Krosoveri poseduju značajnije prepuste i odbojnici su najčešće niže pozicionirani nego što je to slučaj kod terenaca. Stoga, čak i kada urbani „džip“ poseduje zavidan klirens, rizik je ogroman da će branik ostati oštećen prilikom pokušaja terenske vožnje. Zato je potpuno lagodno voziti vozila tog tipa po zemljanim putevima i generalno neravnim terenima umerenih deformacija.

Postoji još jedna važna kategorija u ovoj priči, a to je ugao savladavnja prepreke, odnosno uzdužni ugao pod kojim je kretnja omogućena. To je praktično najveći ugao pod kojim se vozilo može kretati bez da elementi podvozja dodirnu zemljište. Direktno je određen kombinacijom podatka o klirensu i međuosovinskom rastojanju. Dakle, što je veći klirens a kraće međuosovinsko rastojanje, izraženiji je i ugao savladavanja prepreke.

Test vozila s fotografije možete pronaći kucanjem sledećih reči u polje za pretragu „Oproban recept“

Značaj ovog pokazatelja je možda najbolje vidljiv kod Lade 4×4 ili pak kod Land Cruisera, gde imamo verzije sa troje ili petoro vrata. Kome je bitniji komfor i lagodniji smeštaj porodice, izabraće verziju s petoro vrata, ali onaj kome je neophodna maksimalna prohodnost vozila, opredeliće se nužno za verziju s kraćim međuosovinskim rastojanjem. Međutim, ako vaša hacijenda, ranč ili kuća na selu i nijee tako zabačena s glavnog druma, a za „po šumi“ imate traktor, posao odlično vrše i gradski krosoveri.