1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes okončao proizvodnju automobila u Brazilu
Mercedes okončao proizvodnju automobila u Brazilu
1

Mercedes okončao proizvodnju automobila u Brazilu

158
1
Podelite sa prijateljima:

Pogoni nemačke marke u najvećoj zemlji Južne Amerike ugasiće se posle samo nekoliko godina rada. 

Kako se navodi u saopštenju Mercedesa, ovakva odluka doneta je usled duže ekonomske krize i nestabilnosti koja postoji u Brazilu. Ovi faktori su samo dodatno pojačani pandemijom korona virusa, te je sve to zajedno dovelo do dramatičnog pada prodaje automobila iz premijum segmenta u pomenutoj državi.

Pored toga, Daimler trenutno restruktuira i preispituje svoje poslovanje, te je ovakva odluka došla kao logična, zbog svevećih troškova u vezi sa elektrifikacijom i razvojem drugih naprednih tehnologija.

Šef Mercedesa, Ola Kelenijus, najavio je povlačenje iz Brazila još u julu ove godine, ali tada nije želeo da precizira kada će biti potpuno ugašena proizvodnja automobila. No, Nemci ne napuštaju u potpunosti ovu južnoameričku zemlju, jer će nastaviti da tamo montiraju kamione i autobuse.

Mercedesova fabrika u državi Sao Paulo otvorena je 2016. godine i ovde su se proizvodili C klasa i GLA. Nemački brend stigao je u Brazil u nezgodno vreme, jer je upravo 2016. godine tu prodato svega 1,7 miliona automobila, daleko manje od 2012/2013. godine kada je tržište bilo na vrhuncu.

Eksperti veruju da će tokom 2020. godine u Brazilu bizi ubeleženo manje od 2 miliona registracija, a prema aktuelnim listama, nijedan Mercedesov model neće se naći među 50 najprodavanijih. Zatvaranje nemačke fabrike ostaviće bez posla 370 ljudi.

Interesantno je da ovo nije prvi put da „trokraka zvezda“ pokušava sa fabrikom u Brazilu. Pre toga, probali su sa proizvodnjom prve generacije A klase od 1999. do 2005. godine, ali i taj pokušaj se završio neslavno.

AutoRepublika 

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Do tri puta bog pomaže! 😂😂😂 sve je to “sašio” Zetsche za svoj zlatni padobran.