1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Sonata sada i u N-Line izdanju
Hyundai Sonata sada i u N-Line izdanju
0

Hyundai Sonata sada i u N-Line izdanju

239
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je jedan od proizvođača koji ne veruje da je klasičnim limuzinama „odzvonilo“ u Americi.

General Motors, Ford i još po koji proizvođač se sigurno neće složiti za takvom tvrdnjom, ali korejski gigant svom snagom napada na kategorije koje drugi ignorišu. Štaviše, Hyundai i bratska kompanija Kia su, uz Nissan, jedini koji „preko bare“ još uvek nude male gradske limene proizvode.

Sonata predstavlja sam vrh ponude, ukoliko naravno ne računamo premijum brend Genesis, a i dalje se prodaje u solidnim ciframa. Možda ne u jednako dobrim kao Toyota Camry ili Honda Accord, ali čak i u vreme ove epidemije virusa korone isporuka nije pala u velikoj meri.

Velike zasluge za tako nešto ima nova generacija popularne limuzine koja se u izložbeno-prodajnim salonima pojavila pre nekoliko meseci. Hyundai je malo eksperimentisao sa stilom, kao što su recimo delovi farova koji se prostiru sve do kraja haube, a takav potez se očigledno dopao kupcima.

Probirljivi „Jenkiji“ su najviše zamerki imali na račun snage. Naime, nova generacija se mogla naručiti samo sa 1,6-litarskim turbo benzincem koji razvija 191 konjsku snagu. Dok je takva brojka sasvim zadovoljavajuća na jeftinijim modelima, za one koji žele više snage više nisu bili dostupni atmosferski motori s šest cilindara, ali ni veći turbo benzinci.

To će se promeniti naredne godine kada će ponuda biti proširena i sa novim izdanjem nazvanim N-Line. Ova oznaka svakako nije strana i Hyundai je već koristio na nekoliko vozila kao što su Veloster, i30 i Elantra. Reč je o samom vrhu ponude, a odlikuju ga moćnija mehanika i agresivnije dizajnerske promene.

Najviše pažnje svakako privlači novi „Smartstream“ turbo benzinski agregat zapremine 2,5 litre. Reč je o relativno velikom motoru sa četiri cilindra za koji Hyundai još uvek nije potvrdio zvanične informacije, a po nekim najavama trebao bi da razvija 290 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta. To je rast od 52% u poređenju sa ostatkom ponude pa će potencijalni kupci svakako biti uzbuđeni.

Ali naravno veća snaga nije dovoljna ako ostatak vozila ne može da parira. Hyundai nas uverava da nema potrebe za brigom, pa će detaljne modifikacije uslediti i na račun kočnica, menjača i ogibljenja. Jedini menjač kao opcija je i dalje osmostepeni automatski koji će snagu prenositi na prednje točkove.

Sa dizajnerske strane, N-Line pruža posebne sportske branike i masku hladnjaka za bolji protok vazduha u motor. Tu su i dvostruki završeci izduvne grane i specijalne 19-inčne felne, pa nema sumnje da ovaj automobil izgleda veoma privlačno. Izmene u enterijeru su manje i uglavnom se odnose na nešto drigačija sedišta, volan obložen kožom i nekoliko novih oznaka.

Američki stručni novinari smatraju da bi potencijalna visoka cena mogla da bude glavni problem. Ukoliko primenimo strategiju sa modela Elantra, gde je N-Line za oko 20% skuplji od ostatka ponude, za Sonatu N-Line u SEL paketu će biti potrebno izdvojiti oko 34.000 dolara, odnosno 7.000 zelenih novčanica više za najbolje opremljeni Limited model. To je više nego kod modela Honda Accord 2.0T Touring i Toyota Camry V6 XSE, a oba japanska rivala imaju veću reputaciju i imidž. Pa ko više voli neka izvoli…

Zoran Tomasović

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments