1. Home
  2. Vesti
  3. Alpine će primeniti znanje iz Formule 1 za naredne automobile
Alpine će primeniti znanje iz Formule 1 za naredne automobile
2

Alpine će primeniti znanje iz Formule 1 za naredne automobile

126
2
Podelite sa prijateljima:

Francuski brend je dobio potpuno novu ulogu u Renault grupi, sve zahvaljujući šefu iste. 

Luka de Meo veruje da Alpine može biti vrlo uspešna marka, otud i značajna ulaganja u promociju ovog proizvođača. Tako je nestalo Renault Sport odeljenje koje je svoje mesto ustupilo upravo Alpine.

No, za sada stvari teku polako… Dok se „krčkaju“ novi modeli ove francuske kuće, priča se o tome kakvu će tehnologiju koristiti. Iz britanskih medija stižu podaci da će se Alpine značajno osloniti na znanje koje stiče u Formuli 1. Stoga je na čelu brenda, kao i tima u F1 ista osoba – Loren Rosi.

Rosi je nedavno potvrdio da će Alpine ozbiljno profitirati od transfera tehnologije. „Mislim pre svega na upravljanje baterijom. Nije bitno da li ovo znanje koristite za hibrid u trkama ili za serijski automobil na ulici, stvari funkcionišu potpuno identično“, rekao je šef franačakog proizvođača.

Inače, francuska marka je tek nedavno revitalizovana – 2018. godine i već 2024. doživeće nagli zaokret. Do tada će u ponudi biti samo jedan automobil – A110, koji je juče proslavio jubilej od 10.000 proizvedenih jedinica.

U budućnosti, Alpine će se posvetiti električnim modelima i uvećanju svog portfolija. Tako će gamu ovog sportskog brenda činiti tri vozila: sportski naslednik aktuelnog A110, krosover i hečbek.

Prvi od njih će stići 2024. godine i biće to hot heč baziran na nadolazećem Renaultu 5. Nakon toga dolazi novi A110, i električni SUV.

AutoRepublika 

(126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovi u Renou nisu bas pri cistoj pameti! Prosle godine prodato je 2.659 Alpina sto je porast od 74% u odnosu na 2020 godinu. Racunicom se dobija broj prodatih Alpina u 2020 godini od 1528 vozila. Za poredjenje: BMW Z4 (rodster) prodat je 2020 godine u 16.000 primeraka a u 2021 u 15.000 primeraka i BMW vec razmislja o ukidanju ovog modela kao nerentabilnog! Za informaciju, Z4 koristi motore i delove svih drugih modela iz kuce BMW, samo je karoserija licno njegova. Broj prodatih Audija TT krece se u rasponu od 18 do 20 hiljada godisnje a takodje je osudjen… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
Renault Terminator

Dobro je što će koristiti tehnologiju iz F1 ali ako tu tehnologiju sprče u 1.2 motor za 3 cilindra i grunu u 110 i ove čardake što najavljuju onda do mojega..
Eeee gdje je Ghon…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator