1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Lični automobil Kerola Šelbija ide na aukciju
Lični automobil Kerola Šelbija ide na aukciju

Lični automobil Kerola Šelbija ide na aukciju

265
0
Podelite sa prijateljima:

I vrapci na granama znaju da je Kerol Šelbi jedna od najvećih ikona automobilske industrije. Nekadašnji zemljoradnik i uzgajivač pilića iz američke savezne države Teksas se proslavio kao vozač, konstruktor i vlasnik timova u raznim kategorijama sportskih automobila, pa je danas sve povezano sa njegovim imenom izuzetno skupo i cenjeno.

Od raznih verzija Forda Mustanga pa do izdanja marki Dodge i Chrysler iz osamdesetih godina prošlog veka, najvredniji Shelbijev automobil je svakako bila legendarna Cobra.

Iako ovaj automobil nije bio kompletno američki, i školjka je pozajmljena od britanske firme AC, mehanika je stigla iz Forda. Popularni roudster se proizvodio od 1962. do 1967. godine, i svaki od njih je danas izuzetno vredan. Ipak, posebna pažnja je usmerena na poslednje tri godine proizvodnje.

Tada se Cobra mogla pohvaliti fantastičnim motorom zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) i 425 konjskih snaga koji je pokretao i Ford GT40 na čuvenoj trci 24 sata LeMansa. Prvi proizvedeni primerak koji je Kerol lično posedovao je pre četiri godine prodat za čak 13,75 miliona američkih dolara, što ga je u tom momentu učinilo najvrednijim američkim klasikom (rekord je kasnije oborio Duesenberg SSJ iz 1935. godine kada je pronašao vlasnika za 22 miliona dolara).

 

Ispred nas je sada još jedna Kerolova lična Cobra koja će se uskoro naći na aukciji. Legendarni „Jenki“ je posedovao ovaj roudster sa brojem šasije CSX3178, i to od momenta kada je proizveden u martu 1966. godine pa sve do svoje smrti 46 godina kasnije.

Automobil je originalno napustio fabriku u tamno sivoj boji, a tokom godina Kerol je dva puta menjao boju. Prvi put je bio plavi sa prednjim delom u zlatnoj boji, pa crveni, a protekle godine je vraćen u originalno stanje.

Vlasnik je takođe u jednom momentu ubacio automatsku transmisiju kada je ušao u svoje osamdesete godine. Međutim, tokom restauracije, tokom protekle godine, Cobra je ponovo dobila četverostepeni manuelni menjač.

U svoje vreme ovaj sportista je važio za jedan od najbržih automobila na svetu i pored aerodinamičnog oblika, pošto se nudio samo kao roudster mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 264 km/h.


Aukcija će se održati narednog meseca, a mnogi eksperti nagoveštavaju da bi cena mogla prestići onu iz 2016. godine.

AutoRepublika

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments