1. Home
  2. Vesti
  3. BYD najavljuje krosover Cruiser 07 i sedan Seal
BYD najavljuje krosover Cruiser 07 i sedan Seal
0

BYD najavljuje krosover Cruiser 07 i sedan Seal

255
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od dueta najvećih svetskih proizvođača električnih automobila, kineski div priprema talas noviteta za predstojeći Salon automobila u Pekingu. Taj događaj će biti upriličen tokom narednog meseca, a za konkretnu zgodu, BYD je već dostavio podatke o dva aduta. Informacije su se našle na sajtu sertifikacionog tela Narodne Republike Kine. U pitanju je hibridni krosover s oznakom BYD Cruiser 07, kao i električni sedan nazvan BYD Seal.

Cruiser 07 pripada novoj paleti nazvanoj Warship (“bojni brod”). Za limuzinu je odabrano ime Destroyer („razarač“), dok je krosover kršten kao Cruiser („krstarica“). Kompaktni kombiji će nositi opet „pomorsku“ odrednicu Landing Ship. Prvorođenče ove linije je u formi limuzine predstavljeno prošle godine i zove se BYD Destroyer 05, ali kao takvo predstavlja konverziju ranije osmišljenog modela zvanog Qin Pro. Nasuprot tome, krosover BYD Cruiser 07 je proizvod novoprolivenog znoja.

Kineski SUV je, posmatrano samo u smislu gabarita, familija korejskim modelima Kia Sorento ili pak Hyundai Santa Fe. Naime, dugačak je 4.820 milimetara, širok je 1.920 mm, dok je visok 1.750 mm. Uporediv je i međuosovinski razmak i on kod Kineza iznosi: 2.820 mm.

Od upečatljivih karakteristika karoserije, moglo bi se pomenuti da je linija prozora prilično visoka i da vozilo poseduje sklopive ručice za otvaranje vrata. Fotografija enterijera nema, ali je najavljen poveći ekran multimedijalnog sistema. To znači da će po dijagonali posedovati 15,6 inča.

Do sada je sertifikovana jedino hibridna modifikacija s pogonskim sklopom iz porodice DM-i (Dual Mode intelligent), i njega je BYD lansirao pre oko godinu dana. Već je počeo da ga ugrađuje i na neke modele kompanije, a konstruisan je po ugledu na modele japanskih Mitsubishija ili Honde. To znači da će moći da funkcioniše u serijskom ili paralelnom režimu.

Pod haubom se nalazi turbobenzinski motor zapremine 1,5 litara sa 139 konjskih snaga, ali je pri maloj brzini prigušen ili funkcioniše kao strujni generator kako bi dopunio trakcionu bateriju. Krosover se može kretati i u bešumnom režimu vožnje jer je na prednjoj osovini montiran elektromotor snage 197 „konja“, dok je njegov 204 „grla“ moćni kolega pričvršćen na zadnjoj osovini.

Kako se brzina kretanja vozila uvećava, tako opada efikasnost električnih motora, pa hibridni sistem prelazi u režim paralelnog rada. Motor s unutrašnjim sagorevanjem biva spojen s točkovima na prednjoj osovini, i to putem spojnice s jednostepenim prenosom. Kao što vidite, menjača ovde nema. Kapacitet litijum-gvožđe-fosfatne baterije bi trebalo da bude dovoljno izdašan da omogući autonomiju od 200 strujnih kilometara.

Kasnije bi valjalo očekivati i pojavljivanje snažnije modifikacije prepoznatljive po indeksu DM-P. Kada se to dogodi, novitet će biti sposoban da ubrza iz „mesta do stotke“ za 4,7 sekundi. Očekuje se ponuda i bazične, čisto benzinske konfiguracije.

Sedan BYD Seal predstavlja drugi model u „mornaričkom“ asortimanu, paleti električnih vozila BYD-a, nakon što je hečbek prvenac pod imenom Dolphin lansiran prošle godine. Prethodnica novog vozila s četvoro vrata je bila doneta u vidu koncepta Ocean-X, i on za kompaniju predstavlja ništa manje nego Amerikancima Tesla Model 3. Mada, treba naglasiti da je ovaj kineski automobil značajno veći, pa je dug 4.800 milimetara, dok je širok 1.875 mm, a visok 1.460 mm. Između osovina se nalazi prostor od 2.920 mm.

Zasnovan je na trećoj generaciji arhitekture (e3.0) i oslanja se na električni sistem koji funkcioniše na naponu od 800 volti, što je standard današnje industrije, ma koliko nas BMW ubeđivao da je SUV iX tehnološki ekstremno napredan (400V), iako cifre to baš i ne potvrđuju. Novitet će računati na litijum-gvožđe-fosfatnu bateriju iz porodice Blade.

Poznato je da su tri modifikacije sertifikovane do sada. Od njih tri, dve dolaze sa zadnjim pogonom i električnim motorom koji razvija 204 ili 313 konjskih snaga, redom. Verzija s integralnim pogonom predstavlja vrh ponude i nudi motore od 218 konjskih snaga (ispred vozača), i od 313 konjskih snaga (nazad). Svi detalji u vezi dueta iz Kine o kojima pisasmo, postaće javni u nekom trenutku koji je bliži premijeri od ovog sada.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments