1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Peugeot e-2008 GT 156 KS
AR test: Peugeot e-2008 GT 156 KS
65

AR test: Peugeot e-2008 GT 156 KS

3.16K
65
Podelite sa prijateljima:

Bestseler na struju

Zvezda malih krosovera, Peugeot e-2008 iskoristio je restilizaciju i promovisao novu, snažniju električnu verziju od 156 konjskih snaga. Uz kapacitetniju bateriju autonomija se popela na oko 400 kilometara, nažalost njegova cena i dalje odbija potencijalno zainteresovane kupce.

Zapažanja u vezi osveženog e-2008 mogla bi se završiti podnaslovom, u njemu, ili ukoliko više volite o njemu (Peugeotu e-2008), time je gotovo sve rečeno! No kako dole potpisani treba da opravda svoj „honorar“ i nazovi „reputaciju“ ozbiljnog dopisnika, priča mora da se razvuče, bez obzira što će na pomen cene mnogi samo odmahnuti rukom i reči; „ne hvala, nije to za mene“!

A cena je, barem u Francuskoj, počevši od 41.600 evra, bez uračunatih beneficija koje se na određenim tržištima dobiju prilikom kupovine električnog automobila (u Francuskoj i Srbiji 5.000 evra), da bi kulminirala na 45.100 evra, koliko košta voženi primerak!

Srećom po njega te su u prodaji i standardne SUS verzije, i dalje skupe ali koliko toliko prihvatljive, tako da je 2008 dobio gotovo sve bitke! Od kako je komercijalizovan početkom 2020. godine, najprodavaniji je SUV u Francuskoj, daleko ispred komšijskog Renaulta Captura, dok je u Evropi prvi u segmentu gradskih krosovera! No, Peugeot se nije uspavao na lovorikama te je nakon nepune četiri godine ponudio restilizovanu verziju.

Naravno da tu nema ništa revolucionarno, jednostavno laki lifting i zatezanje jedva vidlivih bora, ako ćemo pošteno za „fejsliftingom“ ni nije bilo realne potrebe! Dakle prednja maska, branici i svetlosna grupa su modifikovani, kod najprestižnijih verzija „svetlosni potpis“ sada se sastoji od tri vertikalne LED diode, umesto samo jedne ranije.

Izmenjena su i zadnja svetla, kao i pre smeštena u crnoj zaštitnoj lajsni, no sada nisu više zakošena već su postavljena horizontalno. Ne znam na šta će ličiti jeftinije verzije ali ova je evidentno privlačna, upravo kao i opšte forme, koje nemaju nikakve sličnosti s prvom generacijom 2008-ice.

Zaboravite na mali i uzdignut karavan kakav je bio prethodni, novi 2008 ima sve stilske elemente pravog SUV-a, ili krosovera ukoliko više volite. No nije sve u superlativima kada pričamo o ovom malom lavu, iako je prodaja globalno uzevši odlična, električna verzija nije ispunila očekivanja.

Iznosi samo 12% od ukupne prodaje, primera radi kod manjeg po imenu 208, taj procenat je duplo veći (preciznije rečeno iznosi 26 %), zbog čega je sada proizvođač ponudio još jednu verziju sa snažnijim agregatom od 156 KS, bez da je ukinuo slabiju od 136 KS. Radi se o potpuno novom elektromotoru Nidec, fabrikovanom kod E-Motorsa, nastale saradnjom između grupacije Stellantis i Nidec Leroy-Somer.

Vauuu efekat

Posve je sigurno da 2008 poseduje jedan od najmodernijih enterijera u segmentu, nažalost ne i najbolju ergonomiju! Famozni i-Cockpit i ovde je gurnut u pravi plan, bez obzira što i dalje nije rešen glavni problem; vidljivosti donjeg dela instrument table. Želite li kompetno videti instrumente i ovde se nameće „igranje“ sedištem i malim upravljačem, podrezanim na gornjem i donjem delu.

U mom slučaju, prvi se mora podići a drugi spustiti u krilo, sva sreća te je amplituda podešavanja velika, tako da na kraju vozač nekako pronađe željenu poziciju. Zanemarimo li ovako specifičnu ergonomiju, sve ostalo uglavnom je u superlativima.

Enterijer je ulickan „do bola“, mnogi konkurenti mogu samo da mu zavide na orginalnosti, dobrim delom i na kvalitetu upotrebljenih materijala. Ovo pod uslovom da se posegne za nekim od viših završnih nivoa, tipa GT, gde se između ostalog srećemo s „3D“ instrument tablom.

Radi se o ekranu s dve „dubine“, gde su u dnu smešteni fiksni pokazivači (za temperaturu motora i stanje goriva u rezervoaru), dok je drugi nivo transparentan i smešten par santimetara ispred. Jedna vrsta „head up“ pokazivača u okviru same instrument table.

Princip je isti, na providnu plastiku projektuje se po želji obrtomer, brzinomer, GPS, podaci s putnog računara i drugo, a sve se može personalizovati različitim grafičkim rešenjima u više boja. Atraktivnost je zagarantovana ali se čitljivost i preciznost informacija ne mogu meriti s dobrim analognim instrumentima.

U Peugeotu navode da je potražnja za najvišim završnim nivoima prebacila sva očekivanja (isto se odnosi i na 208), do te mere da ne mogu zadovoljiti porudžbine. Naprotiv, mišljenja su nepodeljena i pozitivna po pitanju arhitekture komandne table, s sada izmenjenim centralnim ekranom od 10 inča, za sve verzije (ranije samo 7 inča za jeftinije).

Blago zakošena ka vozaču ističe se prekidačima u pijano stilu, kojima se direktno biraju željene funkcije, kao i izborom materijala koji podseća na karbon (ugljenik). Gornji deo je od mekane sunđeraste plastike, dok se naniže srećemo s obiljem lakirane i metalizirane. Proizvođač očigledno igra na kartu ekstravagancije, unutrašnjost kod 2008-ice blješti noću poput novogodišnje jelke!

Uz ovaj završni nivo predviđeno je LED dekorativno svetlo na centralnoj konzoli, koje se u vidu linije proteže i na vrata (po želji u desetak različitih boja). Ne mogu a da ne navedem panoramik krov na otvaranje (doplata), kod 2008 prve generacije bio je fiksiran. Za razliku od mnogih ranije voženih verzija, vozačevo sedište u voženom GT poseduje podešavanje za lumbalni deo leđa, kao i nekakvu laku masažu.

Za moj gabarit nalazim da su veoma udobna i dovoljno široka, no korpulentnijim vozačima sedalni deo će se učiniti prekratkim. U našem slučaju presvučena su pravom kožom (barem jedan deo), plus grejana i s električnim podešavanjem. Nakon nedelju dana test vožnje i nekoliko desetina primeraka koje sam u poslednjih par meseci vozio svugde po Francuskoj, uverio sam se i u praktični aspekt enterijera.

Naime često pružam razne vrste usluga jednoj velikoj firmi koja u voznom parku ima bezmalo 200 vozila, te ih po potrebi prebacuje u dvadesetak filijala po celoj zemlji. Od toga barem polovina su upravo Peugeoti 2008, tako da sam za vreme test vožnje električne verzije posedovao i potpuno novi 2008 1.2 PureTech/130 EAT8, koji sam par dana kasnije odvezao do prelepog grada Annecy u Alpima, udaljenog oko 650 km (pogledajte priložene fotografije)!

Upravo zato pade mi na pamet da povučem par paralela između ove dve verzije, posebno jer je benzinac bio pre restilizacije. Dakle, koliko god nekome to izgledalo glupo, meni je važno da u vrata staje flaša od 1,5 lit i još mnogo toga.

Po horizontali podešavajući naslon za laktove između sedišta skriva još jedan poveći boks, dok se svakodnevne sitnice mogu odložiti u dno centralne konzole, ili dva velika udubljenja za limenke. Treba spomenuti i zatvorenu pregradu za bežično punjenje smartfona, u donjem delu centralne konzole, čiji poklopac, kada se otvori, služi kao držač za isti.

Na klupi pozadi putnici se ne osećaju kažnjenim, prostor je adekvatan spoljašnjim dimenzijama od 4,3 m, što će reći da je 2008  jedan od najdužih u segmentu, s međuosovinskim rastojanjem od 2,61 m. Dve odrasle osobe osećaju se posve komotno, čak i ukoliko su na prednjim sedištima „jači igrači“.

Neko će mu prebaciti što zadnja klupa nije na klizačima kao kod Renaulta Captura, no nisam siguran koliko je ovo zaista upotrebljivo rešenje. Naime, kada se ista pogura ka napred, na njoj su čak i deca nižeg uzrasta u deficitu prostora za kolena, često se ne mogu montirati ni dečija sedišta.

Ovako, pored putnika ni prtljažnik nije preterano osakaćen, zapremina od 434 litara identična je kod svih verzija, računajući i električnu. Obaranjem naslona i podizanjem police na viši nivo dobija se potpuno ravna površina, zapremine 1.467 lit. U dnu prtljažnika kod „električara“ nema rezervnog točka, za razliku od SUS verzija, gde pronalazimo pribor za opravku guma ili „ćopavac“.

Visok napon

U iščekivanju novog pod imenom 1.2 Pure Tech Hybrid 48 V/136 KS, Peugeot 2008 pogonjen je „starim“ trocilindarskim 1.2 PureTech od 100 i 130 KS, kao i dizelom 1.5 BlueHDi/130. Za dosadašnju električnu verziju od 136 KS rekoh da je zadržana, da vidimo šta nam to donosi nova „nabildovana“?

Osvrnimo se prvo na kinesku bateriju čiji je „brut“ kapacitet povećan s 50 na 54 kWh (upotrebljiv kapacitet s 46,3 na 48,1 kWh), uz smanjenu masu za 5 kg. Kažu i da je „smeša“ u njoj drugačija, efikasnija, što u kombinaciji sa snažnijim, ali i ekonomičnijim motorom podiže autonomiju na 406 km po WLTP normama, što je za 66 km više od verzije sa 136 KS.

Bogami i putni računar je pokazao tačno 400 km, priča počinje pozitivno! Naprotiv, nema izmena po pitanju punjača, ugrađeni DC sposoban je podneti punjenje od 100 kW, što je bolje nego što može onaj kod Kije Niro EV (72 kW) i Renaulta Megana e-Tech-a EV40 (85 kW).

Što se tiče javnih punjača na naizmeničnu struju snaga ugrađenog u vozilu iznosi 7,4 kW, odnosno uz doplatu od 400 evra ide i do 11 kW. Naglasiću još da je kod snažnije verzije izmenjeno grejanje kako bi se dobilo na autonomiji, sada je ovde u serijskoj opremi toplotna pumpa, dok se kod slabije dobija samo uz doplatu. Mene je više interesovao klima uređaj, temperature u septembru bile su nenormalno visoke (preko 35 ° C), i to bez prestanka više sedmica.

Funkcioniše besprekorno i potrošnja je navodno niska, jedva nešto više od 1 KW! Što se tiče snage motora i obrtnog momenta od 260 Nm, treba reći da sve zavisi od izabranog programa rada, jedino u režimu Sport razvija maksimalno deklarisanih 156 KS. U postavci Normal, snaga je ograničena na 109 KS i 220 Nm, odnosno na skromnih 82 KS i 180 Nm, kada se sklopkom na centralnoj konzoli izabere program Eco.

Dovoljno tek za mrcvarenje po gradskim gužvama, za razliku od programa Normal u kom sam uglavnom vozio (samostalno se aktivira po startovanju agregata). No, tek kada se taster postavi u poziciju Sport, vozilo postaje performantno (9 sekundi do 100 km/h), s tim da tada treba računati na oko 10 % manju autonomiju nego li u standardnom programu rada.

Dakle uzevši u obzir snagu i autonomiju, kao i veoma dobru voznu dinamiku, s e-2008 može se bez straha voziti na autoputu, posebno jer je ove godine infrastruktura zaista poboljšana, brojni snažni punjači nalaze se na svim benzinskim stanicama. E sad koliko to zadovoljstvo košta druga je priča, tek da znate da je punjenje ćesto skuplje nego li kada se vozite na benzin…

Inače Peugeot je elektronski ograničio maksimalnu brzinu na 150 km/h, s umerenim stopalom na gasu posve je izvodljivo prevaliti do 250 km, pre nego li se mora zaustaviti kako bi dopunile baterije. Naravno da se po ovom pitanju e-2008 ne može nadmetati s 2008 1.2 PureTech/130 EAT8, koji osim što pogura do nekih 200 km/h, s rezervoarom zapremine 41 litre, i prosečnom potrošnjom na auto putu od 7,3 lit, može bez zaustavljanja da pređe najmanje 500 km.

Na stranu što je za punjenje neophodno jedva par minuta, dok u najboljim okolnostima električnom 2008 treba najmanje 20 minuta da bi se baterija s 10 % kapaciteta napunila do 80 % (nakon toga sve se odvija znatno sporije). Podrazumeva se znači da je omiljenji teren električnog e-2008 grad i prigradska vožnja, mada se savršeno dobro oseća i na krivudavim putevima izvan urbane sredine.

Komplet litijum-jonskih ćelija teži 350 kilograma, te su opruge i amortizeri prošli kroz kompletan tretman ispitivanja kako bi e-2008 zadovoljio voznim osobinama. Za vozilo njegovog gabarita ovo je ozbiljna masa (1.550 kg), ali su Peugeutovi inženjeri uradili sjajan posao s trimovanjem ogibljenja. Ovaj mali lav uspešno se nosi sa svojim kilogramima, bez preteranog ljuljanja i nagnjanja u krivinama, kao i bez neprijatnih udaraca ogibljenja na neravninama.

Jednostavno postignut je dobar balans između mekog i tvrdog, što važi i za upravljanje, koje je praktično identično s benzinskom i dizel verzijom. U vožnji, ovaj mališan se ni ne razlikuje od bilo kog automobila s automatskim menjačem, izuzmemo li odsustvo buke od agregata.

Iako nikada ranije nije sela za upravljač nekog električnog automobila, moja ćerka brzo se adaptirala i oduševila. Jeste da pritisak na dugme startera ne proizvodi nikakav zvuk, što zna malo da zbuni u početku, tako da neiskusan vozač često ponovo pritisne na njega i ugasi motor.

Sam selektor pogona, ili ukoliko više volite ručica menjača, fizički je potpuno ista kao kod automatskog EAT8. Nekada smo imali ručicu, koja je pre godinu-dve zamenjena jeftinijom sklopkom (vidi sliku). Pored standardnog D položaja, može se izabrati i položaj B, čime se poveća nivo rekuperacije energije.

Drugim rečima po podizanju stopala s gasa znatno snažnije koči motor i ujedno dopunjuju baterije, mada je bolje rešenje imati ručice pored volana za podešavanje nivoa usporenja, kao kod električnog Megana. Ukoliko bi trebalo porediti ponašanje na putu električnog i benzinskog 2008 rekao bih da je prvi osetno teži na upravljaču, no kako je zahvaljujući baterijama težište veoma nisko, drži se puta k’o pijan plota.

Benzinski 1.2 Pure Tech ipak je agilniji, ali prilikom snažnih ubrzanja ispušta grlat zvuk, tipičan za trocilindarske agregate. U vožnji po gradu e-2008 troši 12-13 kWh, tek par kWh više na otvorenom putu, naravno u progranu Normal i s umerenim desnim stopalom. Na autoputu, računajte na oko 20 kWh, što odgovara gore navedenoj autonomiji.

Prosečna potrošnja benzinskog motora s oznakom 1.2, kreće se između 7,5 i 8 lit, odnosno znatno više ukoliko se vozi isključivo po gradu. U Francuskoj, snažnija električna verzija skuplja je od slabije za 1.450 evra, rekao bih opravdana sumu uzevši u obzir bolje perfomanse, veću autonomiju i bogatiju serijsku opremu.

No u poređenju s benzinskom verzijom 1.2 PureTech/130 EAT8 razlika u ceni je mnogo veća, za isti završni nivo iznosi 11.700 evra, odnosno 6.700 evra kada se odbije subvencija od 5.000 evra. Zaključak, novi e-2008 je evidentno dobar elektromobil, ali (pre)skup, što se opravdava  bogatom opremom (serijskom ili uz doplatu) i elektronskim sistemima preuzetim iz prestižnijih modela kuće.

Spomenimo samo poluautonomnu vožnju (Drive Assist), odnosno sistem koji ga održava u svojoj traci, koči i usporava, u zavisnosti od brzine kretanja vozila ispred. Predviđen je i dispozitiv za urgentno kočenje sposoban detektovati pešake i bicikliste, kako danju tako i noću, pri brzini od 5 do 140 km/h. Šta još reći?

Možda da je novi 2008 uspešno rođen i da se, po ugledu na 208 i 3008, u Francuskoj prodaje „comme petit pain“ (kao mali hlebić). Do te mere da je stavio u senku veći 3008, te je ovaj nakon prošlogodišnje restilizacije nedavno predstavio naslednika, to jest treću, potpuno novu generaciju (komercijalizacija počinje dogodine).

Kao što rekoh na početku, prodaja električne verzije je donekle razočaravajuća, možda će ovako osvežen i snažniji e-2008 imati više uspeha… Statistike kažu da ima šanse, jer po prvi put u Evropi svaki peti prodati automobil je električni, što znači da su prebacili 20 % od ukupne prodaje.

U svakom slučaju kupovina električnog automobila se može razumeti i planirati pod uslovom da imate mogućnosti redovno ga puniti kod kuće ili na poslu, u protivnom zaboravite na ovakvu avanturu, osim veće kupovne cene punjenje na javnim punjačima je neizvesno i pre svega skupo!

Tekst i slike: Perica Rajković

Peugeot e-2008 GT 156 KS

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.300 x 1.760 x 1.550 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.610 mm
Zapremina prtljažnika: 434 l
Masa praznog vozila: 1.550  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Radna zapremina: /
Snaga: 156 ks
Maks. obrtni moment: 260 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 1/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,1 s
Maks. brzina: 150 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna struja
Zapremina rezervoara: baterija 54 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 15,2 KW/14,5 KW
Emisija CO2: 0

Cena

Cena testiranog u Francuskoj bez državnih subvencija: 45.100 evra

Dobre strane:

autonimija, perfomanse, dizajn, atraktivan enterijer, unutrašnji prostor, udobnost, lakoća s kojom se vozi

Loše strane:

Cena, težina, potrošnja na autoputu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 7,5 Ukupno 7,5
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,75
Potrošnja: 7,5
Menjač – nije primenjivo
Preciznost: Ukupno 
Efikasnost:
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 7,844

Cena restilizovanog Peugeota 2008 u Francuskoj

Cena u evrima Active Allure GT
Benzin
PureTech 100 BVM6 26 400 28 200
PureTech 130 EAT8 31 700 33 400
Dizel
BlueHDI 130 EAT8 33 400 35 100
Électrique
e-2008 136 ks/50 kWh 40 150 41 950 43 650
e-2008 156 ks/54 kWh 41 600 43 400 45 100

 

(3158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

65 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Subota jutro je za ranoranioce na AR pravi raj.
Pekijevi testovi, cisto zadovoljstvo.
Fotke …. ulepsa mi dan…Hvala Peki.
Prelepe fotke grada kraj jezera.

2008… za moj ukus previse detalja, nakindjuren…i veoma skup.

Da ja kupujem, u klasi 4.3m verovatno bi izbor pao na S cross 1.4 hibrid.
Znam, mnogi ce ga uporediti sa Daciom. Losa plastika. Ali vise odgovara mom stilu. Funkcionalnost i cena ispred dizajna.

Peki,
merci beaucoup

MRN

Odlično poredjenje EV i SUS verzije … Prosto da se čovek upita a kako je onda čak svaki peti prodati automobil u Evropi iz EV kategorije. 😊 Ali, taman i da se istovremeno upita zašto je kod 2008 taj procenat manji od proseka (samo 12,5%).

Fotografije su klasične. Fantastične.

Da, 2008 jeste odličan automobil. Po meni, u porodici pežoa, najbolja vrednost za vaš novac. A verovatno i u SUV B segmentu. Svakako, medju najboljima. Naravno, ostaje malo „problem“ tog i-cocpita.

BB

208 je gradski auto (ćesto i drugi auto u kući, garaža, punjač, potentniji budžet, ili češće korišćenje – neka firma), i u tom okruženju mu dobro leži struja i, vjerovatno zato, mu je 1/4 prodaje odpada na struju… S druge strane 2008 je automobil koji može vrlo dobro da posluži kao jedino porodično auto koje se koristi u širem dijapazonu nego većinom gradska vožnja, e u tom raznovrsnijem korišćenju struja gubi dah. Ja bih tako objasnio razliku zastupljenosti strujaća 208 i 2008

Suki

Svaka čast. Točno tako.

Tradicija

Živim u EU i baš u sredu posle podne se vraćam sa posla formirala se kolona od 10-12 automobila ja sam negde 8 u koloni a na čelu vidim kamion dostavni neki7.5 tona.Međutim na jednom dužem pravcu počeše svi da obilaze automobil koji je pravio kolonu.Kada sam i ja obišao vidim električak „gnjavi“.Inače tu je ograničenje 100km/h.Svi su ga obišli pa čak i kamion.Došavši kući malo sam čitao o proizvodnji tih struića i naišao na vrlo zanimljiv podatak.Dakle za proizvodnju baterije srednje veličine modela tesla 3 u atmosferu se ispusti CO2 kao obični SUS motor za 8 godina eksplatacije.Toliko o… Pročitaj više »

S mile

Svi smo mi matori ljudi, sa debelim iskustvom.

Evo dajte primere gde ste sa novijim modelom bilo cega, ustedeli novac.
Novo je skuplje, kao bolje, a zapravo vas vise kosta. Komplikovanije, skuplje za odrzavanje, kraceg veka.

Ali padamo na reklamu, i gasenje starog modela, tj manjak izbora.

„Ubija“me od skoro reklama za masinu za pranje sudova, kao,perite sa njom, nestace vode zbog rucnog pranja sudova. Dete propagira da ce zbog rucnog pranja sudova, u buducnosti nestati vode.

Reklama, puni glavu.. a neko u to i poveruje

MRN

Pa, to i jeste smisao reklama 🙂

Tradicija

Ja volim reklame ne sve al volim ove što su baš česte i dugo traju jer mi je to prvi signal da to ne kupujem.Po meni pravom i pre svega kvalitetnom proizvodu uopšte ne treba reklama.Recimo ja već više od godinu dana ne kupujem i ne konzumiram naj rekamirani proizvod tj. Kokakolu.

S mile

Kad naidje blok reklama, ja menjam kanal, cesto zaboravim da se vratiim…traju 20min. Najcesce promenim kanal, kad na istom krenu reklame.

Nije mi jasno da pored ovih „smart“ TVa niko nije napravio aplikaciju koja sa jednog kanala, kad naidju reklame, prebaci na drugi gde nema reklama, pa vrati nazad kad prodje EPP….

To bi bila vrhunska Aolikacija

Tradicija

Nemoj da gledaš B92 pa nećeš imati blokove reklama od 20 minuta.Po zakonu to nije dozvoljeno(toliko reklama u jednom satu emitivanja) al tako je kako je.Savetujem da gledaš Sinestar kanale nema reklama u toku emitovsnja filmova.Pozzz.

S mile

Bas sam to i mislio za B92, ranije sam gledao 2 i po muskarca, a za vreme reklama sam stizao nesto da poradim, istusiram se, rucam ili sl.

BB

Ne da ne gledam reklame, ne gledam TV uopšte… srozali su taj medij totalno…. Gubitak vremena samo takav

Matori

Ja sam prestao da je pijem još u prpšlom veku.

BB

Gazirane sokove, ani ove negazirane, ne pijem već 15 godina… u kafiću popijem kafu ili cijeđenu narandžu a kod kuće ponekad domaći sok, dok RT ne dođe pa mi popije zalihu 😂🤣😂🤣

Kitittelj

Ja otkad sam otkrio pivo, sedmi, osmi razred, sokove ne pipam!

BB

A pivo meni ružno… popijem žestu ili vino, ali pivo nikada

Matija

Kada vidim „nos“ ovog Pezoa i uporedim ga sa jednim modernim Kinezom, dolazim do zakljucka da su geni Neandertalaca u EU mnogo jaci nego sto to moderna nauka tvrdi! Slovenski narodi su doseljenici na tlu Evrope tako da su iskljuceni iz ovog poredjenja.

comment image

Emblem je prilagodjen opstem utisku koji ovaj auto ostavlja. 🙂

BB

Ako ćemo slušati bečko – berlinsku istorijsku školu, onda smo mi agresori na vlastitoj zemlji… Ja sam pobornik alternativne istorije, da smo mi (većina nas) tu prisutni hiljadama godina…

Matija

Ogranici se na automobile! 🙂

BB

P ati si pomenuo doseljenike…

Nedjo

Me da je ne hvala nego za ove pare kupis BMW X3 sa agregatom a ne da motam kablove za ovu konzervu

Tamo daleko

Koja je cena Tesle Model Y na francuskom tržištu? Imam utisak da ovaj auto nije mnogo jeftiniji. Kao da je Peugeot namerno lupio takvu cenu da ga što manje ljudi kupi.

M M

Peki,
zanimljivi su ovi tvoji podaci o potrošnji ovoga E samovoza…
20 KW/100km ako sam dobro razumeo, na autoputu. To je skuplja vožnja od boljeg dizela.
15 KW oko kuće…… To je ravno dizelu. Ako je KW=0,5€, što videh na jednoj od tvojih slika…..
Pa se postavlja pitanje, čemu ova zajebancija. Puniti, stepeti, zimi skoro bez grejanja, kuburiti, it o sve uz državne subvencije.

BB

Koliko sam upratio da je tamo dizel preko 2 EUR…
A ova ciijena 0.57 EUR/kWh je za “ ne daj Bože“, ili „za pođekad“… onaj ko nema kuću, garažu ili firmu gdje može puniti, za njega nije ovaj tip pogona… Ja imam sve to, i besplatne punjače oko kuće, pa opet nije za mene, preskupo u nabavci i ne odgovara mom profilu korišćenja vozila…

Matija

Poslednje sto znam, cena struje je ovde 70-80 centi/kwh.

BB

U Njemačkoj? Toliko? Auuuu Pa onda se isplati puniti na ovim brzim punipnicama pa neki Hyundai Ionic 5 skopčati na kućni sistem – jeftinije je 🤣😂 Šta kažu tamo? Upravljaju se po tržišnim cijenama? Pa te su cijene bile prošle godine u avgustu kada su išle berzanske cijene do 600 eur/MWh (0.60 po kWh), i to u špicevima. Sada je berzanska cijena struje cca 10x jeftinija nego tada (zavisi od dijela dana) https://www.cropex.hr/hr/ Ali vama nisu snizili cijenu. Dakle oni imaju realnu NAMJERU da potpuno unište Njemačku… Ovdje je cijena struje 0.07 (tako da bi se električni auto idealno uklopio… Pročitaj više »

MRN

Pitam ja u javnoj garaži Obilicev venac radnika zaduženog za punjače koja je snaga tih punjača a on kaže 32 Ampera.
Ja rekoh „32 Ampera???“.
Kaže:“Da, 32 Ampera. “
Ja ću „Da nije 32 kW?“
On će „Vidi, 32 nečega“

Garbage

32A na trofaznoj struji je 22 kw. To su uglavnom ove male punionice koje su jako raširene i tu je struja obično jeftinija nego na ovim snažnim DC punjačima. Problem je što samo rijetki EV mogu primiti 22kw AC (renaultovi npr.), većina EV prima 11kw (16A trofazna) a neki samo 7 kw (32 A ali jedna faza).

Profil EV kupca mora biti – punim džabe na poslu ili „jeftino“ doma inače nema nikakvog ekonomskog smisla.

MRN

Alo može da primi najviše 11 kW AC, za 100 km vožnje auto putem bi trebalo da se punim najmanje dva sata ???
Ioniq 5 koliko može najviše na AC ?

Branko

7,4 kW – 11 kW, ovisi o bateriji. Ali može do 270 kW na DC kod jače baterije!🙂

MRN

A ja mislio da za dva – tri sata mogu lepo da ga dopunim.
Koja zabluda 🙂

Branko

Pa možeš cca 60 km dosega za auto cestu po satu punjenja; na rapid chargeru 100 km za 5 min (ali ne linearno do 100% SoC) ako je u putanju Ioniq 5. Peugeot ne prima 270 kW kao Ioniq.

Branko

Pa da, apsolutno se slažem! Evo i Mercedes uvodi 22kW AC za svoje EV…

BB

Čovjek taman naučio a ti ga zbunjuješ 😜

Branko

Pozdrav MRN, nije tako teško: 32A x 230V x 3 faze = 22.080W ili 22 kW 🙂
Btw, koliko košta punjenje i je li gužva?
Možda odem do Bg sa MG4…

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Branko
BB

Zar nije 400V međufazno?

A izgleda da ćemo imati priču o električaru i putu MG do BG… 🙂

Branko

Međufazno da, ali da ne kompliciramo…

Branko

Međufazno da (400V); ali 32A je po fazi… ugl. da ne ulazimo u detalje, izračun po fazama je lakše razumljiv.

MRN

Struja je džaba, a plaćaš samo uobičajeno koriščenje garaže, mislim da je za EV 100 dinara na sat (inače 120), tj, ispod evra na sat.
Ima 8 punjača, ali nisam siguran da su svi dostupni, 4 sigurno jesu i obično ima neko slobodno mesto od ta 4, a ne tako retko su sva 4 prazna.

Izmenjeno 6 meseci pre od strane MRN
Branko

🙏👍

MRN

Evo koji je tačno punjač u pitanju.

comment image

Matija

Snaga struje koju propusta jedan osigurac uvek se definise u amperima.

Branko

Zapravo jakost, ali ok. Snaga bi bila u kW.

Matija

Ispravka ti je korektna. U momentu pisanja nije mi pao na pamet bolji izraz. „Jacina“ bi bio pravi izraz – to je ono sto puni bateriju.

BB

Zašto (laičko objašnjenje z aone koji ne razumiju)? Zato što su amperi (mjerna jedinica za struju, tj. protok) ti koji griju. Napon (ekvivalent pritisku kod drugih fizičkih veličina) nastoji da probije izolaciju (otpor) i jedan uređaj može raditi na različitim naponskim nivoima (inverter tako radi) pa mu je struja (amperi) bitan ograničavajući faktor jer ga to grije. Naime obično množenjem napona (volti) i struje (ampera) dobijamo snagu (Wat). Taj osigurač može da radi sa naponom od 120V ili 690V i propusti različitu maksimalnu snagu kroz sebe ali ono što ga grije to su amperi i to mu je limitirajući faktor….… Pročitaj više »

MRN

„Koje ja najskuplja stvar koju možete da potrošite na vaše dete? Vaše vreme !!!“ Sve u životu novcem možeš da platiš, ali, vreme ne možeš da vratiš … I sve je uvek samo stvar percepcije. Ja imam e-bajs. A meni električni bajs za ORGANIZOVANJE punjenja njegove baterije ne troši dodatno znatno moje dragoceno vreme. To me košta DODATNO par minuta najviše moga života. Ali, kada je EV u pitanju, posmatrano iz mojih TRENUTNIH životnih uslova, mada imam dve garaže u stambenoj zgradi, mene bi ORGANIZOVANJE punjenja baterije EV-a koštalo PREVIŠE U VREMENSKOM SMISLU na naizgled „besplatnim punjačima“ ili PREVIŠE U… Pročitaj više »

BB

Jesi li ti utrošak moga vremena, na objašnjenje fizičkih veličina, shvatio kao ubjeđivanje petrolhead-a na prelazak na pogon preko elektrona?

Eto ja uludo potrošio svoje vrijeme 😜

MRN

Ne bih uopšte reagovao da nisi na kraju svog komentara sa fizičkim veličinama napisao nešto što mi je bilo „prst u oko“ ( „A drug MRN je obratio pažnju na nebitnu stvar… A, onako pravnički, prenebregao bitnu, a to je da je punjenje besplatno 😜 „).

Moje SLOBODNO VREME mnogo košta 😊😊😊

BB

Vidim ja da si ti „u oblacima“ ovih dana 😉

Tamo daleko

Koliko tvoj auto dnevno provede vremena parkiran a koliko u pokretu? Sve što trebaš obezbediti je da se auto dopunjava energijom dobar deo vremena kada je parkiran – čak ni sve vreme. Gledano na taj način, gubljenje vremena je da ti nekada negde moraš da ideš sa ciljem da bi punio auto bilo kojim vidom energije. Nisi u stanju da obezbediš da ti se auto dopunjava kada je parkiran preko noći? Za to nije ‘kriv’ auto već neki drugi faktori koji te ograničavaju u tom pogledu.

MRN

Načelno, jesi ti u pravu. Ali, koji procenat ljudi je u stanju da to obezbedi, to tvoje „samo“?
I onda ispada da EV i nije optimalna varijanta za onako široku populaciju koja trenutno koristi SUS.
Za deo populacije jeste.
Ali, ne možeš očekivati da oni kojima je teže ili faktički nedostižno da obezbede te uslove, sa na EV gledaju očima onog ko ima ili veoma lako može da obezbedi to tvoje „samo“.
Nije to „romansa“ svakome. Nekome može biti i „robija“, pri čemu to neko shvati tek posle.

MRN

Šta misliš, koliko bi mene koštalo da u mojoj garaži (koja se nalazi u stambenoj zgradi), koja garaža LEGALNO koristi SAMO „zajedničku struju“ (postoji jedan strujomer i priključak, na koji je „vezano“ oko 30-ak garaža i oko 40 garažnih mesta), LEGALNO „dovedem“ trofaznu struju ( dobijem „negde“ moj priključak, moj strujomer i jedno 40-50 metara trofazne instalacija od postojećeg strujomera do moje garaže )? Uz sve potrebne projekte i dozvole ( pa i saglasnost stambene zajednice ), meni za sve to ne bi zalegla ni eko subvencija za EV. Pa tek posle toga da pričam o trošku nabavke i ugradnje… Pročitaj više »

BB

Sa tolikim prihodima več odavno si trebao stanovati u vili 😀

I imati nekod Porsche od 500 konja a da ti žena vozi auto na struju 😀 😀

MRN

Hvala na razumevanju i sagledavanju problematike … 😊

Garbage

Mi smo provukli struju od stana do garaže tako da trošimo samo svoju. Presjek kabela 4 mm2, duljina cca 100 metara. Dovoljna ti je jednofazna od 3 kWh – mnogo je razloga, ne opterećuješ stan previše, kabel se ne grije (manji rizik od požara), a sa 3 Kw tijekom noci napunis gotovo svaku bateriju u normalnom rasponu od 30 do 80%. Npr imas teslu od 60 kw, 30-80% je nekih točno 10 sati kolika je noćna tarifa. Vjeruj mi nema smisla jače za doma (osim ako nisi taxist ili slično), tad može jednofazna 32A (7kW) ili trofazna 16A (11kW).

Garbage

Instalacija bez kabela (svi osigurači, FID ovke manje od 1.000 E), sam punjač cca 300 E (pravi wallbox).

Guliver

L
Ipak je lakse da se kuka po portalima kako nije struja za svakog i ‘koliko bi mene to koštalo’ 🙂

s mile

fakat je da većini vozača auto sedi u garaži bar 10-12h, popodne do ujutru. za to vreme može sasvim fino da se dopuni.

Matija

Bez brige, na studijama sam godinu dana ucio sta je struja, motori, generatori, itd.

BB

Pa nisam mislio na tebe, već uopšteno da ljudima približim zašto baš amperi…

Branko

Na auti cesti da, i to na rapid charger-ima (>50 kW)

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Branko
Branko

Pozdrav MM, nije baš tako.
Primjer za Hr:
1. Punjenje kod kuće: 20 kW x 0,07 EUR = 1,4 EUR / 100 km
2. Punjenje na auto cesti 50 kW: 20 kW x 0,59 EUR = 11,8 EUR / 100 km
4. Dizel: 6 l x 1,62 EUR = 9,72 EUR / 100 km
Napomena: u sezoni je kWh skuplji oko 20%
U Njemačkoj je situacija nepovoljnija za dizel, jer je cijena na EV punionicama ista, dok je dizel dosta skuplji ( oko 2,4 EUR / l, ovisi o pumpi).

Garbage

Bravo Branko, super si objasnio. Većina EV korisnika rijetko puni na brzim DC punjačima. Evo primjer moraš na put od 350 km. Doma napuniš jako jeftino prvih 250 realnih km koliko je neki prosječni domet, a na autoputu napuniš koliko ti fali tih 100 km (na 50 kw punjaču, to su najrašireniji to je 10kwh znači nekih 12 minuta pauze za još 100 km). Ekonomika – 1,4 EUR x 250 km + 11,8 EUR = cca 15 EUR. Dizel cca 35 EUR. Isplativost ovisi najviše koliki je omjer jeftinog I skupog punjenja.

Zika

Francusko smece, o dizajnu da ne govorim…

Nikola

Ford fiesta i slična sr.nja u ovoj klasi si na akciji do pre 2 godine mogao da kupiš za 9999e . . a sad su 42k ???