1. Home
  2. Vesti
  3. Renault širi gamu električnih kamiona
Renault širi gamu električnih kamiona
1

Renault širi gamu električnih kamiona

140
1
Podelite sa prijateljima:

Više puta smo ovde pisali o električnim kamionima marke Renault. Međutim, donedavno nije bilo izveštaja o masovnoj proizvodnji takvih vozila, tema su bila samo testna i predserijska vozila, prototipovi koji su dostavljani potencijalnim mušterijama na probni rad. Mešutim, sada su Francuzi odlučili da u javnost izađu s jasnim planom teretne budućnosti u električnom formatu.

Dakle, navedno je da će do kraja ove decenije, saglasno željama rukovodstva francuske kompanije, polovina prodaje Renaultovih teretnjaka biti s električnim pogonom. Istovremeno, za sledeću godinu je planirano predstavljanje serijskog šlepera koji bi bio u stanju da se nosi s bruto masom od 44 tone. Ideja konstruktora je da ovo vozilo ponude kao alternativu u međugradskom transportu.

Obećavajući građevinac sutrašnjice

Težak električni kiper će takođe biti lansiran nešto kasnije, dok će paletu pojačati i relativno lagan kamion od šesnaest tona. Njegova radna zona će biti unutar grada, ali će se na njegovo pojavljivanje u javnosti, morati sačekati, čini se neograničeno dug period.

Ipak, već sada se zna ponešto o tehničkim specifikacijama najavljenog šlepera, pa i kipera. Dakle, očekuje se da oba modela budu opremljena s dva, ili čak i tri elektromotora. U drugom slučaju bi snaga pogonskog sklopa mogla dosttići impresivnih 490 kW (666 konjskih snaga).

Predloženi kapacitet baterije bi bio u rasponu od 180 do 540 kWh. U poslednjem slučaju, domet kamiona s jednom dopunom pakovanja baterija bi mogao da dosegne i celih 300 kilometara.

Crtež budućeg urbanog dostavnog električnog kamiona

Istovremeno, dopunjivi električni kamioni Renaulta s baterijama najimpresivnijeg kapaciteta bi se dopunjavale na punjačima tipa AC od 43 kilovata za nekih 9,5 časova, dok bi se taj proces skratio na svega 150 minuta, pod pretpostavkom dopune na punjaču snage 250 kilovata.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Današnji el. kamioni imaju premalu autonomiju i predugo vrijeme punjenja.Mislim da bi donji vozni sklop sa točkovima i baterijama trebalo kompletno mijenjati na mjestu za punjenje. Reno ravna kabina iz Mangnuma bi bila pogodna za to.Kada se baterija isprazni, na mjestu punjenja, robotska ruka bi prebacila kabinu na drugi, napunjen sklop, koji bi zatim kačio šlepu i gas.