1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo u devetu deceniju ulazi rekordno
Volvo u devetu deceniju ulazi rekordno
0

Volvo u devetu deceniju ulazi rekordno

236
0
Podelite sa prijateljima:

Anders Gustafson gleda na Volvoov 90. rođendan iz jedinstvene perspektive. Porodica ovog četrdeset osmogodišnjeg Šveđanina prodaje Volvo automobile već 45 godina, kroz svoju firmu Bildeve. Reč je o najstarijem prodajnom salonu Volvo Carsa u južnoj Švedskoj. Baš kao i Volvo, i Bildeve puni 90. godina, a obe kompanije uspešno napreduju.

„Volvo je mnogo puta pokušavao da dostigne premijum nivo a sada je tu“, rekao je Gustafson, koji je viši potpredsednik kompanije za Evropu, Bliski istok i Afrku. S obzirom na to da Volvo od 2014. obara globalne prodajne rekorde, očekuje se da se taj niz nastavi u 2017. time što će se nadmašiti prošlogodišnja brojka od 534.332 prodata vozila.

Operativni profit kompanije je 2016. porastao za 66 odsto na 11 milijardi švedskih kruna (1,17 milijardi evra) a prihodi su povećani za 10 odsto na 180,7 milijardi kruna. To je pomoglo da se profitna margina švedskog proizvođača podigne na 6,1 odsto u odnosu 4 odsto 2015. Tokom 2013., Volvoova operativna margina je bila samo 1,6 odsto. Ciljevi za 2020. su još veći – globalna prodaja od 800.000 vozila i profitna margina od 8 odsto.

Volvoov konstantan napredak pod kineskim Žeđijang Geely Holdingom, koji je kupio švedsku kompaniju od Ford Motora 2010., Gustafsonu daje razlog da veruje da će ono najbolje tek da dođe.

„Potpuno sam uveren u to da možemo ostati na ovom niovu, ali moraćemo da radimo još vrednije da bismo nadmašili ovo što smo do sada postigli“, rekao je on.

Ekstremno lično

Kada su ga upitali šta mu Volvoov 90. rođendan predstavlja, Gustafson je odgovorio: „To je ekstremno lične prirode. Čitav moj život je povezan sa Volvoom.“

Gustafsonov prvi posao je bio u prodajnom salonu, gde je počeo na radnom mestu čistača automobila. Imao je tada 14 godina. On je najmlađi od četvoro braće. Njegov najstariji brat je istupio sa mesta upravnog direktora dilerske kompanije, nakon 45 godina provedenih u njoj. Inače, njihova firma prodaje oko 3.500 vozila godišnje, a najstarijeg Gustafsona će zameniti srednji brat, koji je radio u prodajnom salonu u Helsingborgu poslednjih 30 godina. S obzirom na dugu povezanu istoriju porodice i Volvoa, čini se sasvim prirodnim što je Volvo Cars Sweden odabrao Andersa da bude na tako visokoj poziciji u kompaniji.

Švedski krunski dragulj

Gustafson je jedan od mnogih Šveđana koji osećaju snažnu povezanost sa ovom markom. Još jedna takva osoba je i CEO, Hakan Samuelson, koji nije oklevao da pristupi kompaniji kada je pozvan da se pridruži odboru direktora, 2010. godine. „Rekao sam ’Da, naravno’, to je švedski krunski dragulj. Ukoliko na bilo koji način može da se odigra uloga u njegovom napretku, ona treba da se prihvati.“

Njemu su čak date veće ingerencije da vodi kompaniju 2012. godine, kada ga je odbor zamolio da nasledi Stefana Jakobija na mestu izvršnog direktora. Samuelson je tim povodom rekao: „Moj fokus će biti na izvršenju i performansama, da bi se osigurala profitabilnost i postigli ciljevi vezani za prodaju.“ On je uradio i jedno i drugo.

Tu količinu vere i posvećenosti su pokazali osnivači Volvoa, Gustaf Larson i Asar Gabrielson 1920. godine, kada su sebi postavili pitanje „da li bi Švedska mogla da proizvodi sopstvene automobile?“. Aprila 14., 1927. godine, oni su dokazali da je to moguće, a kompanija, nakon 90 godina, u boljem je stanju nego ikada.

 

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments