1. Home
  2. Vesti
  3. Kia priprema 14 električnih automobila i autopilot
Kia priprema 14 električnih automobila i autopilot
1

Kia priprema 14 električnih automobila i autopilot

181
1
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Hyundai predstavio strategiju za matičnu marku, kao i za premijum brend Genesis, oglasila se istim povodom i Kia, kao još jedna članica grupacije zvane Hyundai Motor Group. Korejci su predstavili revidirani plan elektrifikacije koji je, čini se šeretski nazvan imenom „Plan S“ (što mnogi bračni parovi koriste kao šifrovanu poruku u kontekstu planiranja intimnog druženja nakon što uspavaju potomke – ne pitajte kako znamo p.a. smajli).

U izvornom planu koji je prezentovan pre neke dve godine, izmenjeni su neki ključni parametri, pa je tako obim investicija koje se planiraju za narednih pet godina uvećan za nekih dvadesetak procenata na 23,2 milijarde američkih dolara, od čega će 46% otići na nove projekte.

Cilj koji je Kia postavila za obim prodaje u ovoj godini se iskazuje cifrom od oko 3,15 miliona automobila, od kojih bi njih 160 hiljada trebalo da budu električni. U budućnosti bi njihov udeo rastao užurbanim tempom. Kia planira da počev od 2023. godine predstavlja po dva nova električna vozila godišnje, dok je važna premijera zakazana baš za tu godinu, jer ćemo tada propratiti debi pet metara dugog električnog krosovera s imenom Kia EV9. Do sada smo ga mogli videti samo u konceptnoj formi.

Serijski električni auotmobil će biti u stanju da ubrza do “stotke” za pet sekundi i da s jednim punjenjem strujom prevali oko 540 kilometara. To će takođe biti prvi model Kije s mogućnošću bežičnog inoviranja softvera i sa sistemom autonomne vožnje nazvanim AutoMode Off-Road Pilot. On će se kasnije naći i na ostalim modelima u asortimanu skromnijeg kineskog brenda.

Uprava marke Kia želi da do 2027. godine predstavi 14 električnih vozila u gami, dok će se među njima odjedared naći dva pikap kamioneta (za različita tržišta) i priuštivi narodni električni automobil. U ovom trenutku Kia proizvodi električne pogonske sklopove samo u matičnoj zemlji i Kinis, dok bi proizvodnja u Americi trebalo da bude pokrenuta 2024, uz pojačanje u vidu Evrope i Indije već od 2025. godine.

Godišnji obim sklopljenih električnih Kija bi do 2030. trebalo da dohvati cifru od 1,2 miliona, dok bi ukupan broj proizvedenih vozila dostigao brojku od 4 milina godišnje. Od toga bi 52% otpadalo na hibride i električne automobile za koje bi glavna tržišta bili: Evropa, Severna Amerika, Južna Koreja i Kina. Kia će do 2030. godine uvećati kapacitet fabrika baterija sa aktuelnih 13 na 119 GWh godišnje, dok bi same baterije trebalo da pojeftine za nekih 40%.

Još jedan važan smer razvoja marke Kia se tiče usavršavanja vozila iz segmenta PBV (Purpose-Built Vehicles – vozila za specijalne namene), a kupci za ovu robu bi bile korporacije koje imaju potrebu da oforme flote vozila. Za primer vozila iz ove klase se može navesti kombi – heč – jednosed namenjen korejskom tržištu. Ali, ono je izrađeno „na brzaka“ dok već ove godine stiže krosover za taksi i službu deljenih vozila. Zvaće se Kia Niro Plus i utemeljen je na aktuelnom novajliji, poznatom kao Niro.

Prvi samovozeći automobil iz klase PBV se najavljuje za 2025. godinu, dok Kia očekuje da 2030. godine postane svetski lider u proizvodnji vozila iz ovog segmenta.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Opet bakljada. Ko bi Reko