1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Specijalan Chevrolet Corvette stiže na aukciju
AR pijaca klasika: Specijalan Chevrolet Corvette stiže na aukciju

AR pijaca klasika: Specijalan Chevrolet Corvette stiže na aukciju

117
0
Podelite sa prijateljima:

Period kasnih pedesetih godina ovog veka je bio presudan za Chevrolet Corvette. Ma koliko to zvuči kao neverovatan podatak, onda kada znamo koliko dugu istoriju ovaj sportista ima, rane godine su bile izuzetno teške. Primera radi, tokom debija 1953. godine je prodato svega 300 jedinica, a glavni krivac je bio sam Chevrolet.

Umesto čistokrvnog sportskog dvoseda, iskorišćena je šasija sa limuzine, njen relativno slab motor sa šest cilindara i zastareli dvostepeni automatski menjač. Mnoge istorijske knjige će reći da je tada najveći američki proizvođač bio spreman da se preda, ali je budućnost Corvette omogućio niko drugi do velikog rivala Forda, koji je onda debitovao sa modelom Thunderbird, što se zbilo 1955. godine.

Chevrolet nije bio voljan da prizna poraz pa je iste godine debitovao sa V8 motorom i trostepenim manuelnim menjačem, a tokom narednih petnaestak godina smo videli neke od najmoćijih motora u Corvettinoj istoriji.

Na ovogodišnjoj aukciji Mecum će biti prodat jedan veoma specijalni primerak iz 1957. godine. Nosi oznaku Super Sport i predstavljen je da bi debitovao s novom tehnologijom po pitanju motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Pre spomenute godine, najmoćniji motor u modelu Corvette je bio onaj zapremine 265 kubnih inča (4,3 litre) i 195 konjskih snaga, ali je General Motors spremao veliki novitet u vidu takozvanog modela EL-Code.

Ne samo što je bio veći (283 kubnih inča ili 4,6 litra) već je istovremeno bio i lakši zahvaljujući korišćenju laganih materijala kao što je na primer aluminijum. Pravi šok je usledio kada je Chevrolet objavio podatak o snazi, a ona je iznosila 283 „konja“, čime je ovaj automobil postao prvi koji je uspeo da pređe onaj veliki san o „jednoj konjskoj snazi po kubnom inču zapremine motora“. EL-Code je doneo i direktno ubrizgavanje goriva, a tokom 1957. godine je bio ponuđen ne samo u Corvetti, već i u luksuznom Bel Airu.

Da bi privukao pažnju svojom pojavom, ovaj Super Sport je morao da pruža i veliki broj specijalnih dizajnerskih linija. Bio je dostupan u beloj boji, sa hromiranim bočnim delom i plavom bojom na sredini vozila. Prednje staklo je inspirisano sa Corvettom SR-2 koja se takmičila u profesionalnom auto-moto sportu.

Dok će značka SS kasnije postati veoma bitan deo Chevroletove istorije i rezervisana samo za najmoćnije modele kao što su Camaro, Chevelle i Impala, spomenute 1957. godine još uvek nije bio u ponudi, što nam govori da je ovaj primerak Corvette začetnik jedne velike revolucije.

Automobil je inače debitovao u januaru 1957. godine pre nego što je proveo celu godinu na raznim skupovima, a u rukama privatnih vlasnika je od sredine šezdesetih godina prošlog veka.

Aukcija će se inače održati narednih dana, a eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da plati preko dva miliona američkih dolara.

Zoran Tomasović

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments