosti od izabrane verzije, EQS SUV u stanju je da ponudi od 536 do 660 km autonomije kretanja. Naravno, brojka je manja nego kod bratskog EQS-a, jer berlina ipak briljira na polju aerodinamike. Nemci ističu da je omogućeno korišćenje superpunjača snage do 200 kW što bi trebalo da omogući punjenje baterije od 10 do 80% za 31 minut.

Mercedes je novi električni ponos kompanije nakrcao sa ogromnom količinom najnovijih modernih tehnoloških sistema. Suštinski, apsolutno sve što poseduju u svom arsenalu, ubacili su u ovaj model. Interesantno je da ova grdosija uz pomoć upravljanja na zadnjim točkovima ima mogućnost da napravi prečnik okretanja od svega 11 m. To je na nivou većine vozila iz C segmenta!

Što se tiče enterijera ovog električnog SUV-a sledi jedan deja-vu. Sve je to već viđeno na EQS-u, a Mercedes je suštinski samo prekopirao kabinu. Dakle, centralno uloga poverena je ogromnom Hyperscreen panelu. Dugačak je ukupno 1.410 mm, a inkorporira tri displeja (onaj ispred vozača i suvozača od po 12,3 inča, kao i centralni sa dijagonalom od 17,7 cola).

Mercedes je omogućio da EQS SUV bude dostupan i kao sedmosed, no u takvoj konfiguraciji sedenja, ostaje svega 195 l korisne zapremine prtljažnika. Inače, zapremina prtljažnika varira od postavke i drugog reda sedišta (ona se mogu pomerati napred-nazad) – tako je u zavisnosti od pozicije istih moguće imati na raspolaganju od 645 do 880 l.

EQS SUV trebalo bi da se nađe u prodaji u drugom delu tekuće godine, a cene su još uvek nepoznate. Ipak, trebalo bi računati da će biti skuplji u odnosu na bratski sedan EQS.

AutoRepublika 

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

unutra je stvarno impresivan, ali eksterijer stvarno ne zaslužuje znak mercedesa baš kao i eqs
oba izgledaju kao neki rivali korejskih Ioniq 5/EV6
zar nije bilo logičnije i ekonomičnije rešenje da aktuelna s klasa i gls dobiju svoje električno izdanje, a ne da se pravi nova linija EQ