1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto Mercedes povlači svoju čuvenu E Klasu iz taksi službe?
Zašto Mercedes povlači svoju čuvenu E Klasu iz taksi službe?
10

Zašto Mercedes povlači svoju čuvenu E Klasu iz taksi službe?

13.98K
10
Podelite sa prijateljima:

Kraj službovanja E Klase kao legendarnog nemačkog taksi vozila uslovljava potrese u industriji. Mercedes je ponudio par razloga za ovakav epilog, dok bi se ključni mogao sažeti u konstataciju da ovakav automobil više jednostavno ne odgovara ulozi taksi vozila.

Ko je u poslednjih par decenija odlazio do Nemačke, teško da može da zamisli ulicu u nekom gradu, bez da u mašti vidi neko taksi vozilo koje bi obično bilo primerak iz Mercedesove E klase. To je jedan od najpopularnijih taksi automobila Nemačke. Ali, počev od naredne godine, Mercedes-Benz prestaje da nudi varijantu ovog modela u formi taksija.

Potvrda ovih navoda je izrečena iz samog Mercedes-Benza, u pero novinara lista Spiegel, a priču su preneli mnogi mediji. Tako vest glasi da će sa smenom generacija E Klase, kao i restilizacijom aktuelne B Klase, što je najavljeno za 2023. godinu, prestati da se nudi ono što je danas poznato kao „taksi paket“.

Ipak, to ne znači da će se Mercedes u potpunosti povući iz taksija. Grupa trenutno nudi sledeće modele opremljene prikladnom „taksi skalamerijom“: E Klasa, E Klasa karavan, B Klasa, V-Klasa, EQV, Vito Tourer i eVito Tourer. Međutim, ova postava se prilagođava, pa Mercedes-Benz optimizuje gamu „kako bi je uskladio s potrebama taksi službe, i to na način da može da zadovolji potrebe u budućnosti iz ove značajne tržišne niše. To podrazumeva i redovno ažuriranje ponude proizvoda,“ rekli su u nemačkoj kompaniji za pomenuti list.

Još je jedan veoma jak argument za povlačenje klasičnih modela iz ponude u formi taksija. Naime, tražnja za ovako sređenim vozilima E i B Klase je značajno opala, pa je u protekle četiri godine opala za frapantnih 75%. Nasuprot tome, jača tražnja za komfornim automobilima u tom segmentu. „Naše službe primećuju da raste popularnost multifunkcionalnih automobila u segmentu, onih s višim pragom za ulazak i do sedam mesta za sedenje. Mislimo da će tražnja za njima nastaviti s rastom,“ naveo je Mercedes u svojoj izjavi.

U formulacije iz prethodnog pasusa se idealno uklapaju modeli: V Klasa, EQV, Vito Tourer i eVito Tourer. Zato Mercedes i želi da se fokusira na proizvode iz tih klasa, kada razmišlja o ponudi taksi vozila i onih za službu u rent-a-car kućama.

Konkretan datum za navedene promene još uvek ne može biti precizno naznačen.

Vesti koje prenosimo sada i mi su donele ogromno uzbuđenje i nevericu među taksi vozačima. Kako prenosi drugi poslovni list iz Nemačke, “Wirtschaftswoche”, iz Udruženja taksi vozača i agencija za iznajmljivanje vozila su pisali izvršnom direktoru Mercedesa, Oli Kelenijusu, navodeći da će „eliminacija E Klase iz taksi službe doneti katastrofalne posledice”. Ovakav poteb bi „mogao dovesti do ozbiljnih poremećaja u odnosima s kompanijom Mercedes-Benz“.

AutoRepublika

(13977)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Nastupa vreme kada politika diktira šta će se proizvoditi
, a ne kupac. Ranije su pitali kupca šta mu teba, Više NE

moron

V klasa i Vito Tourer su prostorno svakako veoma funkcionalna vozila.
Da sam nekada mogao da biram, veoma rado bih izabrao V klasu za porodičnu krstaricu. Ali, nekada mi je i A klasa bila samo pusti san. Danas, potpuno nevažno i još malo pa će mi biti potrebna samo staračka kolica, čim „prevaziđem“ bicikl 😀

Laki

Dobra vozila jesu ali 80% taksista u „De“ uzima limuzine i karavane jer im ne treba 8 sjedišta o većem trošku da ne govorimo.

Rikošet

Šta će sad naši šverceri jeftino kupovati, na brzinu farbati i skupo preprodavati.

BB

Sad?
Pa uvijek ke tako bilo

BB

Pa nek naprave poseban model kao što je London Cab…

Iznogud Časni

vidju klade majke ti 😀

Balkanboj

Vidju, E klada ima halogene farove…

Laki

Za mene je glavni razlog profit!Sad će da im prodaju nešto „bolje“ za kamaru para što će većina prihvatiti jer su navikli na Benza a mušterije svakako.Nikad „Germani“ ne otkrivaju prave razloge koliko ih ja poznajem!

Iznogud Časni

Zato