1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Fordov luksuzni karavan
AR pijaca klasika: Fordov luksuzni karavan

AR pijaca klasika: Fordov luksuzni karavan

259
4
Podelite sa prijateljima:

Živimo u periodu kada su karavani odavno prerasli onu ulogu u kojoj su kupovani da bi ih vozile samo očajne domaćice, i to uglavnom za prevoze dece do škole i odlaske u kupovinu namirnica dok su muževi na radnom mestu. Možemo da ih vidimo i u luksuznom izdanju, pa i u sportskim verzijama visokih performansi, a iako kategorija polako izumire, to jest krosoveri ih šalju u penziju, ne sumnjamo da ćemo ih još dugo videti na ulicama.

Situacija nije uvek bila takva, barem na američkom tržištu. Ford je bio prvi koji je uvideo potrebu za takvim vozilima i tokom pedesetih godina prošlog veka je u jednom momentu kotrolisao čak 82% tržišta karavana.

Ali, General Motors je razvio najveće ikone kada je u periodu od 1955. do 1957. godine nudio model sa značkom Nomad. Takozvani „Tri-Five“ su generalno jako popularni među kolekcionarima u današnja vremena zahvaljujući čuvenom stilu „bejbi Cadillaca“ i prvoj generaciji motora poznatog kao Veliki blok V8 (Small Block V8).

Doduše, nije samo Nomad bio taj koji je uživao u jakoj potražnji već je tu bio i njegov mehanički blizanac Pontiac Safari, pa se pitamo gde je spomenuti Ford bio u celoj priči. Zapravo, i on je imao svog predstavnika koji je zvao Parklane i bio je zasnovan na luksuznom modelu Fairlane.

Chevrolet je pratio istu strategiju s Nomadom gde je uzeo karavan sa dvoje vrata i onda ga „napucao“ opremom iz premijum modela Bel Air, a debitovao je 1955. godine. Na odgovor iz Forda smo čekali godinu dana duže, i mnogi veruju da je to zapravo bio razlog zašto nije ostvario jednaki komercijalni uspeh, mada je spomenute 1956. godine u stvari pronašao više kupaca nego Nomad (12.000 prema 8.103 komada).

Većinu ove „luksuzne“ opreme verovatno uzimamo „zdravo za gotovo“ ovih dana, kao što su kožna sedišta, tepih u prtljažniku, prozori na dugme, radio uređaj i slično, ali je potrebno reći da je kod drugih modela za svaku takvu opciju bilo potrebno izdvojiti dodatne sume novca.


Bilo kako bilo, ovaj konkretni Parklane je detaljno restauriran i trenutno se prodaje. Možete ga videti na sajtu Hemmings, gde je ponuđen za sumu od 115 hiljada američkih dolara. Pokreće ga V8 motor zapremine 265 kubnih inča (4,3 litre) sa 200 konjskih snaga.

Ne sumnjamo da će se naći neki zakleti Fordovac koji će izdvojiti takvu sumu novca, iako se ona čini pomalo previsokom i zacelo većom nego što je potrebno izbrojati za Nomad. S druge strane, jako mali broj Parklanea je preživeo i još manji broj je restauriran, pa samim tim, epilog na kraju dana i jeste takav da je potrebno platiti povisoku cenu za taj ekskluzivitet.

Zoran Tomasović

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neko iz mase

„… očajne domaćice,…“

Ovako tužno izgleda novinarstvo u srbiji – Google translate stranih materijala.

Yankee

Sto bi nekome ko zivi u Americi evo vec 23 godine trebao google translator?

'79 DeVille

Desperate housewives – „ocajne domacice“? Ti ovo nazivas srpskim jezikom?

Yankee

Ko je uopste pricao o desperate housewives?