1. Home
  2. Prezentacije
  3. Great Wall uveo u ponudu serijski fastbek zvan Ora Lightning Cat
Great Wall uveo u ponudu serijski fastbek zvan Ora Lightning Cat
2

Great Wall uveo u ponudu serijski fastbek zvan Ora Lightning Cat

778
2
Podelite sa prijateljima:

Marka Ora je u sazvežđu kompanije Great Wall i osmišljena je za električna vozila. Kao takva je već dobro znana u otadžbini gde je prošle godine prodala 135 hiljada vozila, a evo sada kreće i sa osvajanjem prekograničnih teritorija. Tokom ranie jeseni je u Engleskoj počela prodaja simpatičnog heča nazvanog Ora Funky Cat, a nakon Ostrva, mogli su mu se obradovati i kupci u Nemačkoj i Francuskoj.

Važnu izvoznu ulogu bi trebalo da odigra i perjanični model Ora Lightning Cat, koji je čak i bio izložen na Salonu automobila u Parizu. Doduše, tada je bio u predserijskom obliku. Finalna verzija elektormobila je ranije danas debitovala u Kini.

Lightning Cat deluje kao igračka, ali je to u stvarito poveliki automobil, po veličini sličan Toyotinom Camryiju ili Mzadi6. Dug je 4.871 milimetara, širok 1.862 mm, visok 1.500 mm. Utemeljen je na električnoj verziji modularne arhitekture nazvane LEMON, a koja je širem auditorijumu poznata zbog upotrebe kod vozila iz Havalovog programa. Međuosovinski razmak doseže do 2.870 mm.

Već na prvi pogled su uočljive konstrukcijske sličnosti i one u vezi proporcija, s renomiranim Porscheom Panamerom, ali kineska „mačka“ nije liftbek kao nemačka zver, već je fastbek s četvoro vrata. Zadnje prozorsko staklo je fiksirano ovde, dok je i poklopac vodi do prtljažnika na koji je takođe ugrađen i sklopivi spojler.

Ora pruža vrata bez okvira za prozorska stakla, a tu su i sklopive ručice za otvaranje istih. Vraćaju se do nivoa karoserijskog panela onda kada nisu u upotrebi. Novitet nudi i rasvetu u punoj LED tehnologiji, kao i točkove promera 18 ili 19 inča (zavisno od verzije).

Putinčka kabina je konstruisana na način da može da preveze do pet putnika i dekorisana je u sportskom stilu. Instrumenti su izvedeni u obliku tri ovalna „bunara“, ali su oni iscrtani na jedinstvenom ekranu dijagonale od 10,25 inča.

Ekran multimedijalnog sistema je osetljiv na dodir i nudi dijagonalu od 12,3 inča, a u ponudi je i projekcioni ekran (head-up display). Pored toga, na listu opreme je uključeno i pravo (analogno) dugme za kontrolu rada klima uređaja i ono je locirano na centralnoj konzoli padajuće linije. U serijski dostupnu opremu je uključen i sistem kamera za nadzor nad okolinom vozila, kao i prilagodljivi tempomat.

Uz doplatu se dobija i kvazi autopilot Ora-Pilot 3.0, i on je dovoljno dobar da se svrsta u klasu uređaja s drugim nivoom autonomije. Pruža deset kamera i osamnaest radara, raspoređenih svuda oko vozila.

Početna ponuda modela Ora Lightning Cat podrazumeva vozilo s prednjim pogonom i elektromotorom od 204 konjske snage, uz 340 Nm obrtnog momenta. Energija se čuva u litijum-gvožđe-fosfatnoj trakcionoj bateriji, dok je deklarisana autonomija od 555 kilometara prema protokolu opisanom u kineskom CLTC-u.

Jednu stepenicu iznad se nalazi isti fastbek s prednjim pogonom, ali i litijum-jonskom baterijom neobnarodovanog kapaciteta. Ipak, narod je čuo da ova verzija nudi domet od 705 kilometara, bez potrebe ponovne dopune pakovanja. Na vrhu ponude se nalazi verzija s duetom motora i pogonom na sve točkove. Nudi 408 konjskih snaga i 680 Nm. U ovom izdanju, „kineska mačka“ doleti do “stotke” za 4,3 sekunde, dok je autonomija na nivou od 600 km.

Još će biti aktuelna ova kalendarska godina a prodaja vozila po imenu Ora Lightning Cat će već početi na tržištu Narodne Republike Kine. Kada se u obzir uzmu subvencije kineske države, cena će varirati od 26 do 37 hiljada američkih dolara.

Izvoznu avanturu će novajlija početi da preživljava počev od sledeće godine.

AutoRepublika

(778)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prilicno interesantan auto! U dizajnu se oseca blagi ukus Porseovog zacina ali i pored toga dizajnerima nije uspelo da kreiraju ubedljiv sportski karakter koji zraci Porse. Zadnji deo je OK ali prednji deo, a narocito farovi, zrace neku naivnost u izrazu. To je primetio i pisac gornjeg teksta rekavsi da auto izgleda manji nego sto jeste. Ono sto bih obavezno korigovao jeste bordura na stranicama – napred se provlaci izmedju fara i tocka i silazi nisko, sve do sasije. Bas u tom delu je sasvim suvisna, vizuelno opterecuje ceo prednji deo i neprirodno ga „savija“ oko tocka. Pre 20-30 godina… Pročitaj više »

Sirće

Sve više kineza viđam po Beogradu, Haval F7x, Lynk & Co 01.. i ne izgledaju više tako loše, osim tih nekih kič recidiva. Lync & Co modeli mogu možda biti zanimljivi ukoliko budu dosta jeftiniji od Volvo braće. A već su odavno u „5* EURO Ncap“ grupi..