1. Home
  2. Vesti
  3. Daihatsu se plaši navale malih električnih automobila iz Kine
Daihatsu se plaši navale malih električnih automobila iz Kine
1

Daihatsu se plaši navale malih električnih automobila iz Kine

277
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka upozorava na prekomorske pretnje iz susedne Kine koje bi mogle da razore kei segment na pacifičkim ostrvima. 

Predsednik Daihatsua, Soičiro Okaduira, priznao je da su mali električni automobili poreklom iz Kine pravi rivali za japanska vozila i da će ih neminovno ugroziti. On je u razgovoru za Nikkei Asia istakao da su japanski brendovi isuviše olako shvatili elektrifikaciju minijaturnih gradskih automobila i da se nisu dovoljno trudili u toj sferi, što je ostavilo dovoljno prostra za konkurenciju iz Kine.

„Koncept njihovih vozila nije jednostavan iskorak u odnosu na ono što je bilo. Primera radi, baterije i motori se hlade vazduhom, a ne vodom. Postoje limiti takvih automobila, ali troškovi posedovanja su niski ako su prilagođeni uslovima za koje su ti modeli predodređeni“, rekao je šef Daihatsua.

Japanski menadžer dodao je da će marka kojom on predsedava morati da se vrati osnovama. „Neophodno je da stvorimo vozila koja će biti kompetitivna na cenovnom planu“, kaže Okaduira. Ključni električni kei model ovog brenda trebalo bi da se pojavi 2025. godine, a do tada će Daihatsu raditi na usavršavanju celog pogonskog sklopa.

Predviđena cena za taj budući automobil trebalo bi da iznosi oko milion jena, odnosno oko 8.600 dolara. To je više u odnosu na dobar deo rivalskih četvorotočkaša iz Kine. Između ostalog, u želji da održe nisku cenu, iz Daihatsua navode da su spremni da koriste i baterije iz Kine.

Troškovi elektrifikacije su vrlo visoki, stoga Daihatsu sarađuje sa matičnom Toyotom, ali i sa Suzukijem, na stvaranju novih sklopova i usavršavanja baterija. Očito da je kineska automobilska industrija dovoljno ojačala, pogotovo u EV klasi, da mogu da postanu ozbiljan konkurent tradicionalnim liderima u tom delu sveta – japanskim kompanijama.

AutoRepublika 

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kei Cars cine u Japanu vise od 50% njihove ukupne proizvodnje automobila – od 2,7 miliona prodatih vozila 1,5 milion su Kei Cars. To znaci da su ova mala vozila veoma vazan faktor za odrzanje mobilnosti, zaposlenosti i sticanje prihoda, zbog cega je strah od najezde malih Kineza vise nego opravdan! S obzirom na ovako veliku vaznost ovih minijaturnih vozila u japanskoj privredi, zacudjujuce je da se Japan nije mnogo ranije pozabavio ovim problemom?! U Evropi, a narocito u USA, minijaturna vozila nalaze se na periferiji privrednih dogadjaja. Evropski proizvodjaci napustaju A-segment i ovaj deo trzista bice bez borbe prepusten… Pročitaj više »