1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kolekcija kamiona s početka prošlog veka na aukciji
AR pijaca klasika: Kolekcija kamiona s početka prošlog veka na aukciji

AR pijaca klasika: Kolekcija kamiona s početka prošlog veka na aukciji

259
1
Podelite sa prijateljima:

Kontingent starinskih kamiona proizvedenih početkom prošlog stoleća će se uskoro naći u ponudi putem javnog nadmetanja. Nažalost, pre početka aukcije nećemo biti u stanju da saznamo koja će biti početna cena, što će postati javna stvar s početkom događaja.

Javno nadmetanje na kom će biti ponuđeno 37 jedinstvenih starinskih kamiona će biti održano na dan 25. mart. Za organizaciju događaja će biti zadužena čuvena aukcijska kuća Mecum. Manifestacija u čast klasika, a u okviru koje će biti upriličena auckija se zove Gone Farmin’ Spring Classic. Zbirka kamiona koji su ponuđeni predstavljaju deo onog čim raspolaže muzej Hays.

Ono što je posebna zanimljivost i što ponuđenu grupu vozila čini izvanredno interesantnim jeste i činjenica da se među ponuđenim eksponatima nalazi i prvi prototip kamiona sa sedištem. Sva izložena vozila su prošla kroz sveobuhvatan proces dubinske restauracije i shodno tome se nalaze u perfektnom stanju.

Ekskluzivni teškaši koji su deo ponude uključuju i primerke koje su razvile i proizvele kompanije koje danas više ne postoje: Pierce-Arrow, Selden i Fageol. Posebno zanimljiv će biti i eksponat u obliku petotonskog Peterbilta s indeksom 260GD (na naslovnoj ilustraciji), koji je jedini ikada kroz aukciju ponuđeni primerak prve genercije. Dodatno, novi kupac će moći da se kandiduje i kako bi prisvojio odlično obnovljen primerak kamiona za prevoz drvne građe s nazivom Pierce-Arrow Model X-4 (gornja fotografija). On je proizveden pre više od sto godina, odnosno još 1918.

Ostali kamioni uključuju i petotonski primerak na šasiji marke Breeding iz 1915. godine. Poseban je po tome što ga pokreće parni motor, a tu je i u potpunosti funkcionalna drvena replika pikapa s imenom GMC koja je stara 65 godina. Možete ga videti na slici iznad.

Na fotografiji ispod možemo da osmotrimo i jedinstveni onovremenski teškaš iz 1903. godine. U pitanju je kamion nosivosti do 750 kilograma (Knox Three Quarter Ton Stake Truck). To je jedan od najstarijih ikada proizvedenih kamiona i jedini preživeli primerak marke Knox. Pokreće ga jednocilindarski motor. Konkretan model Three Quarter Ton Stake Truck se smatra rodonačelnikom prvog tegljača.

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Jeli ima onaj sa naslovne ikakve veze sa Fap 13?