1. Home
  2. Vesti
  3. Baterije na električnim automobilima su izazvale požar na brodu
Baterije na električnim automobilima su izazvale požar na brodu
19

Baterije na električnim automobilima su izazvale požar na brodu

9.13K
19
Podelite sa prijateljima:

Glavna tema u gotovo svim automobilskim medijima već nekoliko dana je požar na brodu Felicity Ace u blizini Portugala. Brod u vlasništvu jedne japanske kompanije je prevozio nešto manje od četiri hiljade automobila iz grupacije Volkswagen pre nego što je planula vatra. Kako mornari (po sred okeana) nisu uspeli da je ugase, u pomoć je pozvana zvanična mornarica Portugala koja je uspela da spasi 22 člana posade broda, dok je Felicity Ace ostavljen da završi na dnu Atlantika.

Kako prenose kolege sa sajta Automotive News, brod je prevozio 3.965 vozila, od čega je potvrđeno da je 1.100 njih bilo iz Porschea, 189 od strane Bentleya, a ostatak raspoređen na Volkswagen i Audi. Po nekim najavama se nalazio i 21 primerak Lamborghinija, ali konkretna brojka nikada nije utvrđena.

Tokom prvih dana se nije znao uzrok požara, ali sada izvor GoAuto piše da su ga uzrokovale baterije na električnom krosoveru Volkswagen ID4. Detalji još uvek nisu poznati, osim onoga da je požar u početku izbio na oko pet metara ispod nivoa vode, i da je u ovom momentu gotovo sigurno uništen svaki četvorotočkaš, a vrednost štete se procenjuje na 255 miliona američkih dolara.

Firma Mitsui Lines iz Japana, koja je vlasnik broda po imenu Felicity Ace, je već unajmila tri pomanja broda sa Gibraltara i iz Holandije da krenu u akciju spašavanja, a cilj je da povuku Felicity Ace do željene lokacije. Kada do njega konačno stignu, neće biti u stanju da ga povuku do obližnjeg Portugala pošto zakoni ove države to ne dozvoljavaju, već verovatno do Bahama ili voda neke evropske države.

Dok samim automobilima sigurno nema spasa, Felicity Ace je svakako skupoceni brod koji Mitsui Lines nikako ne želi da izgubi. Međutim, postavlja se pitanje kakve će ekološke posledice požar ostaviti, i koja država će biti voljna da ga primi.

Zatim dolazimo i do samog Volkswagena. Automobili su osigurani i sumnjamo da će nemački proizvođač vozila pretrpeti neku veću štetu povodom tog pitanja, ali istovremeno sada ceo svet zna da baterije u vozilima koje nose amblem nekog od brendova grupacije nisu bezbedne.

Ovakva situacija dolazi baš u najgore vreme za Volkswagen koji je prethodnih godina uložio poveće sume novca u nove električne platforme sa ciljem da prestigne Teslu i postane najveći proizvođač vozila na struju. Očekujemo obimnu i temeljnu istragu i više pratećih informacija, pa ćemo svašata sigurno saznati tokom narednih dana, ali kako sada stvari stoje, nemačkoj firmi se smeši još jedan dizelgejt.

AutoRepublika

(9134)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mučeni VW …

Iznogud Časni

Moron na aparatima 🥰

moron

Tri puta sam juče ponovo čitao onaj prethodni tekst na ovu temu, pokušavajući da uočim gde se tamo pominje bilo kakav EV ili baterija uopšte …
Ovde sam to uočio već u naslovu 😀

Iznogud Časni

😁🤭😘

Balkanboj

Ima ona pesma od Čole:

– gori vatraaaa, sad u namaaa

garbage

Problem su ove LG baterije NMC, do sada su problem imale i Kona, Kuga i Bolt. Ocito ce trebati sto prije preći na one BYD Blade baterije te su navodno mnogo sigurnije.
Dovoljno da se zapali jedna baterija i ode cijeli brod sa 5.000 vozila, ovo je cista katastrofa za VW.

BB

A oni su ih izabrali jer su najjeftinije i omogućavaju najveći profit… Ovo je Hastor napravio zapis kod hodže 😂🤣😂🤣

Iznogud Časni

Hahaha, nego, šta je bilo sa tim slučajem? Kako se Prevent drži?! Vidiš kako je švapska država uskočila i zadržala svabama monopol, inače bi ih Prevent kupio :-))

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Garbage

Ha, profit ali i dostupnost. Do sada su problematične bile ove LG kineske baterije kao i one iz USA (Bolt), ovdje je upogonjena Europska tvornica negdje krajem 2019 ili početak 2020 u Poljskoj koja snabdjeva i VW, Renault Zoe, Porsche Taycan… WV i ostali velikani traze ogromne količine koje mali dobavljači nemogu ispuniti. Ima tek par ozbiljnih igrača LG, Panasonic, SK, Samsung i BYD

BB

Znači LG baterije gore nezavisno od porijekla, nešto mi se čini da ove EU najbolje griju… Šta li koriste kao izolator kad se toliko pali …
Razumijem da plane na punjaču, ali na brodu ih sigurno nisu punili…

Joseph

Platit će osiguranje štetu 😀

BB

Pa bilo je i ranije električnih vozila (C zerro, iMiev, Peugeot ion, Renault ZOE, Kangoo, pa još davno Peugeot 106, Citroen Saxo…), Neki su imali svoje mušice, ali nije bilo požara dok se VW (i ostali veliki) nije umiješao u priču. Čini mi se i Tesle što su gorile bilo je dosta mehaničkih oštećenja pa onda požar, a VW je izgleda šampion. Da ga zovemo samokres? Meni se čini da oni ne reaguju na to uopšte (recimo promijene dobavljača baterija, uvede ograničenje brzine punjenja ili bilo šta), oni samo nastavljaju dalje bez da vide probleme… E ako osiguravajuća kuća se… Pročitaj više »

Garbage

Sto vise nikla i manje kobalta, baterije su jace ali i sklone zapaljenju (trend zadnjih godina). Problem kod LG baterija je u izradi, kada se rolaju folije anode i katode i ako na nekom mjestu izolator ne stigne odvojiti eto ti kratkog spoja i požara koji ne možes ugasiti. Ovo nema veze sa VW već sa LG. Tesla vec za model 3 standard prešla na željezo fosfat baterije koje su nešto slabije ali mnogo sigurnije.

moron

Mislim da je za interese osiguravajućeg društva i brodara pamaetnije da ih zastupa neko ko ne čita dijagonalno, a što s tiče Iznoguda, on mi za ovu materiju deluje kao svedok za poželeti. Ne samo sa pozicije klijenta (jer, on bi, naravno, da uspe), već i samog advokata (koji bi hleba bez motike i sikiracije). Njemu prosto nikakava priprema u ovoj „ekološkoj materiji“ ne treba ( nije nužno da kao advokat na to trošiš vreme ), niti sa njim imaš neki rizik od potencijalnog stresa ( da će na sudu „da izvali“ nešto što ne treba ). Jer, šta god… Pročitaj više »

Iznogud Časni

😁😁😁😁

Iznogud Časni

Neću, dugo godina sam radio kao sudski vještak…sad da me šalješ pod more da kopam dokaze?! Ni čuti. Po kratkom postupku to. VW je samozapaljivao svjedoke koji su trebali svjedočiti protiv njih ( sad i brodove), nećeš razbojniče😁
Krivi su!

Laki

Advokatima će trebati „lopata“ za pare dok se utvrdi ko je kriv!

S mile

Ne razumem, vozila su osigurana, i VW, neće pretrpeti štetu.

Koliko znam, odigrava se od gomile stavki, ali sumnjam od samozapaljivanja. Možda VW pukne gomilu para po ovom slučaju.

Bungi

Ma jok! To je neki dokoni mornar pretjerao sa duvanom.