1. Home
  2. Vesti
  3. U Španiji sve više vozača vozi na plin
U Španiji sve više vozača vozi na plin
11

U Španiji sve više vozača vozi na plin

519
11
Podelite sa prijateljima:

Prepravke automobila za pogon na TNG (tečni naftni gas) su sve češće, barem u Španiji. U 2022. godini tamo je zabeleženo ukupno 3.512 prepravki vozila. To je značajan rast u odnosu na 2021. godinu i iznosi 36,5%. Trend koji potvrđuje vođstvo TNG-a među alternativnim gorivima.

Naša zemlja je taj trend imala pre petnaestak godina kada je cena TNG-a bila jako povoljna, ali zadnjih godina, država je učinila sve da obesmisli prelazak na TNG, što komplikovanijom birokratijom, što bezobraznim povećanjem cena TNG-a previsokim akcizama, što je dovelo do toga da se potrošnja istog iz godine u godinu smanjuje.

Modeli Toyote i Dacije su vodeći među markama automobila koji imali najviše prepravki za pogon na TNG tokom prošle finansijske godine. Jedan od razloga je taj što TNG važi za čistije gorivo od benzina, i može da se klasifikuje kao ekološko gorivo. Drugi razlog je i povoljnija cena u odnosu na dizel i benzin.

Pogon na TNG omogućava i da se dobije ekološka nalepnica Eco) za izbegavanje ograničenja saobraćaja u velikim gradovima koju propisuje DGT (Generalna direkcija saobraćaja u Španiji. Svi benzinski automobili koji su registrovani od 2006. godine i u skladu sa propisima standarda Euto 4 (ili kasnije) mogu dobiti pomenutu ekološku etiketu sa konverzijom na TNG.

Ovi propisi oko ekološke nalepnice stupili su na snagu od 1. januara ove godine u opštinama sa više od 50.000 stanovnika.

Ne samo da se prepravke polovnih automobila na TNG povećavaju. U 2022. godini se povećao i broj registracija novih automobila s fabričkim pogonom na TNG. Zabeleženo je 14.526 jedinica. Broj registrovanih novih automobila koji su u poređenju sa tim dobijenim u 2021. godini predstavlja povećanje od 12,65%.

Dacia jasno dominira prodajom novih automobila na gas. Dacia Sandero je bio najprodavaniji automobil 2022. godine i činilo je skoro polovinu registracija dvogorivnih automobila. Model Jogger je na drugom mestu i, zatvarajući podijum, na trećem mestu je Duster.

AutoRepublika

(519)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Broj vozila na gas je u Nemackoj minimalan, i ako drzava nudi subvencije u vidu smanjenja godisnjeg poreza! Razlog: VW je sabotirao ovu vrstu pogona tako sto je u svoje modele ugradjivao tankove za gas od rdjajuceg celika! Masovno je dolazilo do curenja gasa i do pozara! Reakcija je bila radikalna – u mnogim garazama bilo je zabranjeno parkiranje vozila na gas!!! Logicna posledica je bila da su gradjani odustali od kupovine.

Matija

Mislim da je savrseno svejedno koja sorta gasa je u pitanju. Bitan je princip da gasovi daju cistiji izduv i da tank ne sme da rdja!

S mile

I kod nas se ugradjuju „rdjajuci“ tankovi. Ali to nebi trebao da bude problem. Postoji filter, a i vek trajanja im je 10 god.

Matija

Zasto samo 10 godina? Ko jos menja tank za benzin i dizel na 10 godina?

s mile

Siguran sam da odgovor znaš, ali.. Benzinski i dizel rezervoari su na atmosferskom pritisku. I mogu se samo fizički sa spoljnje strane nekom prilikom oštetiti. Pri čemu bi došlo do curenja zapaljivog tečnog goriva. Sa druge strane TNG i CNG rezerovoari su sudovi pod pritiskom, i kao takvi trpe velika opterećenja. TNG rezervoari- vek trajanja 10god, kada moraju da se atestiraju, ali zbog cene atesta, tj jeftine cene rezervoara obično se tada menjaju. Nije njima vek 10god, već trebaju tada da se atestiraju / provere. I mogli bi i dalje da se koriste. Slično sa CNG, njihov vek do atestiranja… Pročitaj više »

BB

A ako dildo potopi brod, tu nema reakcije? Ili nova generacija švaba nema vijugu za sjećanje? Biće da je to, Džaba im stoje T34 ispred skupštine… 😉

Matija

Nisam te razumeo. VW je napravio gresku, zasto – ne znamo.

Rikošet

Španija ima registrovano oko 25 miliona vozila.

Ovih par hiljada „plinaša“ su kap u moru, ali dobro povećanje je povećanje, a prelazak na plin je vjerovatno motivisan ovim povlasticama, a moguće je i izraženijim siromaštvom…

Serbiko

Ja sam prosle godine kupio nov Hyundai Elantru 1.6 mpi sa ugradjenim TNG, medjutim, to je jedan od poslednjih modela u koji taj uredjaj moze da se stavi, jer je klasican atmosferac. Danasnji savremeni benzinci su uglavnom sa direktnim ubrizgavanjem u cilindre (tsi, cgi, gdi, i druge oznake), sto znacajno menja stvari, zahteva slozenije uredjaje i znatno skuplje. Kada se sve to stavi na papir, skupa ugradnja, atesti na 5 god. skup gas na pumpi, odrzavanje sistema, nema tu vise nikakve matematike. Ja sam taksista, pa to jos nekako ima smisla, ali ko prelazi manje od 20 hiljada, nema sta… Pročitaj više »

s mile

TNG i CNG kao i Dizel, i nisu najsrećniji izbor za one koji ne prelaze 15 i više hiljada km godišnje.

Trenutno vozim auto na CNG, potrošnja 4-5kg, ili 4-5eur/100km, benzinac bi trošio oko 7-8L, a prelazim 3-4000/mesečno.

Godišnja ušteda je oko 2000eur, naravno za tu kilometražu benzinac bi bio poslednji izbor.