1. Home
  2. Vesti
  3. Veliki problemi za agregate s tri cilindra General Motorsa
Veliki problemi za agregate s tri cilindra General Motorsa
7

Veliki problemi za agregate s tri cilindra General Motorsa

1.27K
7
Podelite sa prijateljima:

Da, dobro ste pročitali i nemojte da se smejete, ali i Amerikanci takođe nude motore u konfiguraciji sa samo tri cilindra. Možda je Ford bio taj koji im je „otvorio oči“, i sugerisao da je manji turbobenzinac efikasniji i umereniji potrošač nego veći atmosferski motor, a ova kompanija trenutno nudi dve postavke s tri cilindra. Obe su poznate i u ostatku sveta, posebno 1,0-litarski blok, dok se onaj zapremine 1,5 litre ugrađuje i u veoma popularne modele kao što su Escape/Kuga i Bronco Sport.

Kada je Chevrolet debitovao s gradskim krosoverom pod imenom Trailblazer pre dve godine, postao je jedini model na američkom tlu, uz maleni Mitsubishi Mirage, koji se nudi samo sa motorima s tri cilindra. Onaj bazni zapremine 1,2 litre razvija 137 konjskih snaga, dok se nešto veći, onaj 1,3-litarski može pohvaliti sa 154 „grla“. Posle je stigao i luksuzniji, ali mehanički identičan Buick Encore GX.


Ali kako stvari stoje, ovaj nazovi „revolucionarni“ motor takođe ima i svoju seriju problema. Kako prenose kolege sa sajta GM TechLink, na temperaturama nižim od 18 stepeni Celzijusa, se stvara led oko interkulera (prethladnjaka). To dovodi do slabijeg protoka vazduha, a kao rezultat toga, Trailblazer i Encore GX imaju nezadovoljne vlasnike koji prijavljuju „gubitak snage“ u ekstremnim uslovima.

Većina njih će reći da problem postoji samo dok se motor ne zagreje, ali postoje i oni koji kažu da je permanentan i da veruju kako se led stvara i na ostalim delovima motora. Ovo je ranije bila boljka i na 1,4 i 1,5-litarskim motorima od strane General Motorsa, pa najveći američki proizvođač vozila definitivno nije naučio iz sopstvenih grešaka.

Doduše, za nešto što nikada ranije nisu ni imali u ponudi može se zaključiti da nisu uradili loš posao, ali je sasvim sigurno da će veliki broj vozila morati biti obuhvaćen opozivom.

Kada ste pročitali naslov ove teme, verovatno ste se zapitali „pa ko još u Americi vozi igračke sa tri cilindra?“. Zapravo dosta ljudi. Trailblazer je prošle godine privukao 90.163 kupca dok je Encore GX dodao još 71.247 mušterija, što ih čini popularnijim nego što su neki rivali kao što su Ford EcoSport, Honda HR-V, Toyota C-HR, Nissan Kicks i mnogi drugi.

Ko bi rekao, zar ne?

AutoRepublika

(1269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ima li ovaj ( problematični?) 1,2T motor veze sa odlazećom Astrom ?

Rikošet

Astrin motor ima deklarisanu zapreminu 1.199 ccm, a Buickov 1.193 ccm

Hod klipa kod Opela je 90,5 mm a kod Biucka 90.

Prečnik je isti 75 mm…

Što nas navodi na zaključak isti blok sa sitnim razlikama i vjerovatno istim problemima…

moron

Izgleda da ne liju jednako precizno te klipnjače za Astru i Buick 🙂

Iznogud Časni

Rikoset u oblacima 😀

Rikošet

Hehe neke stvari su se mogu naslutiti već u startu, po strašno neuravnoteženom zvuku ovog troklipaša na leru, ne treba tu biti Nostradamus…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Nisam se udostojio da ih počastim da vozim tri cilindra. Daleko bilo.

s mile

ja ne kapiram od čega se stvara led..kako..
i to na temp od 18C