1. Home
  2. Vesti
  3. Bespilotni kamion T-Pod prošao testni ciklus u Švedskoj
Bespilotni kamion T-Pod prošao testni ciklus u Švedskoj
0

Bespilotni kamion T-Pod prošao testni ciklus u Švedskoj

324
0
Podelite sa prijateljima:

Vesti o autonomnim kamionima počinju da pristižu iz raznih zemalja sveta, i to ne samo onih koje potiču iz kuhinje svetskih divova ove industrijske grane, već i od nezavisnih, malih kompanija, baš kao što je to primer u ovom slučaju.

Dakle, transporter DB Schenker je trenutno izložen probnim aktivnostima u smislu bespilotnog prevoza robe između dve dostavne tačke locirane u švedskom gradu Jenčepingu.

Zastrašujući eksperimentalni kamion nazvan T-Pod je dizajnirala i otpremila na testiranje lokalna startap kompanija Einride. O samom kamionu se ne zna previše. Opremljen je s nekoliko kamera, radara i lidara zahvaljujući čemu poseduje četvrti nivo autonomije, što praktično znači da se njime upravlja putem daljinskih komandi od strane operatera.

T-Pod deluje kao kontejner na točkovima

Ukupna masa vozila iznosi 26 tona što je postignuto zahvaljujući ogromnom trudu razvojnog tima koji se fokusirao a redukciju težine. Stoga i nije slučajnost da sve tri osovine poseduju jedinstvenu vezu. Sva raspoloživa pogonska energija se deponuje u baterijskoj jedinici kapaciteta 200 kWh što je dovoljno za oko 200 kilometara autonomije. Za električni deo pogonskog sklopa i ostala prateća rešenja tog tipa, bio je zadužen korejski Samsung.

Putovanje koje prevaljuje T-Pod nije dugo, ali možda jeste epohalno. Od skladišta do terminala se prostire svega trista metara ali je od te cifre jedna trećina ona koja se odnosi na javne puteve. Da bi bespilotni teškaš saobraćao tom deonicom, tim konstruktora je morao da pribavi specijalnu dozvolu švedskog Ministarstva transporta, a ona je izdata na period do zaključno sa početkom 2020. godine.

Istovremeno, organi vlasti skandinavske džave su dali sve od sebe da eksperiment bude na što je višem bezbednosnom nivou. Stoga je i brzina kretanja samovozećeg kamiona, na toj deonici limitirana na svega 5 (tragikomičnih) km/h. Prikladan je momenat za naglasiti da je maksimalna brzina T-Poda 85 km/h.

T-Log je prošle godine predstavljeni koncept namenjen transportu drvne građe

U slučaju da probni period nakon podrobne analize identifikuje zadovoljavajuću uspešnost ovog protoipa, Schenker ima u planu da uveća broj komercijalizovanih primeraka T-Poda. Preciznije, kompanija želi da u funkciju stavi čak 200 ovakvih vozila u narednih par godina.

Pred nama su zanimljivi meseci jer švedska kompanija Einride nije jedina koja testira bespilotne teškaše ovih dana. U sličnoj misiji je i nemački Lidl koji uskoro startuje s testnim procedurama slične stavke opreme, a svedočili smo i sličnim vestima iz Scanije.

AutoRepublika

(324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments