1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian je već skockao 100 hiljada vozila
Rivian je već skockao 100 hiljada vozila
0

Rivian je već skockao 100 hiljada vozila

482
0
Podelite sa prijateljima:

U moru novih proizvođača električnih vozila koji obećavaju da će postati „budući Tesla“, Rivian se pokazao kao veoma ozbiljan igrač kome tako nešto možda i pođe za rukom. Postali su prva marka koja je na ulice isporučila električni pikap kamionet pod imenom R1T, i na taj su način nadmašili Ford F-150 Lightning za nekoliko meseci, a uspeh je još veći kada znamo da je rival od strane Tesle krenuo sa serijskom proizvodnjom tek nedavno (Cybertruck).

Međutim, ono što je stavilo Rivian na mapu sveta jeste ugovor sa Amazonom iz 2019. godine.

Tada je stigla narudžbina po kojoj bi kompanija isporučila Amazonu stotinu hiljada električnih kombija proizvedenih konkretno za ovog partnera do 2030. godine. Kompanija je u međuvremenu predstavila još nekoliko modela kao što su R2 i R3, a nedavno su postigli dogovor sa vladom Kanade o proizvodnji kombija za poštarsku službu u ovoj državi.

Rivian naravno još uvek nije velika firma kao Tesla, ali se nedavno pohvalio da je proizvodnja dostigla brojku od 100 hiljada primeraka. U takvu brojku su uračunati samo pikap kamionet R1T i terenac R1S, ali ne i spomenuta vozila za Amazon. Jubilarni model i R1S i sišao je sa proizvodne trake ranije ove sedmice u gradu Normal unutar američke savezne države Ilinois. Fotografiju slavljenika je podelio prvi čovek firme Ar Džej Skarindž na društvenim mrežama, ali nije otkrio više informacija o tome da li će Rivian zadržati terenac ili će biti isporučen mušterijama.

R1T je inače krenuo sa serijskom proizvodnjom u septembru 2021. godine i u svoje vreme je bio prvi masovno proizvedeni pikap na struju na američkom tržištu. Ove godine je takođe dobio maksimalne ocene u testovima sudara, što za sada nijednom rivalu nije pošlo za rukom, a terenac R1S je dodat u ponudu u avgustu 2022. godine.

Spomenuta fabrika u Ilinoisu trenutno miruje do kraja aprila pošto kompanija trenutno prolazi kroz proces reorganizacije. Kada taj posao bude kompletiran, proizvodnja bi trebalo da bude efikasnija za oko 30%, a pritom i jeftinija. Rivian se nada napraviti 57 hiljada jedinica ove godine, a onda 200 hiljada primeraka naredne godine. Spomenuti noviteti kao što su R2 i R3 će krenuti sa proizvodnjom početkom 2026. godine u novoj fabrici u američkoj saveznoj državi Džordžiji.

Prerano je reći da li je Rivian „ubica Tesle“, ali američki proizvođač vozila trenutno posluje izuzetno pozitivno i budućnost deluje svetlo.

AutoRepublika

(482)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments