1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Cherokee skuplji nego ikada pre
Jeep Cherokee skuplji nego ikada pre
2

Jeep Cherokee skuplji nego ikada pre

221
2
Podelite sa prijateljima:

Jeep se mogao pohvaliti relativno uspešnom godinom na američkom tržištu. Isporučio je 778.711 vozila i debitovao je s novom generacijom bestselera Grand Cherokee, kao i potpuno novim modelom s oznakom Wagoneer/Grand Wagoneer. Oba su dobila odlične ocene medija, ali crna ovca za američki brend je svakako nekada veliki Cherokee.

Prošle godine je pronašao svega 89.126 kupaca što je za 34% manje, u poređenju sa istim periodom u kriznoj 2020. godini. Pretpostavićemo da razlog leži u podatku da se Cherokee pod kodnom oznakom KL nije značajnije izmenio od kada je debitovao pre osam godina.


Ispred nas je model za 2022. godinu i najveća izmena je došla u vidiu eliminacija dostupnih konfiguracija. Prošle godine ih je bilo devet, a počev od ove godine u izboru je svega četiri, što je rezultiralo time da Cherokee košta više nego ikada pre.

Bazni paket opreme pod oznakom X sada košta 33.995 dolara što je za čak 5.860 „zelembaća“ više u poređenju sa eliminisanim varijatetom Latitude, ali za takvu cenu kupac zaista dobija mnogo toga kao deo standardne opreme. Primera radi, spomenuti X je proterenski model s atraktivnim dizajnom, modifikovanim ogibljenjem, enterijerom napucanom opremom i standardnim 3,2-litarskim motorom sa šest cilindara koji razvija 270 konjskih snaga. Takođe je dostupan samo sa pogonom na sva četiri točka, pa je sama mehanika ono za šta je Jeep u prošlosti zahtevao dosta više novca dok je sada deo standardne opreme.

Iznad X-a se nalazi Latitude Lux s identičnom cenom, ali cilja na potpuno drugu grupu kupaca. Nudi se sa pogonom na prednje točkove (pogon na sva četiri točka je opcija od 1.500 dolara), a spomenute terenske mogućnosti je zamenio luksuznijim enterijerom.

Takođe pruža V6 motor, a za dodatnih 695 najmanjih zelenih novčanica se može naručiti i 2,0-litarski turbobenzinac. Iako je razlika svega pet „konja“, 2,0-litarski se može pohvaliti s 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok „atmosferac“ razvija svega 324 Nm.

Cherokee se više ne može naručiti a da je opremljen „običnim“ manuelnim menjačem, već ga je moguće dobiti samo s devetostepenim automatikom. Ostatak ponude se zasniva na Trailhawku sa ekstremnim terenskim mogućnostima i luksuznom Limitedu.

Pretpostavljamo da je plan Jeepa da izmesti model Cherokee u premijum klasu, dok bi SUV Compass popunio poziciju pristupačnog kompaktnog krosovera. Nismo sigurni kako će takva ideja funkcionisati, ali u automobilskom svetu, smanjivanje broja opcija obično znači da je kraj blizu. Nadamo se samo da nećemo uskoro pisati čitulju za Cherokee.

AutoRepublika

(221)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

8 godina je baš duboka starost. Taj je svoje odsvirao.

Iznogud Časni

meni se dizajn unutrasnjosti ne svidja nikako. No, kakve su gabore ameri pravili, da im nije fiat dosao, trebalo bi ih zakonom zabraniti.