1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Test: Fabia, Sandero Stepway ili „Jare“ za sve pare…
Test: Fabia, Sandero Stepway ili „Jare“ za sve pare…

Test: Fabia, Sandero Stepway ili „Jare“ za sve pare…

4.88K
93
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana sam se našao u iznenadnoj i veoma ubrzanoj „poslovnoj“ potrazi za dodatnim vozilom „dužine oko četiri metra“ i sticajem okolnosti nisam imao previše muke da napravim listu finalista. I ovo je priča o tome, kao i o pobedniku finala. Ali posredno i o tome koliko finaliste ili pobednika nekada namestimo mi sami, parametrima koje unapred odredimo (ili naknadno korigujemo), ili ih prosto nameste okolnosti na koje povremeno realno i nemamo mnogo uticaja.

Dakle, ovo nije priča o tome da je „pobednik“ možda „najbolja vrednost za vaš novac“ u pomenutoj klasi “oko četiri metra“ ili da su „gubitnici“ ( uključujući one koji do finala nisu ni stgli) možda po bilo čemu lošiji izbor. Ja to ne tvrdim, niti mogu da znam, pri čemu mi je vreme odvojeno za sticanje spoznaja o dostupnim učesnicima konkursa bilo veoma limitirano, pa je lako moguće i da su moje spoznaje bile nepotpune, kao i da su postoje i povoljnije ponude (koje do mene nisu stigle). Uostalom, kako god na kraju izabereš, kasnije shvatiš da si negde ipak pogrešio. Jer, sve se menja, pa i naše potrebe, ali i naš pogled na svet.

U neka „dobra stara vremena“ (pre korone, kasnije krize sa poluprovodncima, a sada i skorijih ratnih dešavanja u Evropi), za potencijalnog kupca u Srbiji bi pravljenje liste finalista bilo na neki način teže, jer je tada izbor lagerskih vozila (i onih u dolasku) bio mnogo veći, dok su rokovi za vozila poručena iz proizvodnje bili kraći i izvesniji, pa bi čovek u tim okolnostima morao da se više pomuči pri razmišljanju koga od sličnih konkurenata eliminisati.

Ali, tada je to bilo istovremeno i lakše, pošto su cene bile stabilne i uglavnom lako dostupne za početnu spoznaju. A danas … Danas je to teški horor i luda kuća, po više osnova.

Danas za neke brendove i/ili modele na sajtovima uvoznika i dilera nema dostupnih cenovnika, kao što ih nema i na mnogim dilerskim oglasima („cena – dogovor“), a čak i ako udjete u neki salon da upitate, ne treba da se začudite ako vam kažu da je trenutno u toku ažuriranje cena i da će se nove cene znati „do kraja meseca“ ili slično. Ili, prodavac vam je danas rekao za kola jednu cenu, a sutra se pojavio oglas za ta ista kola sa drugom cenom i obrnuto.

Ne treba da vas začudi ni kada vam prodavac nekog drugog brenda (koji ima aktivan oglas za željeni model) kaže da zapravo uopšte nemaju taj model na lageru, pa ni u dolasku i/ili da ne može uopšte ni da se poruči („jer se još uvek ne znaju odobrene količine za Srbiju“ ). Ili, da vam treći i četvrti, koji imaju aktivne (i na oko atraktivne) dilerske oglase, osim što nemaju ta vozila, u razgovoru na kraju kažu, otprilike: „Zovite u avgustu, da se raspitate, tada ćemo možda znati. Ili, najbolje, ostavite nam vaš broj telefona, pa ćemo vas mi zvati kada se nešto bude znalo…“

A da vam peti diler, kod koga samog prodavca kao osobu znate godinama, kaže iskreno da oni prema zainteresovanim usmeno inicijalno komuniciraju rok od tri do šest meseci za vozila poručena iz proizvodnje, ali da je mnogo realnija opcija ona koja podrazumeva godina dana čekanja, kao i da već imaju dosta kupaca kojima je planirani rok isporuke bio prošle godine, ali da im vozila još nisu stigla.

Šesti vam u startu otvoreno i kaže: „Trenutno ugovaramo rok isporuke od godinu dana, a još nemamo najavu dodatnog kašnjenja“. Sedmi ima cene na sajtu, a i neki aktivan dilerski oglas i vi to gledate i ne verujete, nadajući se da ste možda ipak samo žrtva skrivene kamere (jer uz popust od preko 1.000 evra, cena vozila je malo iznad 20 hiljada za 100 ks, 205 Nm i to za drugi od ukupno pet dostupnih paketa opreme).

A kao za maler u toj celoj horor priči, dan-dva pre toga mi kolega kaže da je njegov brat, juna prošle godine poručio nova kola jednog brenda, isplatio ih odmah sa 100% avansno putem kredita, i da kredit od tada uredno isplaćuje, a kola ne da mu još nisu stigla, već je nedavno dobio i najavu dilera da će isporuka biti tek u avgustu ove godine, a da kupac, ako želi, može i da raskine ugovor, a da će diler da mu vrati pare sa kamatom i obešteti ga (u smislu da ga oslobodi svih obaveza iz zaključenog ugovora o kreditu). No, taj kupac ne želi da raskida ugovor, jer su takva ista kola u međuvremenu baš dosta poskupela.

Naravno, u takvoj situaciji opšteg ludila se prosto iznenadite kada vam neki diler kaže da trenutno iznenada imaju jedan primerak na lageru, od koga je kupac koji ga je poručio i za njega simboličnu kaparu platio, u međuvremenu odustao jer mu nije odobren lizing, a nije našao neki drugi prihvatljiv modalitet nabavke. Ili se iznenadite kada drugi diler kaže da će imati jedan primerak već u aprilu u paketu iznad željenog, a da bi željeni paket mogao u proizvodnju u maju. I slično. Takve (retke) lepe vesti vas prosto iznenade.

I onda, kada je u klasi od „oko četiri metra dužine“ (i sa najmanje 82 ks, što sam svesno postavio kao donju granicu zbog Suzukija) realno jako mršava ponuda onoga što je dostupno odmah ili verovatno u razumno dogledno vreme, veoma lako je doći do „finalista“. Posebno ako sebi za prikupljanje informacija i selekciju finalista rezervišete jedan dan, za eventualni test sledeći, a za odluku i realizaciju treći.

Što kažu, “spala knjiga na tri slova”. Po dužini: 394 cm (Yaris), 410 cm (Sandero Steway) i 411 cm (Fabia). Po visini 150 cm (Yaris), 146 cm (Fabia) i 158 cm (Sandero). Dva uobičajenog klirensa (oko 14 cm), jedan sa neobičnim klirensom (20 cm neopterećen), većim od mnogih SUV vozila C segmenta.

Dva su formalno B segment, mada je istina i da je sadašnja Fabia duža oko 11 cm od prethodne generacije i da razlika dužine sadašnjeg Yarisa i sadašnje Fabije nije zanemariva, kao što je to bio slučaj sa njihovim prethodnim generacijama. Treći svakako nije klasičan pripadnik B segmenta. Dva na točkovima od 15”, jedan na 16”. Razne njihove klasifikacije su tu moguće.

Jedan od tih (uslovno) uskoro dostupnih modela, a ujedno i najkraći, je bio i Yaris 1,5 (gornja fotografija), koji sam svesno ciljao u drugom paketu opreme (Stella), i koji je inače i bazni za taj motor. Preostali finalisti su bili Fabia TSI 95 u drugom nivou opreme i Sandero Stepway TCE 90 (u jedinom postojećem paketu), a dva poslednja vozila barem uz dodatak zadnjih park senzora.

Inače, pre konačne ocene finalista, Fabiju namerno nisam provozao, jer povremeno vozim prethodnu generaciju sa istim motorom (tako da mi spoznaja te vrste realno nije bila nužna), a već sam je gledao u salonu nakon pojave na tržištu (pa sam joj u osnovnom, već upoznao i enterijer i ergonomiju).

Elem, napokon Yaris Stella iz naslova…

Odmah da kažem da mi je u startu „kost u grlu stala“ kada sam u cenovniku na sajtu uvoznika video „akcijsku cenu“ od 16.990 evra, jer je u decembru 2020. ona bila za dve hiljade niža. Naravno, sa nostalgijom  sam se setio i da je Yaris prethodne generacije (koji poslovno takodje povremeno vozim ) svoj tržišni život završio krajem 2019. godine uz „akcijsku cenu“ od samo 11.690 evra za paket Stella (sa 1,5 od 111 ks). Ali, svaki novi model svakog proizvodjača je uvek značajno skuplji, pa zašto što onda posebno zameriti Yarisu?

Sadašnjeg Yarisa sam u par navrata gledao i čim se pojavio na tržištu, da bih pokušao da ocenim da li sebe mogu u tome potencijalno “jednoga dana” videti „privatno“. Znam da ni tada nisam bio oduševljen s par detalja, kojih sam i sada u startu bio veoma svestan, ali koje sam za pitanje moguće poslovne nabavke smatrao nevažnim.

Naime, još tada mi se učinilo da je na prednjim sedištima manji „Headroom“ u odnosu na prethodnu generaciju, koja meni deluje komfornije za veoma visoke ljude. Pri tome, u novom kao da se sedi niže. Naravno, neko će reći da je ovo sada bolje i prijatnije, zbog drugačije pozicije sedenja. A osobe normalne visine neće ni primetiti manji “Headroom”. Prihvatam. “Sto ljudi, sto ćudi”.

Uostalom, sećam se da sam tada negde pročitao za njega da je „Pozicija sedenja vozača… Poboljšana, sa 3,6cm nižom tačkom kuka u odnosu na prethodnu generaciju i prostranijim sedištem… I manje uspravnom pozicijom sedenja“.

Taj nešto manji „Headroom“ (raspoloživ prostor za čuperke na vrh glave – „dodatak recenzenta“) za veoma visoke ljude nije uopšte problem na mestu vozača, jer se to sedište podešava po visini, ali, za visoke ili dugotrupne osobe može biti mali problem na mestu suvozača ako bi sedeli u onom paketu opreme koji nema podešavanje sedišta suvozača po visini.

Naime, kod svih vozila kod kojih se sedište suvozača ne podešava po visini, sedište suvozača je fiksno postavljeno negde „na pola visine“, pa je “Headroom” na mestu suvozača još manji. Dakle, ako kupujete Yaris, a želite da se vozite kao suvozač i baš ste veoma visok čovek, moj savet je da izaberete verziju opreme sa podešavanjem visine sedišta suvozača. Ili, da “zavalite sedište”.

No, za poslovne potrebe (koje bi zadovoljio i eventualni jednosed) ovo mi je bilo nevažno. Štaviše, posle test vožnje, ponesen utiscima, sam sebi čak postavio i pitanje da li bih mu tu uslovnu manu suvozačkog komfora (nižih paketa opreme) možda ipak oprostio i kao privatni kupac (koji svaka kola posmatra barem kao četvorosed, pa makar i za kraće relacije). Videćete u nastavku i čemu ta moja dilema i pobuda za mogući “oprost greha”.

Stub volana, čak i u najvišem položaju, kod novog Yarisa kao da je pozicioniran niže u odnosu na prethodnu generaciju. I mislim da će baš dugonogi vozači pri ulasku/izasku lakše ući/izaći iz starog, nego li iz novog Yarisa. Ono pre je za mene bilo mnogo bolje (za moj ukus). Onim vozački nastrojenim, i zdravije kičme, ovo sada će verovatno biti prijatnije.

Kvaka sa unutrašnje strane vrata kod novog Yarisa je baš neobično pozicionirana ( nekako je „uvučena“ ). Traži privikavanje. Ergonomski posmatrano, to smatram „napretkom“ koliko i kada je Peugeot počeo da primenjuje i-cockpit. Dakle, ne razumem zašto je to Toyota uradila.

Nije bilo potrebno napuštati ono što je dobro ergonomsko rešenje. Za utehu Toyoti, sličan gaf sa unutrašnjom kvakom je napravila i Škoda sa novom Fabiom. Bog da pomogne nama kupcima svaki put kada proizvodjači požele da im se novi model po nečem razlikuje od onog prethodnog, pa im nekada promena i ostvareni napredak bude u pogrešnom smeru.

Takođe, nemam baš razumevanja ni za mali ugao otvaranja zadnjih vrata, ali, kod mnogih u tom segmentu je tako (to zameram i iz Yarisa izvedenom Yarisu Crossu). Naravno, nije tako kod svih. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta da smestim nekako noge iza sebe, ali, naravno, ne i trup. No, to uglavnom i nije namena tog segmenta vozila i veoma su retki automobili “dužine oko četiri metra” sa relativno izdašnom zadnjom klupom.

Menjač, u smislu načina rada „birača brzina“, dužine i preciznosti hodova ručice menjača, lakoće promene stepena prenosa, kod ovog novog Yarisa je (napokon) „kako Bog zapoveda“. Neko će možda reći: „O čemu ovaj čovek govori i zašto?“ To zato jer to sa prethodnom generacijom (subjektivno posmatrano) nije bilo tako i znam neke kojima se to takođe nije dopadalo (i ne samo na Yarisu koji ja poslovno vozim).

Hodovi ručice menjača i kod prethode generacije, naime, jesu kratki, oni jesu precizni, ali, nema onog jasnog „klik-klak“ kada „uzupči“ i dok se baš nisam navikao, dešavalo mi se pri kretanju nekada da ne znam pouzdano da li sam zaista ubacio u rikverc ili prvu brzinu ili ipak još nisam ( to jest da li treba još da gurnem jače i dalje ili možda najpre treba da vratim u ler, pustim kvačilo i opreza radi ponovim celi proces).

Prosto, kada vam se posle dve-tri decenije vozačkog staža ne jednom desi da ipak ne ubacite u brzinu pre kretanja (već da sve to “ostane negde izmedju”), ipak se upitate da li je problem do vas, ili je tu nešto u vezi menjača neobično tehnički rešeno sa tim “biračem brzina” kod ranije generacije Yarisa. No, kažem, kod novog Yarisa je to baš kako treba. Kratko, precizno i jasno.

Uh, oprema i cena.

Neko cene u cenovniku sve analizira odozdo, od najnižeg paketa, do najvišeg, da vidi šta koji sledeći paket donosi. Ali, ja to (privatno) gledam kontra. Krenem najpre od najvišeg paketa i gledam šta onaj prvi paket ispod gubi od sadržaja onog paketa iznad. Ili, kod onih koji imaju cenovnik opcionala, gledam najpre njega, jer tako lakše uočavam “rupe” u standardnoj opremi.

I kada sam (privatno) prethodno analizirao aktuelni Yaris, učinio mi se nekako baš “preskup” kada je “dobro opremljen”, jer je poređenjem cene nehibridnog i hibridnog Yarisa ispadalo da “dobro opremljen” nehibridini Jare lako zagazi cenom u zonu subvencionisanih cena hibridinih verzija.

Nije mi se dopadalo što parking senzori standardno dolaze samo u poslednjem (sedmom paketu), ali mi je delovalo utešno da je počev od trećeg paketa moguće da ih uzmete opciono (ali, kao deo šireg paketa opcionala, koji ću u nastavku pomenuti). Takodje, nisam bio oduševljen ni kada sam primetio da tek peti paket opreme ima automatski klima uredjaj ili gore pominjano podešavanje sedišta suvozača po visini. No i tada mi se učinilo da Yaris u nižim paketima opreme ima više nego sasvim zadovoljavajući odnos cene, motorizacije i opreme.

No, sada, posle više od godinu dana, kada sam Yarisa analizirao kao poslovni kupac, cenovnik sam gledao odozdo prema gore. Da je što jeftinije. Po sistemu „manje je uvek više“. Znao sam da paket Stella ( koji je bazni za nehibridni 1,5) ima i kameru za vožnju unazad, a i druge elemente opreme i rekoh sebi: „Eh, dovoljno je, više od toga i ne treba. Ima čelične felne, i to najjeftiniju moguću dimenziju, 185/65X15, a i halogene farove? Pa, sve to je prednost ovaj put”.

Naravno, od pojave na tržištu sam svestan da svi paketi opreme Yarisa imaju standardno i sve savremene sisteme aktivne bezbednosti (osim „upozorenja na unakrsni saobraćaj pri vožnji unazad“ i „upozorenja na vozilo u mrtvom uglu“, što opciono može da se dobije počev od trećeg paketa, a standardno je deo samo najvišeg paketa opreme ). Znači, sve je tu.

Pa i radarski tempomat, sistem za aktivno pozicioniranje vozila u sredini saobraćajne trake, kao i niz drugih sistema aktivne bezbednosti. To je bio „plus“ na mojoj listi bodovanja, ali, u poslovnoj nabavci ne i diskvalifikatorna okolnost za sve ostale, inače na listi finalista u tom cenovnom rangu nikoga osim Yarisa Stelle ne bi ni bilo. Ne kažem da neke od tih sistema nemaju standardno i još neki (retki) predstavnici B segmenta, ali, u željenom cenovnom rangu nije ih bilo na stanju, ni u dolasku. Bar ja za njih nisam saznao.

A onda sam startovao motor dilerskog demo Yarisa, koji je bilo u paketu “Sport” (četvrti nivo opreme), sa jednim paketom opcionala od 900 evra (koji podrazumeva sve parking senzore, elektrosklopive retrovizore, kao i gore pomenuta dva sistema aktivne bezbednosti, koja su inače standardno rezervisana samo za poslednji paket), i koji po mom mišljenju, sa tim opcionalima i dvobojnom karoserijom “uz popuste” košta nešto ispod 20 hiljada.

Gledajući “Sport”, znao sam unapred i u čemu su najbitnije razlike ciljanog i testiranog paketa, pa i da Stella ima klasičnu, a ne digitalnu instrument tablu. I krenuo sam u testnu vožnju, koja je uključivala i vožnju autoputem.

Suviše je blago reći da sam bio oduševljen kako lepo “vuče” novi Yaris sa tim novim motorom. On meni subjektivno prosto „leti“, posebno u odnosu na prethodni Yaris sa 4-cilindričnim 1,5. i ako ne pazite u nižim stepenima prenosa, ako suviše dugo zadržite jako stisnutu papučicu gasa, veoma brzo se stiže do obrtaja pri kojima se aktivira limiter, kao zaštita od eventualnih oštećenja motora.

Naime, dok je stari 1,5 imao 111 ks pri 6.000 rpm i 136 Nm pri 4.400 rpm ( i možda ne deluje kao suviše veliki ljubitelj suviše visokih obrtaja ), novi Yarisov 1,5 motor ima 125 ks pri 6.600 rpm i 153 Nm pri 4.800-5.000 rpm (i jako rado se vrti).

Stari je ubrzavao za 11 sekundi (i imao Vmax 175 km/h), a novi ima ubrzanje od 9 sekundi (a Vmax mu je 180 km/h). Subjektivno, čini mi se da novi ubrzava i bolje od deklarisanog, pa će na primer u trećem stepenu prenosa naizgled brzo do brzine od oko 130 km/h i to sve pri obrtajima na kojima razvija najveću snagu (to jest u „zelenim obrtajima“).

Zvuk ovog trocilindričnog motora je posebna priča. Veoma se lepo čuje, posebno pri forsiranom ubrzanju. Očaravajuće – za mene, pri čemu moram i da priznam da generalnio više volim zvuk savremenih turbo trocilindričnih motora, nego zvuk onih savremenih turbobenzinaca sa 4 cilindra.

Mada, bezbednosno posmatrano, kombinacija dobrog ubrzanja i prijatnog zvuka motora pri jačem ubrzanju, potencijalno je i veoma opasna, jer može da u čoveku probudi i odavno eutaniziranu agresiju. A to mu je istovremeno možda i najveća mana za poslovno vozilo. I za tu njegovu živahnost sam mu čak i dao minus.

A iako se trocilindrašima često prebacuje postojanje sitnih vibracija motora pri jačem ubrzanju ili u radu na leru, ja ih kod ovog Yarisa nisam osetio ni najmanje. Novi motor “povlači” bez osetnih vibracija i iz veoma niskih obrtaja, ali, čini mi se da je stari 1,5, bio za bolji u tome, posebno ako biste eventualno poželeli da, primera radi, u šestoj “potopite gas” pri brzini od svega 50 km/h (ali, zašto bi čovek tako vozio kola?).

Zvučna izolacija je korektna, posebno ako imamo u vidu da je u pitanju B segment.

Tek, bravo za Toyotu i ovog njenog atmosferskog trocilindraša!!! Za poželeti.

Ono što smatram da zaslužuje pohvale i što me takodje oduševljava, jeste način kako u praksi rade sistemi asistencije. Toyota je zaista odradila veoma lepo podešavanje svega toga. I to je čista perfekcija. Kada na primer pri uključenom radarskom tempomatu na autoputu naiđete na sporije vozilo ispred vas, sistem veoma nežno usporava vaše vozilo, bez eventualnog “seckanja”, kao što postepeno ubrzava kada vam to vozilo više nije ispred vas u istoj saobraćajnoj traci.

No, ne bih na sve to trošio previše reči jer znam da je mnogim našim ljudima to iritirajuća tema, a svi ti sistemi njima suvišni, i neko će pri kupovini radije više para da potroši da bi doplatio za neku posebnu metalik boju, nego što bi i dinar dao za doplatu za neki sistem aktivne bezbednosti. Takvi ljudi ne samo da ne cene što neko vozilo standardno ima takve sisteme, već ih smatraju manom i čini mi se, doplatili bi da mogu samo da im se sa novog vozila trajno “počupaju” svi ti sistemi (umesto što neke od njih “moraju” da ručno gase nakon starta motora).

Jer, Bože moj, oni ne samo da znaju da voze najbolje, i uvek imaju maksimalnu koncetraciju samo na vožnju, nikada im se nije desilo da sticajem okolnosti voze umorni, ili da se prosto umore u toku vožnje, oni nikada u toku vožnje ni na tren ne skrenu pogled, nikada u toku vožnje ne podešavaju klima uredjaj ili radio, oni prosto ne greše i nikada im se sigurno neće desiti situacija u kojoj oni kao vozači neće blagovremeno pravilno i bezgrešno reagovati na najbolji način i sve to brže nego bilo kakav senzor ili računar. Eh, za te “savršene” ovaj Yaris svakako nije.

Pa ipak, ja mislim da sve to od sistema aktivne bezbednosti ovog Yarisa vredi svakoga dinara, jer je ljudski život samo jedan, lako se on i u saobraćaju gubi, a nema posle gde novi život da se kupi (ma koliko novca da čovek ima).

Tek, bio sam veoma zadovoljan testnom vožnjom, kao i kasnijim saznanjem da se za neke modalitete plaćanja odobrava dodatni popust od 800 evra, pa da ciljani Yaris u toj varijanti košta “samo” 16.190 evra.

Ma koliko sam prethodno bio oduševljen i Sanderom i testnom vožnjom (pri čemu Sandero Stepway zaista dominira nad mnogim konkurentima klase “oko 4 metra dužine” nekim svojim osobinama), u svetlu planirane namene te njegove veoma pozitivne osobine su mi poslovno bile bez značaja, i na kraju nisam mogao da prihvatim da je razlika cene izmedju tog Yarisa i Sandera jedva oko 10-11%.

Samo toliko je meni ponuđeni Sandero bio jeftiniji. A što se tiče samog Sandera Stepwaya, oko njega nemam bilo šta da dodam u odnosu na što je o njemu na AutoRepublici već pisao u svojim testovima Perica Rajković. Ali nemam ni dilemu da bi nekome kome su prioritet upravo neke osobine Sandera (poput nadprosečne ponude prostora za putnike i/ili maltene terenskog klirensa, standardnih krovnih šina i slično), Sandero Stepway bio “bolja kupovina”, pa čak i da je skuplji za 10% od tog Yarisa.

A iz sličnih razloga je izgubila i Fabia TSI 95 (sa zadnjim parking senzorima maltene iste cene kao ciljani Yaris), mada je i ona nesporno odlično vozilo i poslovno bih uz neku nižu cenu bio spreman da joj opet oprostim i njen petostepeni menjač (iako se često upitam do kada VW grupacija ima nameru da uz TSI 95 ugradjuje petostepeni menjač, kada to više nema ni kod Dacie sa Tce 90).

Medjutim, u nekom svetu mojih vrednosti i pogleda na svet, “ne može” pomenuti Yaris Stella 1,5 da košta slično kao Fabia 1,0 TSI 95 5MT Ambition (sa opcionim zadnjim parking senzorima). Možda negde postoji i neka značajno povoljnija ponuda za takvu Fabiju.

Naravno, kao eventualni privatni kupac bih to možda gledao i drugačije i dodatno bodovao veću ponudu prostora Fabije, jer nekome ko možda traži porodični prevoz neće ni pasti na pamet da stavlja u isti koš Yarisa sa 394 cm i Fabiu sa 411 cm. Moralno, odao bih priznanje što napokon i u Srbiji imamo Fabiju standardno opremljenu sa šest vazdušnih jastuka, pa barem to ne mora više da se doplaćuje.

Štaviše, Fabia Ambition standardno od opreme u Srbiji ima nešto što kod nas (još uvek) nema ni Octavia Ambition. Tempomat. Onaj obični. Za onaj radarski i druge napredne sisteme (a i opcionale uopšte) kupac Škode bi trebalo dobro da prouči cenovnik opcionala. Ali, za ovu priču i ovu (poslovnu) nabavku nevažno.

I tako je na kraju u uslovima takve ubrzane nabavke i opšteg cenovnog i svakog drugog ludila na našem tržištu, odluka pala na Jareta, u najnižem paketu opreme koji je dostupan uz 1,5 motor.

Da sam imao više vremena ili sreće, možda bih saznao i za još neku cenovno interesantnu ponudu nekog drugog modela, za nešto odmah ili uskoro dostupno, a u granicama cene tog Jareta (pa bi tada možda i neko drugi pobedio). Kao što bih možda takvog Jareta uz malo više truda kod nekog drugog dilera možda poručio i povoljnije.

Ali, ispalo je ovako. Ovaj put.

Idući put, ko zna?

Neflotni kupac

(4883)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

93 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Uz dužno poštovanje ali ovo se citati ne da.🚽🤷🏼‍♂️

Lokal

Ko je zainteresovan za kupnju Yarisa ovaj tekst će mu mnogo koristiti…uporedni testovi su uvijek zanimljivi a posebno kada se poređaju slike i tabele koje i ne treba komentarisatii.Nadam se da će ih na AR biti još

s mile

Bitno drugačiji tekst, od svih prethodnih, sa akcentom na detalje izbora. Ubi me informacija da sa oko 12K ode cena na 20K eur.
Čudi me da se za službeni auto, koji po običaju puno prelazi kupuje benzinac. Dacia na TNG bi smanjila troškove vožnje.

Svakako dobar izbor, Toyota.

Pitanje, šta je eliminacija za ostale brendove, rok isporuke ili…
Kažu da koreanci imaju na stanju, ili im je dosta brz rok isporuke

moron

Već par godina postojeća „poslovna“ vozila (Jare i fabia) nam prelaze „oko 30 kkm“ godišnje i imaju prosek potrošnje oko 5,5 litara (i bar 90% se voze van grada). V erujem da bi sa TNG trošak samog goriva bio manji, ali, nije nam to toliko bitno ( pa ni u svetlu svih troškova koje nosi vozilo i npr. samo parking u javnoj garaži ti košta mesečno oko 150e po jednom vozilu ) , više nam znači jednostavnija upotreba, jednostavnija održavanje i rizik manje u odnosu na pouzdanost vozila. A mislim da je oko dileme izbora Dacia na TNG ( DA… Pročitaj više »

Rikošet

Kritikovati nečiji izbor automobila bi bilo isto kako kritikovati izbor piva. Svačije nepce drugačije registruje okuse, pa zbog toga mogu samo poželjeti ugodnu vožnju Yarisa s što manje problema… No poigraćemo se malo, retorički naravno… Da biram sebi odmah bi eliminisao Sandera, jer je raspon uloženog i dobijenog sa zadnjim modelom razvučen do besmisla. Dojučerašnji najjači epitet „jeftin“ zaslužuje samo po pitanju materijala u enterijeru, a sve ostalo na njemu je „skupo“ iz perspektive nekog ko je prvog Sandera kupio za 6.500 Eura i vozi ga godinama bez problema… Takvom je „napredak“ nebitan, jer je cijena otišla nebu pod oblake… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

Slažem se sa svim što si napisao, mada i ja jesam potencirao odnos veličine aktuelnog yarisa I fabie, pa i odnos njihove veličine prema prethodnicima. I pored svega,“stručna javnost“ u istu klasu trpa i yarisa I fabiu, kao što u istu klasu trpa npr HRV I Yaris Cross, kojima se dužina razlikuje koliko i fabiji i yarisu. A molim te i da uočiš da sam ja sa razlogom napisao da sam tražio kola u klasi „dužine oko 4 metra“, baš zato jer sam veoma dobro svestan da nisu svi ni formalno ista klasa. Kao što sam svestan da u toj… Pročitaj više »

Rikošet

Sve mi je jasno samo sam „vodu“ u ovom slučaju vukao na moj mlin 🙂 Inače mogu sjesti u Yarisa i s još jednim sličnim pored mene on onda postaje dvosjed… Većina današnjih gradskih automobila nema gradski već format kompakta. Nema to smisla, ali je tako… Na kraju nakon Yarisa 2 i njegove rekordne prostranosti jednostavno ne mogu da „oprostim“ četvorki što je postala tako skučena? Ono što je najčudnije aktuelni Yaris je 19 cm duži i ima 10 cm duži međuosovinski razmak od Yarisa II. Mada to nikada ne bih rekao čak je i 5 cm višlji od druge… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Sve to stoji, ali ako se traži prostor u B segmentu, postoji samo jedno ime… Jazz! Ja sam pre kupovine Jazza druge generacije, pošao kupiti Yaris II generacije koji mi je i dan danas fenomenalan, ali enterijeri su mi kao kineske igračke.

Rikošet

Sjeti se Modusa, Daihatsu Materie, Nissan Cube, Nissan Note bilo je tu baš talentovanih malih modela.

Ne pratim toliko Hondu, ali zar ne bi da je Jazz baš skup za poređenje sa ovim „jeftinim“ gradskim modelima?

J4ZZ3R

Jazz ide samo kao hibrid, a Yaris kao hibrid je cak i skuplji od Jazza. Sto se tice navedenih konkurenata u odnosu na Jazza nažalost svi su manje talentovani, a većina odavno više ne postoji

moron

Da, mislim da je Yaris hibrid, ako je sa svim park. senzorima (kao standardnom opremom), tj. kada je top paket opreme, čak oko 2.800e skuplji od Jazz Executive, kao top paketom ( Crossstar ne pominjem, jer je on „povišen“ i blage veze ne bi imao sa Yarisom).
Ako posmatramo cene sa subvencijom, radi se o odnosu cena od 27.090 i 24.290.
Naravno, mogući su i neki popusti i kod jenih i drugih, ali, slična razlika cene će ostati.

Iznogud Časni

Imaš li ti još kakav Gabor za nabrojati ?

moron

Veruj mi da ja kao u filmu „Dan mrmota“ često razmišljam šta bih „privatno“ jednoga dana uzeo, a da u tim razmišljanjima nekada „sabiram“ i koliko bi ( uz neki popust, svakako manji od onog koji daju za octavie ) koštala nova Fabia Style ( TSI 110 ), a koja bi opciono bila opremljena po mom ukusu. Odmah da ti kažem, ima kod dilera izložena TSI 110 Ambition, sa opcionim zadnjim parking senzorima, alu felnama 15″ … ( a bez ikakvog dodatnog sistema asistencije ), koja sa popustom košta 19.170 evra ( mogu ovde i „da zalepim“ sliku sa cenom… Pročitaj više »

Rikošet

O sadašnjim cijenama se ne može reći ništa pametno… Iako me konstantno uvjeravaju da rast cijena savremenih automobila osim ovih aktuelnih parametara poput – repromaterijala i energenata… progresivno prati i napredak tehnologije, sigurnosnih sistema, asistenata, motora, mjenjača, multimedije… generalno udobnosti i uživanja u vožnji – nikako ne mogu da se složim s tom konstatacijom da je nešto više uživam danas nego prije i zato često vraćam film u prošlost i pitam se „da li sam u nekom za današnje pojmove „taraba“ automobilu više uživao što sam bio mlad i lud ili što je on bio „bolji“ od ovih današnjih“… Nema… Pročitaj više »

moron

Klotno „Jare za sve pare“ mi možda pomogne da se i ja kao kupac resetujem 😊 Naš „drug M.M.“ je često znao ovde reći da Dačiju ima smisla kupiti samo u osnovnoj opremi. Možda je tako i sa Yarisom i ja sam blizu toga da i privatno možda na to tako pogledam ( jer sam „stipsa“ i eventualna želja da ga nadogradim sa parking senzorima, baš bi koštala zbog načina kako to Toyota i za šta vezuje). A udjem danas u salon škode ( gde bh ja inače 🙂 ) i gledam stoje: – Octavia Style karavan 1,5 TSI 6MT… Pročitaj više »

M M

Poenta kupovine i jeste da se iskoristi ta „karakteristika“ koja krasi robu. Kod Dacije to može biti samo niska cena (osim možda Dustera), pa onda sledi da je kupovina jeftinijih modela +, a one nakićene i skupe težak -. Slično je i sa ovim Jarisom. On je realnmo jedan od najprodavanijih modela, a glavna karakteristika je povoljna cena. Uzeti sa opremom, koja je neophodna, klima, parking senzori, i sl…. I kad pogledaš šta je to još + kod ove tojote to je samo ime (drži cenu) i jednostavan i prost motor koji će biti pouzdan i jeftin za održavanje. Ako… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Trebao si se meni javiti. Prodao bih ti ja Ceed-a 🤪Elem šalu na stranu. Precjenjena je i Oktavija, a i Fabia (debelo). Mislim da si trebao kupiti nesto na trzistu polovnjaka sa malo kilometara. Mogao si uzeti izuzetne mašine za taj novac. Moje skromno misljenje 😊

M M

Ceda moraš „pokloniti“ a ne prodati…. Valjda će ti jednom doći iz d…… u glavu. Evo Octa TDI polovna 2019. god, sad je polovna više neko nova plaćena 2020. god. I prodaš je ko „alvu“…

TheStig

Meni nije jasno kad ce tebi doci u glavu da mene wagen ne zanima. To je Lada po cijeni bmw-a. Meni pare ne znace nista, nisam materijalista. Ceed je odlican i svaki mjerodavni medij i subjekat je to potvrdio. Ako vidis cijene polovnjaka na zapadu to je sve u pet deka. Samo na Balkanu ljudi i dalje pricaju kako je wagen sišao sa neba. Evo ja cu ti na banalnom primjeru obrazloziti zasto je Ceed bolji od drugih automobila u klasi. Prvo je jeftiniji (bio osjetno kad sam ja kupovao. Sad je svakako sve preskupo. Za te manje pare je… Pročitaj više »

M M

Od svega si u pravu da je KIJA jeftina… Nekad i nekom… Ali kako ti uspe da platiš KIJA CEDA benzinjaru 20 000 pre poskupljenja?? Pre par godina? Pa tebe su dobrooo zajebali. A sve ovo drugo, što si naveo si se zajebo. Ja sam vozo Koreance kad to još vozački nisi položio, pa ti meni pričaš šta je KIJA. A moj rođo bio zastupnik HJUA za Zapadnu Srbiju. I hebo te multilink. Tebi to znači da ćeš se odrati od zamene delova i stalno će nešto čukati. Toliko o tom plusu…. A za KIJA servis, treba dići kredit, jer… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Sereš kao i obično. Napisao 8 recenica i nista nije rekao. Sramotno je da jedan mehaničar nema šta da kaže u odbranu i sa valjanim argumentima ekonomisti i auto entuzijasti. Gdje su ti troskovi koje ti navodis da imaju Kia automobili?Radio sam 2 servisa do sada i kostala su me po 100 eur u ovlastenom servisu. Bilo koji mali servis za wagena u ovlastenom je najmanje 150 eur. Plus odrzavanje je skuplje kako god okrenes i sem toga dizel je inicijalno skuplji u kupovini vozila od 1000 eur pa navise. Moj Ceed je odlicno opremljen. Nije krs ko 50 odsto… Pročitaj više »

M M

Ja nisam mehaničar…. Da si pametan to bi znao do sada. Inžinjer prika, inžinjer sa Bg univerziteta, a ne magistar iz Foče.
A to što sam i mehaničar i to vrhunski je iz hobija sad a nekad bilo da s ei preživi u vreme rata

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Svejedno, dosta mehanicara koji hljeb zarađuju od toga nisu skolovani mehanicari. Izvini molim te sto ne citam sve sto pises. Da prestanes da divljas mozda bih nesto i procitao. Ja sam svoje obje diplome stekao posteno i u priznatoj instituciji.

M M

Ne čitaš, ali zato vređaš i botuješ.
Mehaničar ne postaje u školi. Mada su moji saradnici i profesori u srednjoj školi mehaničarima na stručnim predmetima, i odatle od par generacija izabereno najbolje od kojih bude nešto i mogu da rade kod nas u servisu.

M M

I nemoj o Ceddu da pevaš bajke…. Toje korejska Dajčola…. Bar da si Hju uzo, pa ajde. Ovo ti low cost varijanta.

TheStig

Eto bio si normalan 2 posta i vec si se vratio na „ludilo“ podesavanje. Ja ti mogu potvrditi samo ono sto su potvrdili i drugi. Ceed je dobar automobil za koga Kia ne trazi bubreg. Problem je sto si ti vozio Hyundai u praistoriji. I to ti je stanoviste sa koga ocjenjujes sadasnjost koja je za tebe buducnost jer je nisi ni probao. Sjedi u neki nov Kia ili Hyndai vozaj par dana pa pricaj. Kia ne da nije Dacia nego je bolja od Renoa u svakom pogledu a ne od Dacie koja je Reno varijanta za zemlje treceg svijeta.

M M

Evo neki dan seo u Tuscon star 2 godine i za 400 km vožnje, posrkao 45 litara benzina…. A sa oktavijom pređem tačno 1000km za istu količinu goriva. Treba da shvatiš da vozim mnogo vozila. A u premijumu imam vozača pa ja ne vozim sam.

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Da si rekao posrkao 30 l mozda bih ti i povjerovao. Kakvo je mjerilo i da je posrkao vise goriva. Jesu li svjestan da je kod svakog brenda dizel u istoj konfig skuplji 1500 evra u prosjeku. Kad vratiti to kroz nizu potrosnju?Koliko treba kilometara da predjes?Jesi li svjestan da dizel motor ima potencijalno mnogo vise mjesta da te ritne u dupe od benzinca. Tucson je odlicno vozilo, kao i Sportage. To su bagatela vozila obzirom sta nude.

M M

Svakoj firmi se otplati dizel brzo. Prvo što je dizel na veliko dosta jeftiniji od važeče cene a benzin je problem nabavke jer se malo koroisti. Godišnja ušteda je u proseku preko 2000 evra. Za 5 godina bar 10 000 + jeftinije održavanje. A u odnosu na ovaj Tuson koji pije preko 10 sa nešto grada i autoput, razlika je neizračunjiva-

TheStig

Jedino tako i ima racunica smisla. Za privatne svrhe ko prelazi 15 pa i do 20 k godisnje kupovati dizela nema smisla. Benzin je cistiji, ugodniji u jeftiniji. Sem toga u mom slucaju auto trosi oko 6.6 l mjesovite voznje. Ekvivalentan dizel bi u istim okolnostima trosio oko 5 do 5.5.

M M

Ova Octa troši 4,5 u tom režimu. 2×1,5x10x20=600 evra za 20 000km.
I ovaj motor ide mnogo lepše i ugodnije od benzinca, posebno turbaša.
I to da ti verujem da troši 6,6.
Ja godišnje sa više vozila prelazim 50-60 000 pa računaj.
A imam i benzinca, koji se šalta na 8500 i ima 2,0 motor, da ne misliš….

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Iznogud Časni

DE664788468888543222229000977 pa poslije uplati sve što imaš , kad ne znače ništa, ja ću s njim već nekako snaći 🤪😘

Iznogud Časni

Koliko si ti platio jare?

sinovac

Postovani MRN, hvala za objektivna zapazanja. Samo nisam video rokove isporuke i raspolozivost sa lagera, pa molim za komentar.

moron

Uh, teško je to odgovoriti i šta god bih ti rekao, neko bi rekao „laž“, a neko „istina“. Meni je, npr, jako razočaravajuće i zastrašujuće da npr. tri dilera istog brenda kažu BITNO različitu informaciju o tome koji je rok isporuke iz proizvodnje (jedan kaže 3 meseca, drugi 3-6, treći 6-12 meseci). Ili, da zoveš par puta istog dilera (istu firmu), ali, jave ti se dva različita prodajna savetnika i jedan ti kaže „imamo dostupan jedan, u opremi X“, a drugi ti kaže: „imamo jedna, u opremi Y“, a kada ti kažeš: A šta je sa X, zar nemate?“ Kaže:… Pročitaj više »

M M

Pa ovo Japan Jare, ima atmo motor !? 1,5 ? Ko nekad Lajlka šifonjerka….. Jesu japanci kur***ve…. Ubacili atmo motor u 3 deceniji 21 veka, 1,5 L sa 3 klipa. To 3 klipa znači, još jeftinije ali i poboljšana elastičnost. Ali ovaj motor kad se vrti na 7000 rpm, mi dođe ko magare kad pr***ne. Nema ovde male potrošnje, osim da se mazi po gasu. Ako hoćeš da poteraš (ko onu tamo Fabiju koja uvek poleti) to pije batoooo, i mraš da ga šaltaš po par brzina dole. „Troklipnjak koji povlači sa 5000 rpm. No, svaka roba nađe kupca. A… Pročitaj više »

moron

Da, ovo je atmosferska troklipnjača, jednako kao i kod 1,2 HTP koju si često pominjao, pa i u pozitivnom tonu.
A kada bi čuo ovo Jare na tim obrtajima koje pominješ, siguran sam da bi se istopio od dragosti iako je „Japaner“ u pitanju 😀
Doduše, ti bi ga i dalje smatrao samo onim „japanerom“ sa gradilišta.
No, i pored svih mana koje ima ( a koje to vozilo neke mane nema?), i na koje sam zaista pokušao da ukažem, mislim da neki ljudi u njemu mogu naći zadovoljenje nekih svojih potreba.

TheStig

Druže Morone, neka ti je sa srećom kupovina. Da u zdravlju podereš što se u narodu kaže i da puno boljih promijeniš😊Msm da si napravio pravi izbor između ovih automobila koje si imao u opticaju.

moron

Hvala. Ali se nadam da ću ga ja voziti što manje. Ne zato što možda generalno ne volim da vozim ili što mislim da neće biti uživancija voziti ovog Jareta, već zato što mi je odavno zlo od „poslovnih putovanja“ u kojima sam ja vozač. Dosta mi je ustajanja pre svitanja da bih u 8 ili 9 bio u Užicu, Leskovcu, Užicu, Raškoj … Radije to prepuštam mladjima, oni još nisu siti toga 😀 Od „poslovnih putovanja“ meni je sasvim dovoljno da se u toku dana malo provozam bajsom po gradu. A tako sam i obilazio sve ove dilere tokom… Pročitaj više »

TheStig

Lijepo od tebe što si ekološki nastrojen. Koristiš sebi zdravstveno prvenstveno a i drugima jer ne sjedaš u auto cim izadjes iz dvorista. A hajde mi reci jesi li razmatrao neke polovnjake sa jako malo kilometara?

M M

Jesi pazario Jareta?

moron

Poručen, ako to pitaš.

M M

Ma neka si, nije ovo loše. Jel ovo za firmu ili za mlađe dete?… Samo da znaš da ga je pregazilo vreme 🙂
Šta piše, koliko troši?
Ne pratim ove „novotarije“. Nisam znao da je Tojota u Jarisu sa ovako starinskim motorom. Nije čudo što je među najprodavanijim, jer je prost i jednostavan.
Neverovatno, koliko su otišle cene vozila.

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Za firmu.
Ne sme ovo da vozi „mlad vozač“, jer je debelo iznad 80 kw.
Ali, toliko je živahan da je to nešto neverovatno i padam u napast da i sebi poručim jedan i to baš ovakvu „klotaru“ jer je došlo tužno vreme da je on u svetlu snage motora realno veoma jeftin u opštem ludilu cena.

M M

Koliko troši, po savremenim normama? Ipak je ovo 1,5, a ima i „ljutu“ bregastu, obzirom na 125 ks, što znači veliku potrošnju (nešto redukovanu direktnim ubrizgavanjem benzina, koji je valjda na Jariću) Jeftin je jer mu je i motor jeftin. To jeste cena mu je na nivou ostatka klase. Proveo sam ja dosta sa troklipnjacima. Ovaj auto mora da ima 6 brzina, pravilno raspoređenih. Za Škodu TSI koju si pominjao, 6 brzina ne treba uopšte. U tome i jeste poenta. I ako hoćeš da malo toroši ubićeš se od šaltanja s ovim Jarićem. 6 već na 60 – 65. I… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
M M

A zašto nisi gledao klija?? Ubedljivo najbolji auto u klasi. Nisi i ti valjda ko onaj bolesnik što voli Pežo a mrzi Reno…. Stavio si Daciju, sa sličnom cenom, a nisi Reno. Ja bi Sandera preskočio iz prve…
Tamo srednji paket opreme DCI 100ks, manje od 17 000…. To ide ko vetar.
Klio je kralj klase.

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Već sam R.T-u napisao u vezi Clia, ja jesam njega najpre „tražio“. Slažem se da je Clio DCI 100 nešto najbolje i najpovolnije u tom segmentu i da je taj srednji paket skroz ok (baš taj paket sam i „gadjao“ kada sam se raspitivao ), ali, odgovor dilera je bio koji sam već naveo – da trenutno ne može da se poruči. Što se tiče pitanja potošnje Jareta 1,5 125 ks, ja sam testnu vožnju ( u relativno jakom ritmu, dosta kočenja i ubrzanja, uz Vmax od 140), završio negde na 6,1-6,2. Kataloški, on ima deklarisanu WLTP potrošnju (mešovitu) od… Pročitaj više »

M M

Jarić ima jako dug prenos, i to smanjuje potrošnju, posebno jer ga običan čovek neće znati poterati. U kojm st prenosa postiže Vmax i koliko se vrti u 6 na 100km/h ?

moron

Na 110 km/h je pokazivao 2.800 rpm ( uz napomenu da digitalni obrtomer ima „polja“ po 200 rpm, pa ne znam koliko je precizno očitavanje), što bi značilo da se na 100 km/h možda vrti na 2.545 rpm.

M M

Izgleda je došlo vreme da se prvo vidi koji modeli imaju na lageru pa da se kupuju. Ovo što nema je fikcija. Nekad prođem pored reno salona a unutra prazno. A nešta kao prodaju….
Ipak je AutoČačak naj profesionalniji za ova Low budget auta. ma šta ko pričao. Institucija

J4ZZ3R

Moram priznati da je naš ‘štovani MRN kao komentator uvek jasan, učtiv, ali isto tako britak u izražavanju i nepoklebljiv u stavu.Takođe, obično više nego iko drugi, on svoj stav potkrepi sa brdom egzaktnih podataka Na drugoj strani MRN kao autor, još u uporednom testu je kao Marti Ahtisari, veliki diplomata sa izuzetno defanzivnim i pomirljivim rečenicama uz izvinjavanje koje kod čitaoca izaziva emocije koje je samo Alviriović stariji znao da spoji. Ja bih njega poslao kod labilnih direktorica ovih napih uvoznika koje Zvezdan plaši sa kamo autfitom i sočnim vokabularom 🙂 Ipak u tom brdu ruža, latica i nimalo… Pročitaj više »

S mile

To samo znači da kad je mogao Perica da angažuje lepe ćerke za testove, moraće i MRN za ubaci te talentovane koleginice u testu Jarisa za 6meseci 🙄

moron

Veoma „politički korektan“ komentar, da ne uvredi autora 😀
Ma, „pucaj slobodno“, ne pišeš tekst, već samo komentar 😀

Iznogud Časni

Evo ja ću🤪kako te nije sramota da ne pomazes državni proračun. Znam, ti mrziš sve što je srpsko (u Italiji im se kosa diže al nema veze, naučili smo mi otimat tudje i prisvajat)! Kupio si Japanaca drugi put, umjesto Fiata 500l i još bi ti para ostalo, ali ne, on uzeo malog klot Japanca.
Nemrem se sjetiti više,ali sukus je tu.🤪

Kako mi ide ovo pljuvanje?😁

moron

Dobar, dobar .. 😀

Iznogud Časni

🙂

J4ZZ3R

Drug MRN je gospodin, on je ovo kupio BEZ CENKANJA, čak ni pokušaj cenkanja. Inače aferim za izbor automobila, ali fali ti još jedan NELEP model, ali verovatno najbolje što supermini može da pruži …Jazz. Enterijer je za razliku pd eskterijera skandinavski izuzetan, a verovatno je i najvipe automobila što b segment može da pruži, istina po lepoj ceni Inače, PSA benz motori od 100ks i 130ks su male formule…. 205nm i 230nm (sa 130ks) ali mislim da Yaris ima znatnon bolje tj zabavnije ležanje. Ali kad se priča o udobnosti, mislim da su 208 i c3 neprevaziđeni 208 dominira… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Opet ne zna kupit auto …,cccccc 🙂

moron

Jedino što je ubo sa Fiatom 😊 Sve ostalo je promašio.

Iznogud Časni

Istinu si rekao! 🤥🤫🤪

Iznogud Časni

Jesil i ovo godinu i po vagao i na kraju kupio nešto što nije bilo u planu?
P.s.
Šta je bilo sa onim što je tražio ovdje savjet koji suv da kupi, jel kupio šta?

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Dobar ti je taj uži izbor, bez šale, ali, mogao si i napisati koliko ti okvirno koštaju ti visoko opremljeni primerci 😊

Iznogud Časni

Od 0 do 100 k€ et ti okvira🖼️

J4ZZ3R

Nije dobar, nego odličan. 208 GT LINE ima za 22k u Čačku, Jazz EXECUTIVE je 24.2 ako iskoristiš subvenciju, a YARIS 1.5 STYLE je 21k. Zanimljivo je da su u Sloveniji sva tri od 1 do 2k jeftiniji

TheStig

Jel se zezas ili bi stvarno dao 22 k za 208?Pa to ne vrijedi 15 k. Moji bliski prijatelji imaju mehanicarsku radionicu i voze samo Peugeote i rade samo Francuze. Proslo je vrijeme kad je 208 bio sportista. To je sad sminkersko vozilo sa 80 kila piano plastike. Vozila u svim klasama su dobila na tezine a pojeftinila u pogledu kvaliteta i performantnosti komponenti.

Iznogud Časni

I ti ga pretjera! Zar misliš da advokati imaju para? 🤪😵

moron

Naravno da nemaju… Sve je to sama gola fukara do fukare … 🙂

Iznogud Časni

I onda tako bezobrazno uvaljuje executive paket opreme. Eeee, jesi našao kome ces da uvališ maksimalac :-))

J4ZZ3R

Gorak je to hljeb moj Done. Mnogi od njih dobiju dunjaluk, a izgube ahiret. Zato ovaj naš advokat vozi Yaris u drugom paketu opreme, nadajući se da će proći Sirat ćupriju bez kontrole. A ako ga vrate probaće i sa 500l 🙂

moron

Znam ja zašto vozim „Capriolo“ u osnovnom paketu opreme 🙂

Iznogud Časni

Zašto?! Jel ovo na lizanje ili kredu ili gotovinu?
Što me nisi pitao za savjet? 🙂
Vidiš kako drug Hasan pitao za savjet šta da kupi, al mu niko nije dao svrsishodan odgovor, pa će kupit šta mu srcu drago, iako ja navijam za alfu djuliju. Nego, čujem da Hasan ima neudatih komšinica pa rekoh da se ogrebem malo, već sam isplanirao da otvorim ranč, al evo dajte vi poslovni prijedlog da čujem.

moron

To je na „pušing“ … Kada sam izabrao finaliste, kroz „kalkulator lizinga“ (jedne od lizing firmi ) sam pogledao kolika bi bila rata za svakog od njih.
Ali, dok sam došao do toga da se i formalno „zapljunem“ za Jareta i dobijem od dilera papire da apliciram za lizing, lizing kamata i „moja rata“ su već skočile 🙂 Ako sam ih dobro razumeo, nešto je do rata u Ukrajini i sa time povezanih izazova na tržištima finanisijskih usluga … 🙂

Iznogud Časni

A jes i to sto kažeš.
Al pusti sad ozbiljno, hajmo se mi šaliti. Kako si došao do ideje da tim p(l)aćenicima uvališ auta sa maksimalnom opremom? Vidis da je birao izmedju Dacije ( sto mu gromova) i fabije ( jelenskih mi rogova!) , htio je klija a kupio jarisa. Pa ko ga ne bi zagrlio :-))

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
J4ZZ3R

Rekoh ti ja da je diplomata, a ne kao Zvezdan. Kao prvo zvao Reno, da umiri ove Renolaše koji su mnogo desno, a kupip normalno japanca kao što čini svi ovi što su levo. Dačiju je probao zbog ovih po sredini 🙂

Btw, da li se i Vi slažete da bi Zvezdan teebao postati Vezdan, čisto da bide politički korektan 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Balkanboj

Interesantan line up i iponuda za službeno sokoćalo… Iskreno, u tom svetlu Jarić izgleda naj razumnije.

Čudi me da nisi bacio pogled na Captur, viđam ih sve više kroz moj mali primorski grad, i čini mi se boljom opcijom nego Jarić.

Eh da, mogao si da baciš jednu uporednu tabelu, model, motor, oprema… i na kraju cena.
Ko šta nudi ili nema ni kao opciju, bilo bi mnogo preglednije i lakše za shvatiti izbor.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
Renault Terminator

Neka je sa srećom drug i da te služi i sluša.
Ja npr. kada bi uzimao auto u toj klasi uzeo bi Clia 5-cu bez razmišljinja (trenutno jedino što i valja kod Renaulta).
Iznosim samo svoje mišljenje ništa ti ne prebacujem,Bože moj tvoje su pare i izbor je samo tvoj.🙂👍

J4ZZ3R

Clio nije imao u ponudi, ali koji motor za CLIO? Benzinci su znstno inertniji od Yarica npr, ali svakako stoji da Clio ima daleko lepši enterijer

Renault Terminator

Uzeo bi TCe 130.4 cilindra su ipak 4 cilindra.

M M

To je ubedljivo najbolji auto u klasi, samo ne znam koliko košta. Ništa slično ne postoji. I mislim da još ima DCI u Kliju. To je još bolja varijanta. Ne samo po potrošnji nego i po udobnosti i ergonomiji i lakoći vožnje i vozno – dinamičkim parametrima.

Renault Terminator

Ide dCi još uvijek u Clia.

J4ZZ3R

Ja mislim da više nije u ponudi kod nas, a čini mi se i da srle dosta, što je za gradski auto jako bitno.

moron

Apsolutno prvo vozilo za koje sam nazvao dilera bilo je Clio, nakon što sam video ovaj lep primerak sa Tce 90 na oglasu za 15.220. Jer, pomislih odmah: „Pa, toliko košta Sandero TCe 90, a Clio je manje???“. https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/9585397/renault-clio-tce-90?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0 Naravno, bila je to „patka“, jer kada sam ih nazvao, saznao sam „da je oglas star“, da takav Clio nije postojao na lageru ili u dolasku, niti su se slike na oglasu odnosile na neki Clio od 15.220. Imali su samo (kao sa slike sa oglasa) Clio Tce 90 „Intens“ (što je stari paket opreme) za oko 18.700. Naravno, tu se… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane moron
moron

Zbog nekog iznenadnog viška vremena koje je nekako trebalo „utući“ (da bismo sačekali nešto drugo), odvedem danas na kratko moju kćerku u salone da (u smislu ponude prostora u enterijeru ) pogleda Yarisa, Yaris Cross-a i Fabiu. Bilo joj je jako smešno što je na osnovu reakcije prodavaca zaključila da mene u svim tim salonima odlično poznaju i u salonu škode mi u šali pred prodavcem reče: „Da li će doći dan kada ćeš ovako biti poznat i u gradskoj biblioteci?“ 😊 „U ovome životu – teško“, odgovorih joj.😊 Naravno, navika je navika, i moja kćerka posle 500L ( koji… Pročitaj više »

Iznogud Časni

U škodi imaju metu a na njoj tvoju sliku i svaki dan vježbaju gađanje.

moron

Danas je preuzet, uz malo kašnjenje, ali nebitno ( rečeno je: „isporuka će biti 90% juni, a 10% juli“ )..
A izgleda spolja „skoro“ kao onaj sa naslovne fotografije 😊 Skoro 😊

comment image

s mile

Neka vas (koleginice) lepo služi, a svakako očekujem neki test… valjalo bi

srećno

moron

Hvala za lepe želje. Što se tiče pitanja „testa“ tog „Jareta“, ne bi meni bilo mrsko, ali na AR je već bio test i Yarisa prethodne i aktuelne generacije ( doduše, prvi je bio „jare“ za USA; a drugi je bio „naš“ i hibrid), a po komentarima koje je Peki ostavljao, uskoro će i test mazde 2 hibrid ( što je u osnovi rebedžovani yaris), a deo toga oko „Jareta“ je bilo obradjeno i u ovom tekstu. Bojim se, ako se bude forsiralo oko „Jareta“ ili Toyote uopšte, moglo bi nekima da se smuči kao da je neki novi test… Pročitaj više »

moron

Čak mu veoma korektno izgleda ova „bazna“ verzija instrument table. Meni je lepša i preglednija od one „digitalne“.

comment image

A enterijer je skroz OK. Tu zaista gotovo da nema ( za mene) razlike u odnosu na testnog.

TheStig

Mene zanima da li moze da postigne maks označenu brzinu na cajgeru?😂

moron

Svakako je dosta brži i od nekog hibrida koji možda košta i 50 ili 60 hiljada 😊

TheStig

Sviđa mi se to 😊Nek je sa srećom.Da te služi i da puno boljih promijeniš što se kaže😊

moron

Ma, ide ovaj mali kao mećava 😊😊😊
Hvala za želje.