1. Home
  2. Vesti
  3. Dizel blok se vraća u Clio tek u drugom delu godine
Dizel blok se vraća u Clio tek u drugom delu godine
4

Dizel blok se vraća u Clio tek u drugom delu godine

640
4
Podelite sa prijateljima:

Davnih dana je bilo najavljeno da će se pod haubom Clija naći dizel srce. Francuzi su ga dobrovoljno i privremeno izostavili iz prodajnih kataloga na kraju 2020. godine, pa smo ga očekivali nazad tokom ovog meseca. Međutim, kako prenose lokalni mediji, neće biti moguće naručiti ovog mališana pogonjenog sagorevanjem nafte, pre nego što đaci započnu novu školsku godinu.

Iako dubinski satanizovan poslednjih godina, dizel je i dalje veoma važan u Evropi, pa tako u Francuskoj svaki četvrti automobil koji je kupljen od početka godine, koristi dizel tehnologiju. Prevedeno u apsolutne brojke, pričamo o 140 hiljada vozila. Pride, ne treba smetnuti s uma da i ovi dizel motori ispunjavaju standarde Euro 6D, jednako dobro kao i benzinci. Cenu izostavljanja dizela kod Clija je debelo platio Renault, jer tokom ove godine nikako da sustigne rivalski Peugeot 208 koji se nudi i s tom alternativom.

Nemoguće je ne primetiti aprilsku prodajnu pobedu Clija nad 208-icom, što je ishod ponovnog uvođenja u gamu automatskog menjača koji je od početka ove godine izostavljen iz prodajnih kataloga, kako bi se naglasio i dodatno podstakao plasman hibrida s oznakom E-Tech. Ako gledamo samo aprilske rezultate, razlika je fina u korist Clija.

Pogled ka podacima koji ilustruju prodaju dizela u B segmentu, takođe potvrđuje važnost pomenute tehnolgije čak i u segmentu gradskih automobila. Zato se ne može smatrati potcenjivačkim ako se kaže da je za Clio ekstremno važno da konačno dobije najavljeni agregat Blue dCi 100, koji će zameniti dve verzije, i to prethodne Blue dCi 85 i 115.

Statistički podaci prodaje Renault Clio Peugeot 208
Za prva 4 meseca 2021. 29.159 33.396
U aprilu 2021. 7.804 7.376
Dizel u prva 4 meseca 2021. 2.761 6.186
Promena kod dizela spram 2020. – 59,4% + 55,5%

Za kraj još da kažemo da, čak i kada dizel Clio postane dostupan, nadajmo se u septembru, i dalje će biti bez mogućnosti kombinovanja tog motora s automatskim menjačem. Pomalo neshvatljivo za tako velikog proizvođača, zar ne?

AutoRepublika

(640)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

DCI 100 je prava dizelska mera za Clio !
Pozdravljam odluku Renoa o vraćanju 1,5 DCI u Clio.

BB

Za mnoge aute je mjera… 👍

s mile

ma koliko „satanizovan“ dizel, ima bitno manju potrošnju od turbo benzinaca, i definitivno ga treba ostaviti u ponudi, ima kupaca kojima odgovara

Milan

Dizel je odlican u bilo kom segmentu