1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen objašnjava razloge za napuštanje urbanog segmenta A
Volkswagen objašnjava razloge za napuštanje urbanog segmenta A
13

Volkswagen objašnjava razloge za napuštanje urbanog segmenta A

1.07K
13
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je pokušao da monopolizuje sve tržišne segmente, kao demonstraciju moći, čak i ako je to bilo osuđen na propast. Cilj različitih izvršnih direktora koji su prošli kroz to bio je samo jedan: da pokažu opštoj konkurenciji ogromnu finansijsku moć da se suoče sa svakim izazovom.

Volkswagen se bacio na sve segmente i kategorije tržišta, iako je bio primoran da napusti onaj koji je bio skoro jednako važan kao i ostali. Volfsburžani su se već oprostili od segmenta A, pa neće imati predstavnika u urbanoj kategoriji.

To je bio ulazni nivo na kome su prisutni već 25 godina, od lansiranja Lupa preko Foxa do Up!-a, a to tržište sada napuštaju, što je potvrdio Tomas Šefer u intervjuu u Nemačkoj.

Šef firme je objasnio ključne razloge koji su ga naveli na tako drastičnu odluku, iako to možda neće podeliti sa drugim proizvođačima. Najviši predstavnik nemačkog brenda je istakao izuzetno važne faktore koji opravdavaju odluku, ukazujući direktno na cene – brutalno povećanje troškova i konačnih cena danas ove male, jeftinije modele izbacuje iz realnosti, još više sa potrebnom tehnologijom kako bi njegovi motori su u skladu sa budućim standardom emisije Euro 7.

Šefer je istakao da troškovi koje procenjuje Evropska Unija, „od 200 do 300 evra po jedinici” nemaju nikakvog smisla, ističući da da su nastavili sa Up!-om njegova cena bi porasla skoro na cenu trenutnog električnog segmenta B. Treba imati na umu da je se e-Up! nedavno vratio na nemačko tržište sa cenom od blizu 30.000 evra…

Takođe i Polo ima problem jer je njegova cena previsoka, pa se napori usmeravaju na nekoliko električnih automobila čija je prodajna cena između 20.000 i 25.000 evra. Međutim, Šefer priznaje da on do danas nije pronašao formulu za pravi „narodni automobil“ na električni pogon.

Komplikovanoj situaciji se dodaje još jedan faktor: Kina. Električni automobili azijskog giganta imaju eksplodirajuću prodaju u Evropi i pitanje je vremena kada će i oni dospeti u osnovne segmente tržišta, iako šef Volkswagena smatra da se azijski brend teško usuđuje da se probije u segment A sa cenom koja je niža od 20.000 evra.

AutoRepublika

(1066)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Tako je, to je siguran način da se smanji količina CO2… Izbaciš male aute, a uvedeš slonove od 2.5 tone 👏👏👏

ime

Od 2.5 tone i 1.0 turbo motorom 🤦‍♂️

Fala Qrcu

Pa da, tačno tako štovani kolega. Popu šili u A segmentu, a on viče da se brine za CO2 i uvodi slonove, tipičan VW Spin. Pale li ljude još, zna li se šta?
Btw, samo proizvodnja jeansa ako se dobro sjećam iznosi preko 10% svjetske proizvodnje CO2. A vodena para je najveći staklenički plin.

BB

Tako je, pretjerali su u Novom Pazaru sa tim Jeans-om 😂 a i sve se više magle prodaje, otuda i ti staklenički plinovi 😜

s mile

Ekološki BMW IX, sa samo 2800kg, al na struju, pa sve cveće po njega raste 😉

Ovom svetu zaista treba neko otrežnjenje, previše nas mandaju, logika, razum, praktičnost vozila… ostalo zaboravljeno poslednjih godina.

Dal sam ja mator, ili šta. Imali smo A, B , C, D, E segment, limuzine, male srednje velike karavane, MPV, mali veliki strednji.

Sada, samo varijacije SUVa,… mali srednji veliki, kvazi SUV limuzina.. krenuli svi u offroad i sa limuzinama ( nov Peugeot 408, npr)

BB

I svi se razlikuju u spoljnjim dimenzijama a unutra svi isti… Samo kupuješ lim i „namještaj“ i performanse (s jelte, bitno je da auto ima 400 konja na ograničenje pd 60 km/h) a prostor nula bodova…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
moron

Pa, njima su i bez Euro 7 cene odavno otišle u nebesa.

kikiriki

Ja predlazem da se odmah predje na EURO 8
Da se ne gubi dragoceno vreme

moron

Zar nije predvidjeno da Euro 7 „traje“ do 2035, a posle toga nastupa potpuno ekološko i energetski efikasno doba ?

branilo

Од 2035 године прелазимо сви на бицикле …
обичне наравно .

Matija

„Šefer priznaje da on do danas nije pronašao formulu za pravi „narodni automobil“ na električni pogon.“ – Nece je ni pronaci jer je VW najneproduktivnija firma u Nemackoj i jedna od najgorih po pitanju efikasnosti u svetu! I pored ogromnog obima proizvodnje, preko 10 miliona vozila godisnje, njihovi profuti su mizerni! Samo da podsetim – predhodni sef VW korporacije i sef marke VW, Herbert Dis, pre nego sto je izbacen iz VWa trazio je saglasnost od upravnog odbora da samo u Nemackoj odpusti oko 8000 ljudi!!! Elon Mask je nedavno postavio jednog Kineza na celo Tesle. Njegovo obrazlozenje: „Kinezi su… Pročitaj više »

BB

Ili je firmu već zaveštao kinezima? 😉

DUDE

Da pustimo ipak da MG, Chery i Geely odrade svoj posao.