1. Home
  2. Vesti
  3. Kamaz i Lada će nuditi interno razvijene funkcije veštačke inteligencije
Kamaz i Lada će nuditi interno razvijene funkcije veštačke inteligencije
0

Kamaz i Lada će nuditi interno razvijene funkcije veštačke inteligencije

579
0
Podelite sa prijateljima:

Sankcije koje je zapadni svet, uključujući i američke satelite s istoka, uveo Ruskoj Federaciji zbog agresije na susednu Ukrajinu, prisilile su političke, naučne i poslovne strukture najveće države na svetu da dobro porazmisle o tome kako će nastaviti dalji razvoj u uslovima punim ograničenja. Kao plod takve situacije i, nadamo se duboke promisli, stižu vesti i o želji da se pristupi razvoju naprednih funkcija veštačke inteligencije koja bi služila u automobilima i kamionima lokalne proizvodnje.

Sistem poslednje generacije glasovnog asistenta vozaču je razvijen od strane društva Enbisys, a koji omogućava audio komunikaciju između „čoveka i mašine“. Za komercijalizaciju ove savremene funkcije su zainteresovani veliki partneri, kompanije AvtoVAZ i KamAZ, a pregovori na temu eventualne implementacije veštačke inteligencije ruske proizvodnje su već započeti.

Vesti o ovome je prenela poznata novinska agencija TASS. U njihovim izvšetajima se navodi da je rešenje koje je osmislila firma Enbisys dovoljno dobro da prepozna i u komunikaciji s vozačem koristi, sledi nekoliko milijardi instrukcija u više od pedeset oblasti ekspertize. U stvari, ovde je reč o kompletnoj kontroli nad svim funkcijama automobila na temelju glasovnih naredbi.

Taze sistem je u moći da podrži razgovor „dve strane“ na različite teme, da prepozna zagonetne reči, pa čak i one koje su iz opusa uličnog slenga, ili kako bismo to još mogli reči, iz takozvanog šatrovačkog jezika. Ne možemo vam opisati sreću i entuzijazam koju ovim povodom osećaju ruski mediji, navodeći da će zloglasna Elis (Alice), kao „osoba“ koja komunicira s vozačem u ime funkcije veštačke inteligencije, konačno biti proterana iz automobila u Rusiji.

U međuvremenu, ruske fabrike za proizvodnju automobila su ponovo postepeno počele s radom nakon perioda hibernacije izazvanog ratom za koji odgovornost svakako snosi više „ozbiljnih“ globalnih igrača, uključujući tu i samu Rusiju.

AutoRepublika

(579)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments