1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dobismo nove pojedinosti u vezi Hyundaija Grandeura
Dobismo nove pojedinosti u vezi Hyundaija Grandeura
1

Dobismo nove pojedinosti u vezi Hyundaija Grandeura

1.46K
1
Podelite sa prijateljima:

Korejski lepotan koji je predstavljen pre oko meseca dana, a koji ponosno nosi ime Hyundai Grandeur je na tržištu evo već sedam generacija. U skladu s idiotskom modom koju nameću proizvođači, a u želji da dobiju dodatni besplatni medijski prostor (što im očito – kako vidimo, polazi za rukom), Hyundai tek sada objavljuje sve tehničke specifikacije noviteta.

Prisetićete se da Grandeur nije samo perjanica game Hyundaijeve flote putničkih automobila, gde su samo vozila iz Genesisa više poželjna, već je i apsolutni bestseler na domaćem tržištu! Naravno, kada pričamo samo o automobilima s konvencionalnom pozicijom sedenja. Tako je na primer, tokom 2020. godine, na adrese kupaca u Koreji isporučeno 145 hiljada ovih vozila, dok je u 2021. godini tražnja pala na 92 hiljade komada, ali ni taj pad nije doveo do gubitka liderskog mesta. U Južnoj Koreji je tokom proteklih deset godina prodato više od milion Grandeura.

Tvorci novog sedana se klade na isti stil na koji su se opkladili i kada su promovisali minivan po imenu Hyundai Staria. Ništa nije preostalo od onih rešenja koja su krasila odlazeći model, dok se rođačke veze s istim mogu osetiti pri pogledu na bok vozila, gde postoje indicije da se radi o savremeniku prve generacije Grandeura.

Automobil je sada postao veći i po prvi put je dužina premašila kotu od pet metara. Novi naraštaj je dug 5.035 milimetara, spram nekadašnjih 4.990 mm. U isto vreme, međuosovinski razmak je veći za deset milimetara i iznosi 2.895 mm, dok je zadnji prepust za pet santimetara duži no u prethodnoj generaciji. Sada je Grandeur i širi za 5 mm, pa meri 1.880 mm. Na sve to, dodaje i visinu koja je snižena za 10 mm (do 1.460 mm) i videćete kako je postignut efekat da novi sedan deluje više dinamično.

Prednji pojas LED dioda je odgovoran za dnevna svetla, dok su glavne svetlosne grupe integrisane u rešetku hladnjaka, a zadnja svetleća traka uključuje sve potrebne signale rasvete na tom kraju automobila.

Svetla namenjena vožni unazad projektuju dve kose svetleće tranke na asfalt, što se može smatrati i doprinosom konstruktora ideji da vozilo bude više upadljivo za ostale vozače. Novi Grandeur poseduje vrata s dvostrukim staklima lišenim okvira, a pride su tu i ručice koje se uvlače do nivoa karoserije. Kupci biraju žele li naplatke od 18″, 19″ ili pak od 20″.

Stil koji je podaren putničkoj kabini je opet inspirisan ponuđenim u prvoj generaciji sedana po imenu Hyundai Grandeur. On je debitovao 1986. godine, ali tada kao licencirana kopija japanske limuzine zvane Mitsubishi Debonair. Uglovit oblik čeonog panela je sličan, ali sada poseduje dva ekrana dijagonale od po 12,3 inča, dok je levo jedinica koja ilustruje osnovne podatke o vožnji uz skener za otisak prsta na poziciji koja je, barem što se tiče centralne konzole, najbliža levom spoljnom retrovizoru.

Ovaj detalj služi kao ispomoć kako bi se opredelile željene postavke za vozača koji se našao pred oburčem upravljača. Jasno, ti izbori moraju biti ranije opredeljeni i memorisani. Što se tiče uređaja za klimatizaciju, treba naglasiti da on poseduje zaseban ekran od 10,25 inča, putem kog se upravljan jegovim radom. Postavljen je na konzolu, a među opcionalima se nalazi i ponuda projekcionog ekrana.

Obruč upravljača je opet, kao kod prve generacije, s jednim masivnim krakom. Paneli s tasterima koji su uobičajeni za multifunkcionalni volan, fiksirani su za sam obruč, ali nisu u direktnoj vezi sa središtem volana, kao kod obruča upravljača tradicionalne konstrukcije.

Na obruču upravljača, tačnije s desne strane uz polugicu za pokretanje brisača vetrobranskog stakla se nalaze i komande koje služe za kontrolu transmisije, Korejski Grandeur nudi deset vazdušnih jastuka, uključujući i središnji. On se u slučaju potrebe naduvava između vozača i suvozača i prevenira njihovo sudaranje u slučaju nezgode.

Top verzija je nazvana Calligraphy i kada vozilo dođe s ovom nalepnicom, to znači da je enterijer obložen kožom tipa nappa, da poseduje trimove s oblogama od drvne mase i aluminijuma, dok je odmorište postavljeno po sredini na zadnjoj klupi, mesto gde se takođe nalazi panel za kontrolu rada klima uređaja, tu su i komande za ventilaciju sedišta.

Zadnja vrata poseduju elektropokretane roletne za stakla, a mesta koja se često dodiruju nude i antibakterijske presvlake. Najmoderniji sistem Bose pruža čak 14 zvučnika.

Kao temelj se i dalje koristi platforma koja predviđa poprečnu ugradnju motora i prednji pogon, ali uz nekoliko inovacija. Najpre je tu sistem prilagodljivog oslanjanja obogaćen prednjom kamerom koja snima putnu površinu, na temelju čega će elektronika opredeliti optimalnu tvrdoću amortizera. A drugo, po pvri put je moguće da Grandeur poseduje integralni pogon.

Naime prenosni mehanizam HTRAC integriše i spojnicu za zadnju osovinu, a koja se dobija uz doplatu za model s vrha ponude. Na kraju kataloga se dakle nalazi varijanta koju opisuje sledeći parametri pogonskog sklopa: V6 3.5 GDI.

Konkretan motor je potpuno nov za Grandeur, i menja jedinicu V6 3,3. Snaga mu ja nivou od 300 „konja“ i 359 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Jednu stepenicu ispod ovog, nalazi se modalitet s četvorocilindarskim atmosfercem zapremine 2,5 litra s direktnim (zapravo kombinovanim) ubrizgavanjem goriva (GDI) i on raspolaže sa 198 konjskih snaga i 248 Nm. Nasleđen je od prethodne generacije limuzine.

U ponudi je i motor koji sagoreva gas: V6 3,5 LPG. Tada Grandeur poseduje 240 konjskih snaga i 314 Nm, dok naglašavamo da je popularnost propana (gasa koji služi kao energent) veoma jaka u Južnoj Koreji. Sve tri pomenute verzije računaju na osmostepeni automatik. Hibridni Grandeur se pak izdvaja i poseduje 1,6-litarski turbo motor sa 180 konjskih snaga i 265 Nm obrtnog momenta koji su pojačani električnim motorom a koji pak dodaje 60 ks i 264 Nm. On je integrisan u menjačku kutiju šestostepene automatske jedinice. Zbirna moć ovakvog sklopa iznosi ne više od 230 „grla“.

Benzinski i hibridni sedani poseduju kapacitet prtljažnika od 480 litara, ali u verziji na metan, zbog prisustva gasnog cilindra kao rezervoara za gorivo, u odeljak za smeštaj prtljaga staje samo 320 litara. Inače, ako punjenje standardne 12-voltne baterije padne na kritičan nivo, elektronika će isključiti glavni prijemnik sistema za ulazak bez ključa, koji može „videti“ oznaku ključa po celom perimetru automobila, a automobil će biti moguće otključati samo pritiskom na dugme za otvaranje prtljažnika.

Vozač će pak moći da se osloni na elektronsku ispomoć svih savremenih sistema asistentcije. Oni su sakupljeni u kompleksu nazvanom Smart Sense.

Šlag na torti smo sačuvali za kraj. Naime, u matičnoj Koreji se novi Hyundai Grandeur prodaje otprilike po ceni po kojoj se u Evropi „valja“ kompakt iz C segmenta. Dakle, 28 hiljada američkih dolara. Sedan pokretan sagorevanjem gasa u startu košta 29,1 hiljadu dolara dok je za hibrid nužno izdvojiti najmanje 33 hiljade zelembaća.

Nova generacija modela Grandeur će se na izvoznim tržištima pojaviti ne pre drugog kvartala naredne godine, ali je važno reći da se limuzina prethodne generacije i nije naširoko izvozila, a tamo gde jeste, bile su to uglavnom zemlje Bliskog istoka. Veliki sedan korejske marke je pokunjeno napustio američko tržište još 2016. godine. Razlog treba tražiti u tužnoj tražnji…

AutoRepublika

(1462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Eh, da je ta cena i u Evropi…