1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mercedes omogućio naknadnu kupovinu dodatne opreme posredstvom MBUX sistema
Mercedes omogućio naknadnu kupovinu dodatne opreme posredstvom MBUX sistema

Mercedes omogućio naknadnu kupovinu dodatne opreme posredstvom MBUX sistema

261
1
Podelite sa prijateljima:

Mercedes očekuje zaista puno od svog novog info-zabavnog sistema Mercedes-Benz User Experience (MBUX) koji putnicima pruža mogućnost glasovne komunikacije, kao i značajno visok nivo veštačke inteligencije.

Sada se ispostavlja da će zahvaljujući ovom sistemu, vlasnici biti u mogućnosti da izvrše dodatne narudžbe funkcija i opcija koje nisu inicijalno izabrali prilikom konfigurisanja automobila tokom kupoprodajne transakcije, i to bežičnim putem, odnosno korišćenjem MBUX-a.

Ova blagodet je trenutno dostupna vlasnicima nedavno predstavljenih modela: A klasa, B klasa i GLE, a neke od tipskih stavki sa liste opcionala koje su dostupne na ovaj način su, na primer, digitalni radio, povezivost sa pametnim telefonima, fabrička navigacija…

Mercedes-Benz je ovu mogućnost učinio naizgled veoma jednostavnom, na taj način što će vlasnici vozila nove generacije moći da posredstvom Mercedes Me aplikacije naruče dodatnu opremu, koje se zatim aktivira na onlajn principu. U trenutku aktivacije, neophodno je izvršiti uplatu prema proizvođaču na ime kompenzacije za izabrane opcije.

Prema navodima kompanije, brojne su opcije koje ovim putem mogu biti naknadno poručene. Mogućnost je “posebno zanimljiva u slučajevima u kojim kupac jednostavno zaboravi da izabere neku, njemu potrebnu stavku”.

„Pride, to je dobra prilika i za drugog ili naredne vlasnike da personalizuju svoje vozilo prema svom ukusu koji se moguće razlikuje od potreba prvog vlasnika,“ stoji dalje u saopštenju Mercedes-Benza.

„Ne i najmanje važno, mogućnost koju smo osmislili će blagotvorno delovati i na preprodajnu vrednost naših vozila. Na primer, digitalni radio postaje deo mandatorne opreme za sva nova vozila koja se prodaju na teritoriji Evropske unije, počev od 2020. godine. Dakle, kupci će moći da modernizuju svoje vozilo i opreme ga najsavremenijim tehnologijama, povećavajući tako njegovu vrednost na tržištu polovnih vozila,“ poentira proizvođač.

Mercedes nije jedini na tržištu sa ovom idejom. Tesla, na primer, je nudila osnovnu verziju Modela S uz kapacitet baterije od 60 kWh, a uz doplatu je bilo moguće, softverski otključati pun kapacitet od 75kWh, što je kompanija besplatno i privremeno aktivirala za sve vlasnike kojima su pretile prirodne nepogode.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Čini mi se kao dobra opcija. Nema potrebe ići u ovlašćeni servis da bi se neka nova opcija aktivirala, ili dodao i aktivirao neki modul.

Recimo, proizvođač je ostavio mogućnost dodavanja i aktiviranja kamere za rikverc, što uz samu kameru zahteva i modul za dekodiranje video signala i naravno nekoga ko će sve to aktivirati i kodirati. Za moj autobus cena je takva da je neisplativo.

+ za forward thinking (iako verujem da će cena biti u skladu sa aktuelnim šišanjem kupaca).