1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko će moderni Renault 4 ličiti na kultni?
Koliko će moderni Renault 4 ličiti na kultni?
5

Koliko će moderni Renault 4 ličiti na kultni?

886
5
Podelite sa prijateljima:

Javnost je s oduševljenjem primila vest da se Renault 4 vraća na tržište, gde ćemo ga gledati u formi krosovera s električnim pogonom. Uvid u budući izgled noviteta nam je omogućen zahvaljujući tome što je predstavljen koncept 4EVER Trophy, a sada su Francuzi izašli u javnost i s potvrdom na temu nekoliko bitnih budućih dizajnerskih detalja serijske verzije baterijskog Renaulta 4.

Razvojem ovog modela Renault pokazuje da želi da zaigra na nostalgiju potencijalnih kupaca, posebno onih koji su u zrelom vozačkom dobu, to jest onih koji su u mladosti imali prilike da gledaju, a zašto ne, i da poseduju ili barem voze legendu brenda. Ne samo to, u istoj liniji je odluka o ponudi osavremenjene varijante Renaulta 5. Modernizacija predviđa uvažavanje reči i kovanica poput: održiva mobilnost, konektivnost i automatizacija.

Dakle, da se vratimo mi našoj budućoj „četvorki“. Čisto električno vozilo će na tržište doći s dušom krosovera, i to je otprilike sve pouzdano što smo saznali u momentu premijere. Međutim, sada je viši zvaničnik Renaulta potvrdio da će novitet poneti neka obeležja klasičnog modela. Da vidimo na šta je čovek mislio…

Žil Vidal je, s mesta šefa dizajna Renaulta, otkrio više zanimljivih pojedinosti o modelu koji bi trebalo da unese pozitivnu pometnju među kupcima, onda kada se pojavi 2025. godine, odnosno neposredno nakon što svoj tržišni život na Starom kontinentu započne i pomenuti električni Renault 5.

Jedna od najvećih nepoznanica u vezi noviteta u razvoju se tiče njegovog enterijera. Naime, konstruktor nam na Salonu automobila u Parizu (gde je održana premijera koncepta) nije ponudio izgled putničke kabine, a razlog tome je što ona najverovatnije još uvek nije ni osmišljena do u detalje. Jedino što se vidi je providna ploča koja bi poslužila kao instrumentaciona tabla. Očito je da Renault želi da u tajnosti zadrži sve što je vezano za enterijer, ali je Vidal ipak potvrdio neke važne pojedinosti.

Vidal je na pitanje postavljeno od strane predstavnika sedme sile koje je sadržalo dilemu da li će budući baterijski Renault 4 posedovati ručicu menjača ili nekakav detalj koji bi asocirao na osobenost ikoničnog „malog diva“, odgovorio na sledeći način:

„Zabavno je to što ste se baš toga setili, a to kažem jer smo i mi razmišljali na sličan način. Tragamo za načinom da u konstrukciju integrišemo i nešto nalik ručici menjača električnog modela koja bi asocirala na original. Grupacija Renault nema ovo tehničko rešenje kao gotov proizvod, a za njegov razvoj će biti nužno izdvojiti 800 hiljada do celih milion evra, pa to ne deluje kao nešto što je ekonomski isplativo, niti opravdano. Zadržali smo nizak utovarni prag prtljažnika, kao i modularnost budućeg vozila s oznakom 4L,“ poentirao je Vidal.

Novo električno vozilo će biti utemeljeno na platformi CMF-EV, onoj koja će poslužiti kao baza i za više puta pominjani Renault 5. Viši zvaničnik Renaulta je potvrdio da se razmatra i više opcija za enterijer: „Ne mogu sada da detaljišem, ali razmatramo kako da zadnji red sedišta učinimo što praktičnijim i s efektnijim rešenjem.“

AutoRepublika

(886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nas dragi, mali, simpaticni i korisni Reno 4 ode u SUVce! Pitam se zasto??? Onakav kakav je nekada bio, pa jos sa e-pogonom, bio bi idealan za grad i oko njega! Ne verujem da ce novi R4 dobiti „cross over dusu“, tj. pogon 4×4, to bi bilo preskupo za auto ove kategorije. Sasvim nepotrebno dobice cross over dizajn, to je sve. Njegova cuvena „kvaka“, koja strci iz table a kojom se menjaju stepeni prenosa, mogla bi lako da dobije zamenu – dovoljno je uzeti jednu od elektronskih rucica iz nekog postojeceg e-vozila i postaviti je na tablu umesto na srednju… Pročitaj više »

Branko

Paaa, jako! Imat će 4 kotača…😂😂😂

Laki

Tako je junače.

Matija

Ovo je pohvala u desetercu! 🙂

J4ZZ3R

Nek naprave Twingo I generacije u fazinu Fiata 500 sa nekom maleckom baterijicom i največi točkovi da budu 16 inca… Obavezno krov koji se namotava