1. Home
  2. Prezentacije
  3. Totalna ofanziva Forda protiv Jeepa – debitovao i Bronco Sport (VIDEO)
Totalna ofanziva Forda protiv Jeepa – debitovao i Bronco Sport (VIDEO)

Totalna ofanziva Forda protiv Jeepa – debitovao i Bronco Sport (VIDEO)

354
1
Podelite sa prijateljima:

Moramo da priznamo da je model kao što je Bronco Sport, zapravo bio veliko iznenađenje od strane Forda. Iako je veći brat pod istoimenom oznakom najavljen još pre više od tri godine i redovno fotografisan od strane znatiželjnih medija, njegova manja verzija je postala realnost tek kada je proizvođač zaštitio ime „Scout“. Ime je pozajmljeno od rada izvedenog od strane kompanije International. koja je kroz istoriju pružala kompaktan terenac pod imenom Scout, pa je odjednom postalo jasno da će porodica modela Bronco, zapravo imati više od jednog modela. Ford se u međuvremenu predomislio i odlučio da unovči slavni naziv Bronco, pa je odlučio da ovaj novitet bude deo familije čuvenog imena. Inače, generalna ideja je ostala ista, iako dva modela dele malo toga osim imena …


Dok je Bronco zamišljen kao konkurent Jeepu Wrangleru, manji Bronco Sport cilja na modele kao što su Jeep Renegade i Subaru Crosstrek. Pa šta je onda zapravo Fordov novi terenac? Možda najlakši način da ga opišemo jeste da ga označimo kao ekstremnu terensku verziju popularnog krosovera koji se u Americi prodaje pod imenom Escape, a u Evropi kao Kuga. To znači da je njegova platforma zapravo pozajmljena od Focusa, ali nas Ford uverava da to nećete primetiti niti u jednom momentu.

Bronco Sport i Escape dele dva agregata, i to oba turbobenzinska. Onaj osnovni, zapremine 1,5 litara razvija 181 konjsku snagu i maksimalnih 259 Nm obrtnog momenta, a za dodatni novac se može naručiti i 2,0-litarski motor s 245 „grla“ i 259 Nm najvišeg obrtnog momenta. Osmostepena automatska transmisija je takođe gotovo identična, ali postoje i velike razlike.

Za početak, novitet stiže sa standardnim pogonom na sva četiri točka i modifikovanim ogibljenjem za bolje ponašanje izvan asfalta. Slično kao i veći Bronco, i ovaj manji model pruža sistem nazvan GOAT (Goes Over Any Type of Terrain), a on je u stanju da automatski analizira podlogu i podesi ogibljenje na odgovarajući način, ili da vlasnik sam, po sopstvenoj želji izabere režim rada sistema vešanja. Ovo nije jedina sličnost između dva vozila, a nivoi opreme kao što su Base, Big Bend, Outer Banka, Badlands i First Edition su identični.

Najveća sličnost je ipak u samom dizajnu. Kockaste linije su bazirane na prvoj generaciji klasičnog Bronca (1966. – 1977.), a kako je novitet dobio na dimenzijama, možda je najrealnije reći da je Bronco Sport duševni naslednik originala. Okrugli farovi i dugačka maska hladnjaka su prepoznatljivi na prvi pogled i nemoguće ga je pomešati s bilo kojim drugim proizvodom na ulici.

Najveće pitanje je ono kako će se maleni terenac pokazati izvan asfalta. Pa sigurno ne onoliko dobro koliko se to s pravom očekuje od većeg brata, ali Ford obećava da će biti bolji nego Trailhawk izdanje Jeepa Renegada. To nam govori da je, prema zamisli konstruktora, svrha omanjeg terenca, verovatno lakše krstrarenje, umesto snalaženja u ekstremnim uslovima, a svakako je poželjno videti jedan takav model u moru dosadnih krosovera. Najveći pneumatici su od 29 inča, a felne od 18 inča. Maksimalna vuča moć iznosi oko tonu pa je Bronco Sport idealan za vuču manje kamp prikolice, čamca ili nekoliko bicikli.

Enterijer je zadržao određene karakteristike koje smo videli na američkoj verziji Kuge (modelu Escape), a proizvođač je sve podigao na ekstremniji nivo. Izbor se svodi na to šta je kupcu potrebno, pa dok neki primerci pružaju kožna sedišta i visok nivo opreme, oni drugi stižu sa gumenim podom i jeftinijim sedištima, inače podesnijim za lakše čišćenje tokom vožnje u pustinjama.

Kao i kod ostalih modela Forda, tu je nova generacija Sync 3 sistema kao i 8,0-inčni monitor. Prostor je nešto manji nego kod više puta pominjanog krosovera Escape, ali opet viši nego kod najmanjeg Forda s povišenom pozicijom sedenja, modela EcoSport.

 

Koliko ovakvo zadovoljstvo košta?

Pa Bronco Sport svakako nije jeftin i za osnovni model je potrebno izdvojiti 28.155 američkih dolara, a sa punom opremom cena prelazi cifru od 40.000 zelenih novčanica. To je značajno „više para“ nego što je potrebno za spomenuti Renegade i Crosstrek, ali nema sumnje da Fordov novitet i pruža više. U prodaji se očekuje narednog proleća, a proizvođač već sada prima narudžbe.

Pogledajte video klip o novitetu.
Zoran Tomasović

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Uh, reklama mi se bas svidja, Bronco… Odlican…