1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je Renault Megane došao do kraja puta?
Da li je Renault Megane došao do kraja puta?
5

Da li je Renault Megane došao do kraja puta?

1.99K
5
Podelite sa prijateljima:

Renault je navodno završio proizvodnju Meganea sa klasičnim pogonom, ustupajući mesto potpuno električnom krosoveru Megane E-Tech. Ovo bi označilo kraj za kompaktni model nakon 27 godina i četiri generacije od kada je 1996. godine predstavljen model koji je zamenio R19.

Mali porodični model je tokom svog životnog veka bio ponuđen u različitim karoserijama, uključujući tradicionalni hečbek sa troja i petoro vrata, limuzinu sa četvoro vrata, kupe, kupe-kabriolet i karavan, uključujući i modele R.S. sa visokim performansama.

Autocar izveštava da su proizvodne linije Meganea u Španiji i Turskoj prestale da proizvode nove automobile, iako Renault tek treba da potvrdi. Još jedan kontradiktoran faktor je to što je turska kompanija Karsan planirala petogodišnju proizvodnju limuzine Megane u Turskoj počevši od septembra 2022. godine, preuzimajući proizvodnju od kompanije Oyak Renault nakon što su postigli sporazum prošle godine.

U svakom slučaju, čak i ako je izveštaj o prestanku porizvodnje klasičnog Meganea tačan, očekuje se da će kompaktni model ostati dostupan na nekoliko tržišta sve dok postoje trenutne zalihe. Prošlog meseca, Renault je lansirao seriju specijalnih izdanja svojih hibridnih modela pod nazivom E-Tech u Francuskoj, uključujući dobri stari Megane u verzijama hečbek i karavan.

Zanimljivo, CarExpert je razgovarao sa Renault Australia, potvrdivši da će Megane R.S. nastaviti da se nudi u ograničenom broju do 2023. godine. Imajte na umu, francuski hot heč je poslednji te vrste, pošto je čuvena divizija RenaultSport rebrendirana u Alpine, koja bi trebalo da postane potpuno električni brend.

Prodaja Meganea je opala u odnosu na popularnije rivale u C segmentu, uključujući VW Golfa, Forda Focusa, Hondu Civic, Toyotu Corollu, Peugeot 308 i Opel Astru. Prema Autocar-u, prošle godine je Renault prodao 793 jedinice samo hibridnog Meganea u Velikoj Britaniji, u poređenju sa 30.200 Golfova i 21.800 Focusa. Globalna prodaja Meganea četvrte generacije dostigla je vrhunac od 168.000 jedinica u 2017. godini, pre nego što je pala na manje impresivnih 70.000 u 2021. godini, dok je najuspešnija godina bila 2004. sa 465.778 komada.

Renault Megane E-Tech će poslužiti kao zamena za ukinuti model, usvajajući krosover stil sa potpuno električnim pogonom zahvaljujući platformi CMF-EV koja se deli sa modelom Nissan Ariya. Za dve godine Renault će takođe predstaviti serijsku verziju Scenica koja će biti ekskluzivno ponuđena u električnoj formi na istoj osnovi. Kupci koji žele vozilo slične veličine sa elektrifikovanim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem mogu se odlučiti za članove Renaultove porodice SUV modela uključujući Captur, Arkanu (Megane Conquest) i Austral.

Sve ove modele, osim Australa, recenzirao je naš Perica Rajković, a možete ih potražiti u rubrici Testovi.

AutoRepublika

(1991)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Uh, baš mi je ovo tužna vest … Jedan po jedan „klasičar“ polako i u tišini odlaze „na gubilište“ …

BB

Na gubilište su izašli kad im je smanjena upotrebljivost zadnje klupe…

moron

Ja pre nedelju-dve pročitah ovde u komentarima na AR da za prosečne kupce u C sgementu u EU nije toliko bitna raskošnost zadnje klupe.
Samo sam uzdahnuo … 😊

Renault Terminator

Ode i Megane,pravi Megane.

DUDE

Treba proveriti sta ce se desiti sa limuzinskom verzijom, koja dolazi iz pogona u Turskoj. Verujem da ce Megane Grandcoupe ostati u ponudi narednih 5 godina.
Ovde pise da ce proizvodnja Megana biti u Turskoj do 2027. sa tempom 55.000 komada godisnje.
https://www.raillynews.com/2022/02/Karsan-Megane-Sedan-will-start-production-in-September/

Verujem da ce biti prodavan na manje razvijenim i zahtevnim trzistima, medju kojima je i Srbija. Megane limuzina je uvek bio puno muzike za razumne novce. trenutno osnovna verzija sa motorom 140ks kosta oko 19.200eur.